Κανόνες υγιεινής για πρόληψη μετάδοσης λοιμώξεων σε παιδικούς σταθμούς

Κανόνες υγιεινής για  πρόληψη μετάδοσης λοιμώξεων σε παιδικούς σταθμούς

Εγκύκλιο σχετικά με την εφαρμογή κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης λοιμώξεων στους χώρους των βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, δημόσιων και ιδιωτικών απέστειλε το υπουργείο Υγείας.
Η εγκύκλιος έχει την υπογραφή της υφυπουργού Υγείας, Ζέττας Μακρή και παραθέτει πλήθος μέτρων, ώστε να αποτραπεί η μετάδοση λοιμώξεων εξαιτίας της συνάθροισης παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και συναφείς χώρους.
Πάντως, οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί, παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κ.ά.). Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Με τους θανάτους από τη γρίπη να έχουν φθάσει τους 59, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε ότι φέτος έμεινε εκτεθειμένο το 40% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου, που δεν κατάφερε να εμβολιαστεί. «Είναι τραγικό να πεθαίνουν άνθρωποι για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ» τονίζουν οι γιατροί.
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, αρκετοί φαρμακοποιοί δήλωναν ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους και, παράλληλα, δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ.
«Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο ΙΣΑ, σημειώνοντας ότι η διάρκεια κάλυψης του εμβολίου φτάνει τους τρεις μήνες, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες της χώρας αρχές Ιανουαρίου, αφού ακόμη και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί αρχές Οκτωβρίου ήταν ακάλυπτοι.
Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει «εγκληματική» την έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη, με αποτέλεσμα το χαμηλό εμβολιαστικό status του πληθυσμού, και παράλληλα αναφέρεται στη στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, που τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες έκθετους στην πανδημία της γρίπης.