Παύλος Γκραίκης: Κανένα νέο για τα πυροδάνεια

Παύλος Γκραίκης: Κανένα νέο για τα πυροδάνεια

«Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο» θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων περιοχών του 2007 για να δοθεί λύση με την εξόφληση των αποκαλούμενων «πυροδανείων», σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο «Θάρρος» ο εκ των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Παύλος Γκραίκης.
Όπως ανέφερε, «συνεχίζουμε αδιαλείπτως την προσπάθειά μας να μας δεχθεί ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά και την επιστολή που του έστειλε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, λόγω εντοπιότητας, αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί δυνατόν και δε γνωρίζουμε τους λόγους που δεν έχει δοθεί απάντηση θετική ή αρνητική στα αιτήματά μας να τον συναντήσουμε.
Στην τελευταία δε συνέλευση του ΚΕΕΕ, στις 25 Απριλίου, τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών αποφάσισαν και ήδη επεξεργάζονται τη σύνταξη ενός νέου κειμένου επιστολής, λόγω και των τελευταίων ανακοινώσεων για την παράταση της καταβολής οφειλών για ένα ακόμη έτος (απάντηση Σταϊκούρα στην ερώτηση Μαρκόπουλου στη Βουλή και δηλώσεις Σταϊκούρα στις 31 Ιανουαρίου, κατά την κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου Αχαΐας ). Επιμένουμε σε μόνιμη και οριστική λύση με ρύθμιση της αποπληρωμής για 15-20 χρόνια και τη διαμόρφωση νέου επιτοκίου, που θα συνάδει με τις σημερινές συνθήκες στην Ευρώπη.
Δεν είναι άξιο παρατήρησης το γεγονός ότι σε άλλες κατηγορίες δανειοδοτηθέντων έχει ήδη επιμηκυνθεί η εξόφλησή τους, με αποτέλεσμα να ανακουφίζονται έτσι, πραγματικά, οι δανειολήπτες. Δεν είναι αυτονόητο ότι επιλύονται προβλήματα, διατηρούνται εν ζωή οι επιχειρήσεις, δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους, διατηρείται ζωντανή η απασχόληση, ενώ δημιουργείται και ελπίδα και προοπτική για το μέλλον των πολιτών και της οικονομίας;      
Όλα αυτά τα θεωρούμε αυτονόητα. Πόσο δύσκολο είναι να τα κατανοήσουν και οι κρατούντες στα χέρια τους τη λύση;
Πάντως, όπως και να ’χει, καλώ τους συναδέλφους να βρίσκονται κοντά στο θεσμό που εκπροσωπεί τα αιτήματα και τα προβλήματά τους, επειδή μόνο έτσι θα είναι ενήμεροι της κατάστασης και θα απαντούν στο μεγάλο ερώτημα ποιοι θέλουν επιχειρηματικότητα και ποιοι όχι».         
 
Άδεια από τη Μέρκελ
ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς
Ο κ. Γκραίκης έθεσε, επίσης, το θέμα που προέκυψε κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ στην Αθήνα, με την παρουσία του προέδρου του Ευρωεπιμελητηρίου, Ρίχαρντ Βέμπερ, στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα.
Ο κ. Βέμπερ, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη όσο και με τον πρωθυπουργό  Αντ. Σαμαρά, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού, λέγοντας πως ασκείται πίεση, καταθέτοντας ταυτόχρονα  την υποψία του πως το μέλλον του στην Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνο.  
Όπως ανέφερε ο κ. Γκραίκης, όπως κουρεύτηκε το αποθεματικό των Επιμελητηρίων της Ελλάδας κατά 60 εκατ. ευρώ, λόγω της κρίσης, ενδεχομένως να συμβεί το ίδιο και στο Ευρωεπιμελητήριο. Διευκρίνισε πως η έννοια του Επιμελητηρίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχει τεράστια διαφορά, αφού εκείνα της Ευρώπης διαχειρίζονται, εκτός από την επιχειρηματικότητα, ζητήματα τοπικής οικονομίας, με λιμάνια, αεροδρόμια, πανεπιστήμια, εμπορικά κέντρα, τεχνική εκπαίδευση, άρα δισεκατομμύρια ευρώ. Αν καταρρεύσει ο θεσμός, θα επιτευχθεί ουσιαστικά και η κατάργηση της εκπροσώπησης των συλλογικών οργάνων.
«Το χειρότερο είναι», συνέχισε, «πως ο κ. Βέμπερ μετέφερε στο ακροατήριο την παράκληση του πρωθυπουργού προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, να παρέμβει ο ίδιος προκειμένου να πειστεί η κα Μέρκελ να πιέσει την τρόικα και τους δανειστές να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, κάνοντας ταυτόχρονα μια κίνηση σαν να ήταν δεμένα τα χέρια του (πρωθυπουργού).
Στο άκουσμα όλων αυτών το Σώμα αντέδρασε και αναφώνησε, διακόπτοντάς τον, “όχι να φτάσουμε και στο σημείο ο πρωθυπουργός της  χώρας να ζητά από τον πρόεδρο του Ευρωεπιμελητηρίου να παρέμβει στη Γερμανίδα καγκελάριο”, όταν την προηγούμενη εβδομάδα την είχε υποδεχθεί στην Αθήνα, σε επίσημη επίσκεψή της. Αρκετοί, δε ,στις τοποθετήσεις τους στη Γενική Συνέλευση, σχολίασαν αρνητικότατα την ενέργεια του πρωθυπουργού».
Ο κ. Βέμπερ δήλωσε ανήσυχος και αφού αποκάλεσε με το μικρό του όνομα τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ Κων. Μίχαλο, είπε πως «μαζί με το φίλο Κώστα θα δώσουμε τη μάχη για την επίλυση των προβλημάτων της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα», εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του.
Καταλήγοντας, ο κ. Γκραίκης επισήμανε πως είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι δεν έχει σταθεί δυνατόν, έπειτα από ενάμιση χρόνο συνεχών ενεργειών, προσπαθειών και επιστολών προς τον πρωθυπουργό, να μην έχει  ακόμη δεχτεί τα «πυρόπληκτα» Επιμελητήρια, να μην παραβρίσκεται σε καμία από τις γενικές συνελεύσεις της ΚΕΕΕ, του οργάνου που εκπροσωπεί 880.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, και να δίνει εύγλωττο παρών σε ετήσιες συνελεύσεις, πρόσφατα του ΣΕΤΕ και σε διάφορα άλλα Επιμελητήρια (Ελληνοαμερικανικό κ.λπ.).
Και σχολίασε: «Διερωτώμαι προσωπικά αν φοβάται να αντικρύσει τους εκπροσώπους αυτών που κρατούν την επιχειρηματικότητα στα χέρια τους και είναι το υπόβαθρο της ελληνικής οικονομίας ή αν συμβαίνει κάτι άλλο. Μας θεωρεί, δηλαδή, “ως στάχτη μετά από φωτιά”, δηλαδή ξεγραμμένους; Γιατί δε δέχεται να συναντηθούμε; Φοβάται πιθανή χειροδικία ή ότι θα του ζητήσουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε στα “Ζάππειο 1 και 2”;».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου