Η αδειοδότηση, αλλά και ο έλεγχος των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών απλουστεύονται γραφειοκρατικά, με νομοθεσία που άρχισε να εφαρμόζεται από την αρχή του έτους.
Οι ευθύνες για τα καταστήματα χαμηλής επικινδυνότητας, όπως χαρακτηρίζονται πλέον, μεταφέρονται στον ιδιοκτήτη και στο μηχανικό που έχει αναλάβει να εκδώσει την άδεια και να υποδείξει βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών τη σωστή κατασκευή και λειτουργία.
Το νέο αυτό σύστημα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά και στόχος είναι να επεκταθεί σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, αλλάζει κατά μία έννοια και ο τρόπος ελέγχου. Ο αρμόδιος Δήμος αδειοδοτεί βάσει των νέων δεδομένων και παράλληλα ζητά από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Υγείας το δειγματοληπτικό έλεγχο των επιχειρήσεων, σε ποσοστό 20%, σε καταστήματα όμως επιλογής του. Αυτό, φυσικά, δεν αναιρεί την αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Υγείας για έλεγχο επιχειρήσεων, οποιαδήποτε στιγμή, για θέματα υγιεινής και ασφάλειας.
Νέο σύστημα
Μέχρι πρότινος για όλα τα καταστήματα επιβαλλόταν η υποβολή από τον πολίτη πλήθους δικαιολογητικών στις αδειοδοτούσες αρχές για την αδειοδότηση της επιχείρησης.
Αρκετές φορές έχει επισημανθεί ότι η δυσανάλογα αυστηρή, γραφειοκρατική και άδικη για πολίτες και επιχειρήσεις πολιτική αδειοδοτήσεων οδηγεί σε σπατάλη πόρων της διοίκησης και είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Για το λόγο αυτό έγινε η αλλαγή του όλου συστήματος. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε σε αναθεώρηση του συστήματος αδειοδοτήσεων, κύριο προαπαιτούμενο της οποίας είναι η ιεράρχηση των διοικητικών διαδικασιών σε χαμηλής, μέσης και υψηλής επικινδυνότητας.
Αρχικός στόχος της δράσης αυτής είναι η πλήρης κατάργηση των αδειοδοτήσεων σε χαμηλού ρίσκου και μικρής συνάθροισης κοινού επιχειρήσεις – εγκαταστάσεις και σε χαμηλού ρίσκου επαγγελματικές δραστηριότητες, με αντικατάστασή τους από ένα σύστημα γνωστοποίησης έναρξης δραστηριότητας στις αρμόδιες αρχές και παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας μέσω αποτελεσματικότερων και συχνότερων ex post ελέγχων.
Το νέο μέτρο αφορά στις επιχειρήσεις: Οπωροπωλείο, Κρεοπωλείο, Παντοπωλείο, Πτηνοπωλείο, Αυγοπωλείο, Ιχθυοπωλείο, Γαλακτοπωλείο, Πρατήριο κατεψυγμένων προϊόντων, Καφεκοπτείο, Πρατήριο ελαίων και λιπών, Πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής, Αμιγές πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής, Πρατήριο άρτου, Πρατήριο έτοιμου φαγητού, Κατάστημα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων, Κάβα εμφιαλωμένων ποτών, Κατάστημα διάθεσης προϊόντων αλλαντοποιίας και τυροκομίας, Πώληση τυποποιημένων παγωτών, αναψυκτικών, ποτών, ειδών σοκολατοποιίας, μπισκοτοποιίας κ.λπ. σε εμπορικά καταστήματα, Πώληση παγωτού ή καφέ από αυτόματες μηχανές που δραστηριοποιούνται σε εμπορικά καταστήματα ή σε καταστήματα παροχής υπηρεσιών. Επίσης, αφορά Κομμωτήρια, Κατάστημα περιποίησης χεριών-ποδιών, Εργαστήριο δερματοστιξίας (tattoo). Το ίδιο ισχύει πλέον για γυμναστήρια και αθλητικές σχολές.
Έλεγχοι
Σε αυτές τις περιπτώσεις πλέον ο αιτών γνωστοποιεί στις αρμόδιες αρχές την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησής του και τη συμμόρφωσή του με τις οικείες διατάξεις, περί τήρησης του συνόλου των προϋποθέσεων λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων.
Όπως αναφέραμε, η συμμόρφωση με τις διατάξεις καθώς και η τήρηση των προϋποθέσεων λειτουργίας της επιχείρησης αφορούν όχι μόνο τον ιδιοκτήτη, αλλά και τον αρμόδιο μηχανικό, καθώς και τον υγειονομικά υπεύθυνο της επιχείρησης.
Η διαδικασία πλέον είναι απλή: ο ενδιαφερόμενος απλώς προμηθεύεται το ηλεκτρονικό έντυπο, στο οποίο τη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει το β΄ μέρος, απ’ όπου μπορεί να ενημερωθεί για όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας της επιχείρησής του και τις οποίες βεβαιώνει ότι διαθέτει. Αυτό το τμήμα του εντύπου αποτελεί τον “μπούσουλα” της επιχείρησης για τη λειτουργία της, αλλά και για τους ελέγχους που πιθανότατα θα του γίνουν. Προϋπόθεση για να προχωρήσει σε αυτό το στάδιο είναι να έχει λάβει προέγκριση από το Δήμο για την ίδρυση.
Σε ό,τι αφορά τώρα τους ελέγχους, με το νέο σύστημα, η αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, η Υπηρεσία Δόμησης, καθώς και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στην οποία έχει κατατεθεί το έντυπο της γνωστοποίησης λειτουργίας της επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια κάθε ημερολογιακού έτους, οι τρεις αυτές υπηρεσίες υποχρεούνται να διενεργήσουν δειγματοληπτικό έλεγχο τουλάχιστον στο 20% του συνόλου των επιχειρήσεων που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία (χαμηλής επικινδυνότητας) και ιδρύθηκαν εντός του έτους. Τα καταστήματα που θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά από την Υγειονομική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Δόμησης επιλέγονται από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία διενεργεί ανεξάρτητα τους δικούς της δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Εκτός από τους υποχρεωτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, θα διεξάγονται έλεγχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ως έκτακτοι.
Οι μέσης και υψηλής επικινδυνότητας επαγγελματικές δραστηριότητες (καφετέριες, μπαρ, μαζικής εστίασης, εστιατόρια, υπηρεσίες catering, θέατρα, κινηματογράφοι) προσωρινά διατηρούν το παλιό σύστημα αδειοδοτήσεων, ενώ μελλοντικά εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξής τους στο σύστημα γνωστοποίησης με περισσότερους δειγματοληπτικούς (ex post) ελέγχους ή με άμεσο, μετά τη γνωστοποίηση, έλεγχο στο σύνολο των νέων επιχειρήσεων που θα ιδρύονται και θα λειτουργούν.
Της Βίκυς Βετουλάκη