Με κατεβασμένα ρολά και σήμερα οι φαρμακοποιοί σε Καλαμάτα και όλη τη Μεσσηνία


Διήμερη απεργία κήρυξαν από χθες τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, αντιδρώντας έτσι στην κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους, με αποκορύφωμα όσα αναφέρει η έκθεση του ΟΑΣΑ για τα φαρμακεία.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ενημέρωσαν για το διήμερο κλείσιμο των φαρμακείων.
 
Δηλώσεις
Στην αρχή το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Σωτήρης Αργυρόπουλος, που δήλωσε ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει και «έχει κατεβάσει» τους φαρμακοποιούς σε πανελλαδική απεργία είναι η περίφημη έκθεση του ΟΑΣΑ, την οποία διέταξε το υπουργείο Ανάπτυξης κατά παραγγελία της τρόικας και «είναι φτιαγμένη στα μέτρα συγκεκριμένων συμφερόντων».
Συγκεκριμένα, «η έκθεση του ΟΑΣΑ αναφέρει ότι τα φάρμακα πρέπει να μπουν στα σούπερ μάρκετ, κάτι που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν το φάρμακο ως ένα οποιοδήποτε προϊόν, γιατί, όπως είναι γνωστό, είτε γράφεται σε συνταγές είτε δε γράφεται, το φάρμακο μπορεί να έχει παρενέργειες, έχει συνέργειες με άλλα φάρμακα κ.λπ. Από την άλλη, το πρόσχημα είναι ότι οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αν μπουν στα σούπερ μάρκετ, με τον ανταγωνισμό θα πέσουν. Αυτό είναι αναληθές, διότι από έρευνες που έχουν γίνει από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο τα μη συνταγογραφούμενα έχουν διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές από ό,τι εδώ.
Η έκθεση ακόμη συστήνει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, που σημαίνει ότι τα φαρμακεία θα πρέπει να εργάζονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8.00 το πρωί με 8.00 το βράδυ και το Σάββατο 8.00 με 5.00 το απόγευμα. Αυτό το ωράριο είναι εξαντλητικό, γιατί στα περισσότερα φαρμακεία εργάζονται οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί ή, το πολύ, έχουν έναν υπάλληλο.
Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει την κατάργηση του ιδιοκτησιακού, που σημαίνει ότι ο φαρμακοποιός χάνει την πλειοψηφία ως ιδιοκτήτης φαρμακείου, και θέλει να επέλθει η ιδιοκτησία σε ξένα χέρια, για να δημιουργηθούν κατά κάποιον τρόπο αλυσίδες. Αυτό συνδέεται με την κατάργηση των χωροταξικών και πληθυσμιακών κριτήριων.
Ένα ακόμα μέτρο που αναφέρει η έκθεση, που προς το παρόν λένε ότι δε θα περάσει, είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους.
Εμείς, ως φαρμακεία, έχουμε συνεισφέρει κατά πολύ στην εθνική οικονομία, έχουμε υποστεί 13 μειώσεις τιμών σε 2 χρόνια, με την τελευταία σήμερα (χθες), μία μείωση της τάξης του 10%, κάτι που σημαίνει πως ό,τι στοκ εμπόρευμα έχουμε σήμερα είναι μειωμένο κατά 10%. Αυτό ούτε και φορολογικά δεν μπορούν να μας το αφαιρέσουν. Ακόμα, μείωσαν την ασφαλιστική τιμή, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της συμμετοχής. Έτσι βλέπουμε συμμετοχές φοβερά αυξημένες σήμερα που ο κόσμος αδυνατεί να πληρώσει. Το κάθε φαρμακείο περιμένει πότε θα πληρωθεί ο κάθε ασφαλισμένος για να έρθει να πάρει τα φάρμακά του, ώστε να πληρώσει τη συμμετοχή.
Μην ξεχνάμε εδώ ότι έχει επιβληθεί ένα χαράτσι του ενός ευρώ ανά συνταγή, όπως και πλαφόν στους γιατρούς. Έτσι και αλλιώς δυσκολεύεται ο κάθε ασθενής να πάει να γράψει τα φάρμακά του, διότι όταν ο γιατρός υπερβεί το πλαφόν, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση τον πετά έξω και δεν μπορεί να το γράψει.
Εμείς, ως Πανελλήνιος Σύλλογος, αλλά και ως Σύλλογος Μεσσηνίας, που συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που είναι επιτυχής πανελλαδικά, με συμμετοχή 100%, κάνουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση του φαρμακείου της γειτονιάς, του χωριού και της πόλης».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γραμματέας του Συλλόγου, Νικόλαος Ματθιόπουλος, που δήλωσε ότι «η τρόικα έχει δηλώσει την απόφασή της να επιβάλει όλα τα μέτρα που περιέχονται στην έκθεση του ΟΑΣΑ. Αυτά που ήδη αναφέρθηκαν δεν εφαρμόζονται σε κανένα κράτος συνολικά, δεν υπάρχει κάποιο σαφές περίγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις που τίθενται στο τραπέζι και προέρχονται από την έκθεση του ΟΑΣΑ.
