31 “offshore” εταιρείες στη ΔΟΥ Καλαμάτας

31 “offshore” εταιρείες στη ΔΟΥ Καλαμάτας

Η επιβολή νέων φόρων αυξάνει τη φοροδιαφυγή

H φοροδιαφυγή θα συνεχίσει να αποτελεί ένα από τα βασικότερα εμπόδια της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρουν οι οικονομολόγοι του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή τους.
Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι «αν και οι απώλειες εσόδων του κράτους (σ.σ. στον τομέα των καυσίμων) είναι τεράστιες, δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν, καθώς δεν υπάρχουν εκτεταμένες συλλήψεις εμπλεκομένων με το λαθρεμπόριο».
Από την ενδελεχή εξέταση της λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς, όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι, αναδεικνύονται δύο ζητήματα που εντείνουν την αναποτελεσματικότητα στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το ένα σχετίζεται με την περίπλοκη, δαιδαλώδη και αντιφατική μορφή νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων. Το δεύτερο σχετίζεται με τον κατακερματισμό των αρμόδιων οργάνων ελέγχου. Ο κατακερματισμός των ελεγκτικών οργάνων δημιουργεί θέματα υπερκάλυψης αρμοδιοτήτων, αλλά και ζητήματα μη κάλυψης πεδίων ελέγχων. Μάλιστα, στην έκθεση παραθέτουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια. Αυτοί είναι: Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ανάπτυξης. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Μεταφορών. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Δημοσίας Τάξεως, για υποβοήθηση του έργου των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος.
Επίσης, ασκούν σκληρή κριτική για τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, υπογραμμίζοντας ότι η μη πληρωμή των φόρων, η έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, η μη δήλωση εισοδήματος, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και η αδήλωτη εργασία είναι μόνο μερικά από τα πολυάριθμα παραδείγματα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, η οποία έχει γίνει ενδημικό φαινόμενο στη χώρα. «Θεωρούμε ότι η επιπλέον επιβάρυνση με νέους φόρους των ήδη φορολογουμένων πολιτών δε βοηθάει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην είσπραξη εσόδων. Απεναντίας, αυξάνει το κίνητρο της φοροδιαφυγής και μειώνει τα φορολογικά έσοδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού.
Στο στόχαστρο του Γραφείου βρέθηκαν και οι 6.575 offshore που διαθέτουν ή διέθεταν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Αν και οι έλεγχοι, όπως αναφέρουν, αυξήθηκαν, το θέμα της τριγωνικής τιμολόγησης και, κατά συνέπεια, της υπερτιμολόγησης των εισαγόμενων αγαθών δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.
Σημειώνεται ότι σε έλεγχο 34 offshore βεβαιώθηκαν παραβάσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ για την κάθε μία. Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία, στη ΔΟΥ Καλαμάτας είναι εγγεγραμμένες τριάντα μία (31) υπεράκτιες εταιρείες.