Η νέα γενιά της Καλαμάτας κάνει καριέρα στα πεντάμηνα…

Η νέα γενιά της Καλαμάτας κάνει καριέρα στα πεντάμηνα…

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Έντεκα υπαλλήλους που θα εργασθούν επί 5 μήνες στο Δήμο Καλαμάτας υποδέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος Παν. Νίκας. Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν ενταχθεί σε Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε επιβλέποντες φορείς, διαφόρων ειδικοτήτων εκπαίδευσης, που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ, με μέριμνα του οποίου επελέγησαν.
Οι προαναφερθέντες υπάλληλοι ανήκουν στις κατηγορίες: ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, TE Διοικητικού, TE Οικονομικού και ΔΕ Διοικητικού – Οικονομικού. Συνολικά, στο Δήμο Καλαμάτας με τη συγκεκριμένη προκήρυξη του ΟΑΕΔ έχουν προσληφθεί 91 άτομα.
Ο δήμαρχος τόνισε προς τους προσληφθέντες ότι ο Δήμος θα τους αντιμετωπίσει ισότιμα με τους μονίμους υπαλλήλους και τους ζήτησε να εργασθούν με ζήλο. Οι υπάλληλοι κατανεμήθηκαν στις Υπηρεσίες ανάλογα με τα προσόντα και τις δεξιότητες που διαθέτουν και ανέλαβαν ήδη εργασία. Έτσι λέμε τώρα την καριέρα στα… πεντάμηνα.
Βεβαίως, η συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία δεν είναι δημιούργημα των Δήμων, φέρνει μπροστά μας ορισμένες διαπιστώσεις.
Χιλιάδες είναι οι νέοι οι οποίοι, σε κάθε προκήρυξη του ΟΑΕΔ, σπεύδουν να συμπληρώσουν αίτηση, προκειμένου να συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα πεντάμηνης απασχόλησης. Δεν είναι κάποια καινούργια πρακτική: όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν αυτά τα προγράμματα σε εξαγγελίες για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα τονώνουν προσωρινά το εισόδημα ανθρώπων που το έχουν ανάγκη και, κατ’ επέκταση, την οικονομία. Ωστόσο, είναι αυτό λύση για την ανεργία των νέων; Είναι αυτό λύση για τη νέα γενιά; Φυσικά και όχι. Το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί με πεντάμηνα προγράμματα.
Τα προγράμματα έχουν καταστρέψει τη νοοτροπία μιας ολόκληρης γενιάς που περιμένει την εξαγγελία του επόμενου πεντάμηνου, ώστε να «κάνει πάλι τα χαρτιά της». Μιας γενιάς που δεν μπορεί να ονειρευτεί, να βάλει στόχους και να προσπαθήσει να τους πετύχει σε πέντε μήνες. Μια γενιά «κάνει καριέρα» στα πεντάμηνα.
Είναι κρίμα για τη σημερινή νέα γενιά, την πιο καταρτισμένη που είχε αυτή η χώρα, να της προσφέρονται αυτά τα προγράμματα ως μέθοδοι καταπολέμησης της ανεργίας. Η ανεργία αντιμετωπίζεται με επενδύσεις, μέσα από τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και άλλους τομείς της οικονομίας. Η ανεργία αντιμετωπίζεται με παραγωγή και αύξηση του ΑΕΠ.
Στην Ελλάδα, όμως, που παράγει μόνο το 19% αυτών που καταναλώνει, στην Ελλάδα που το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% μέσα σε 5 χρόνια, δε φαίνεται φως: θα αργήσουμε πολύ ακόμη να μετατραπούμε σε μια παραγωγική χώρα όπου δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Μέχρι τότε «κάνουμε καριέρα» στα πεντάμηνα…