Εμείς, με το φαρμακείο μας, στηρίζαμε τη δραστική ουσία ως όπλο στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, αλλά και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Έχουμε πληγεί πάμπολλες φορές από μειώσεις τιμών στα αποθέματά μας. Αποκαλύψαμε και καταγγείλαμε την επιβολή γενοσήμων με το ζόρι, την αύξηση συμμετοχών και το χαράτσι, την καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής, το χαράτσι του ενός ευρώ, τον αποκλεισμό νέων και καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών με πρόσχημα τη μείωση της θεραπευτικής δαπάνης. Επιπλέον, αποκαλύψαμε τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα επίπεδα του 2 δισ. για το 2014, σε επίπεδα ανάλογα με το 2003.
Αυτά τα γνωρίζουν οι πολίτες και η εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό φαρμακείο, μαζί με τη σθεναρή αντίστασή μας, θα ματαιώσει οποιοδήποτε σχέδιο της τρόικας».
Το λόγο, τέλος, πήρε το μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, Βασίλης Χάντζος, που μίλησε για τα σχέδια της τρόικας σχετικά με τα χωροταξικά και τα πληθυσμιακά. Όπως δήλωσε, «αρκετός κόσμος νομίζει ότι αυτές είναι συντεχνιακές κατακτήσεις, όμως δεν είναι έτσι, αφού έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα. Η ιδέα των χωροταξικών κριτηρίων είναι η διασπορά των φαρμακείων στο χώρο ενός Δήμου, διαφορετικά ένας φαρμακοποιός, με σκοπό το κέρδος, θα άνοιγε το φαρμακείο του δίπλα σε ένα συνταγογραφικό κέντρο και εκεί θα συγκεντρώνονταν όλα. Άρα, το χωροταξικό κριτήριο δημιουργεί διασπορά των φαρμακείων και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Το πληθυσμιακό κριτήριο έχει και αυτό κοινωνικό χαρακτήρα, αφού όλοι θα θέλαμε να έχουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής και να ζούμε στην πόλη της Καλαμάτας και το φαρμακείο μας να είναι κοντά στο σπίτι μας. Αν όμως αυτό συνέβαινε, όλα τα φαρμακεία θα συσσωρεύονταν στην Καλαμάτα. Έτσι, αυτό το κριτήριο οδηγεί στο να ανοίγουν σε διάφορα σημεία φαρμακεία, άρα καλύτερη εξυπηρέτηση της περιφέρειας και του αγροτικού πληθυσμού της Μεσσηνίας. Επομένως, τα δύο παραπάνω κριτήρια έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και τα αποδέχεται ο νόμος και γι’ αυτό το ΣτΕ τόσες φορές έχει νομοθετήσει υπέρ τους.
Σχετικά με το ιδιοκτησιακό, σε χώρες που δοκιμάστηκε απέτυχε, αφού οδήγησε σε εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης και έτσι τα φαρμακεία ξαναπέρασαν στα χέρια των φαρμακοποιών.
Ακόμα, η τρόικα έκανε κάτι καινοφανές, αφού μέχρι τώρα μας έλεγε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα μέσο όρο φαρμακευτικής δαπάνης γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ. Ζήτησε μείωση, φθάσαμε το 2013 στο 1,2 % και όχι μόνο πιάσαμε το μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά πήγαμε και πιο χαμηλά. Τώρα ήρθε και ζητά να αποσυνδεθεί η φαρμακευτική δαπάνη από το ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι λογικό, γιατί αν μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη, σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνει τα φάρμακα. Αυτή η αποσύνδεση, λοιπόν, ήταν εκτός πραγματικότητας και λογικής, γιατί πρέπει να υπάρχει ένα κριτήριο να λειτουργούμε. Μέχρι χθες ήταν αυτό, γιατί να μη συνεχίσουμε με αυτό, αφού πιάσαμε τους στόχους μας;
Τέλος, σχετικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που αποτελούν το 8% του τζίρου ενός φαρμακείου, στο εξωτερικό είναι 20 με 30% του τζίρου. Αυτό συμβαίνει, γιατί αυτά τα φάρμακα έχουν μεγαλύτερη αξία, δηλαδή και έτσι έχουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του τζίρου, άρα γιατί να πρέπει να πέσει η τιμή τους;
Τα επιχειρήματα δε στέκουν και αρωγούς έχουμε και τις φαρμακαποθήκες, που θα ήθελα με την ευκαιρία να ενημερώσω ότι είναι κλειστές χθες και σήμερα, και στην ακραία περίπτωση, θα εξυπηρετήσουν με ειδική παραγγελία αποκλειστικά το διανυκτερεύον και εφημερεύον φαρμακείο στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση