Στα χαρτιά το Περιβαλλοντικό πάρκο Νέδοντα – Σε «ομηρία» οι ιδιοκτήτες

Στα χαρτιά το Περιβαλλοντικό πάρκο Νέδοντα – Σε «ομηρία» οι ιδιοκτήτες

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
 

 Έχουν περάσει τρία χρόνια, από το 2011 συγκεκριμένα, από τότε που ο τότε γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αναστ. Αποστολόπουλος, υπέγραψε την έγκριση του ΓΠΣ Καλαμάτας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου στο Νέδοντα.
Σε όλο αυτό το διάστημα, δεδομένου ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της ένστασης που έχει υποβληθεί από το Δήμο Καλαμάτας και κατοίκους της περιοχής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (έχει καθοριστεί, άνευ άλλου απροόπτου, να συζητηθεί τον Οκτώβριο), ουδεμία ενέργεια έχει γίνει.
Οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες είναι ανάστατοι, όπως μας μετέφερε ένας από αυτούς, ο κ. Αργ. Φράγκος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ουδείς μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του, που παραμένει δεσμευμένη. Παραθέτοντας το προσωπικό του παράδειγμα, είπε πως σκεπτόταν να δώσει την ιδιοκτησία που διαθέτει εκεί στη μία από τις δύο κόρες του. Όμως, μετά τα όσα έχουν γίνει και αφού έχουν δεσμευτεί τεράστιες εκτάσεις, πολλών ιδιοκτητών, είναι αδύνατο να γίνει το οτιδήποτε. «Το συγκεκριμένο τμήμα της ιδιοκτησίας μου, το ζητούσαν να το αγοράσουν, προ κρίσης, 100.000 ευρώ το στρέμμα και τώρα δεν έχω τίποτε στα χέρια μου, ούτε ένα ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε οι υπεύθυνοι να δώσουν απάντηση στους θιγόμενους, που είναι εκατοντάδες, όπως είπε. Πρόσθεσε δε πως  «έγινε μια αδικία σε βάρος εκατοντάδων οικογενειών», ενώ αξίωσε να αποζημιωθεί με άλλο οικόπεδο ίσης αξίας.
Το θέμα είχε τεθεί και στο Δ.Σ. Καλαμάτας, το 2011, όπου είχαν διατυπωθεί από τους ιδιοκτήτες αιτιάσεις κατά των πρώην δημάρχων Στ. Μπένου και Γ. Κουτσούλη, πως είχαν καταφέρει οι ιδιοκτησίες τους να εξαιρεθούν, άποψη που επαναδιατύπωσε και ο κ. Φράγκος.     
 
Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΓΠΣ Καλαμάτας, το περιβαλλοντικό πάρκο Νέδοντα είναι η περιοχή εξόδου της χαράδρας του Νέδοντα και της εισόδου του ποταμού στο χώρο του αστικού συγκροτήματος. Σήμερα η περιοχή φιλοξενεί ένα σύνολο επιθυμητών ή αναγκαίων χρήσεων (πεδίο βολής, νέο νεκροταφείο Καλαμάτας), που η μεταφορά τους μεσοπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα είναι δύσκολο να γίνει, αλλά και άλλες, όπως τα συνεργεία του Δήμου, που θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε προβλεπόμενη από το ΓΠΣ περιοχή.
Απαιτείται, επίσης, η εξυγίανση και αξιοποίηση του χώρου ως χώρου που διατίθεται για την πόλη και δραστηριότητες ήπιας αναψυχής.
Στο φυσικό χώρο του Πάρκου επιτρέπονται υποδομές που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση της χλωρίδας και της πανίδας, επιτρέπεται η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών, η υποδοχή κοινού και ξεναγήσεις ή και συστηματική εκπαίδευση.
Στην περιοχή δεν μπορεί να εγκαθίστανται χώροι διανυκτέρευσης ή κατασκήνωσης κάθε είδους, πλην χώρου για το προσωπικό που αφορά στην ασφάλεια κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο των οχημάτων που ανήκουν στον οργανισμό του Πάρκου ή το Δήμο, ενώ κάθε άλλο όχημα σταθμεύει εντός χώρου πλησίον της εισόδου.
Το συγκρότημα μπορεί να ενταχθεί εν μέρει και στις εγκαταστάσεις διημέρευσης, όπως αυτές ορίζονται από τις τεχνικές προδιαγραφές ΕΟΤ.
Στο χώρο απαγορεύεται η εναπόθεση γαιών, μπάζων, η αμμοληψία, καθώς και κάθε ενέργεια που τροποποιεί τους φυσικούς μετασχηματισμούς εντός της κοίτης του ποταμού.
Δεν επιτρέπεται η αμμοληψία, απαγορεύεται η δόμηση και η κατασκευή οποιουδήποτε έργου πλην δημόσιων έργων που αφορούν στην ασφάλεια και την αποτροπή κινδύνων ή αναγκαία έργα (γέφυρες, πεζογέφυρες κλπ.)
Επίσης, δεν επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίων ή η τεχνητή κατασκευή αναβαθμού, τοίχου αντιστήριξης ή οποιαδήποτε αναδιαμόρφωση του φυσικού εδάφους, πλην μονοπατιών και χωματόδρομων που εξυπηρετούν την περιοχή. Στην περιοχή μπορεί να δημιουργηθεί δίκτυο ποδηλατοδρόμων, καθώς και δίκτυο μονοπατιών.
Η εγκατάσταση υποδομής (μονοπάτια, ποδηλατόδρομοι, φυλάκια, πινακίδες, εξοπλισμός, ξύλινα καθιστικά, στέγαστρα, παρατηρητήρια κ.λπ.), για την οργάνωση και εξυπηρέτηση των περιπατητών, θα επιτρέπεται έπειτα από έγκριση της Ε.Π.Α.Ε.
Γενικά, αν και η περιοχή αποτελεί εν δυνάμει τμήμα του αστικού χώρου με λειτουργία πάρκου, οι διαμορφώσεις και τα έργα υποδομής θα πρέπει να ακολουθούν αρχές ήπιας αντίληψης με απομείωση στο απολύτως ελάχιστο επίπεδο σκληρών, μη απορροφητικών επιστρώσεων και ανάδειξη της φυτικής χλωρίδας και αποφυγή στοιχείων αστικής υποδομής
Απαγορεύεται η καταστροφή κάθε είδους φυσικής βλάστησης. Επιβάλλεται η προστασία της παρόχθιας φυσικής βλάστησης και επιτρέπονται οι φυτεύσεις-δασώσεις μόνο με ενδημικά είδη σε κατάλληλες θέσεις, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.
Απαγορεύεται η αποστράγγιση ελωδών εκτάσεων.
Απαγορεύεται η θήρα και η σύλληψη κάθε είδους άγριας πανίδας.
Η περιοχή είναι αδόμητη και δεν προβλέπονται όροι δόμησης.
Νομίμως υφιστάμενες εγκαταστάσεις εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι τη μετεγκατάστασή τους, χωρίς να είναι δυνατή η επέκτασή τους, ο εκσυγχρονισμός ή η αλλαγή χρήσης.
Επιτρέπεται η ανέγερση μονώροφων βοηθητικών κτισμάτων, εφόσον είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της περιοχής και τις ανάγκες των επισκεπτών, μετά την έγκριση ολοκληρωμένου γενικού σχεδίου ρύθμισης του συνόλου του χώρου από την Ε.Π.Α.Ε.
Επιτρέπεται η ανέγερση μονώροφων βοηθητικών κτισμάτων μόνο για τις ανάγκες φύλαξης, με έγκριση από την Ε.Π.Α.Ε.
Προτείνεται η σύσταση Οργανισμού διαχείρισης και λειτουργίας του Πάρκου.
Για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης εφαρμόζονται οι διατάξεις των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, όπως ισχύουν εκάστοτε χωρίς τις προβλεπόμενες παρεκκλίσεις.