Στα άκρα Ένωση – μπασκετικοί με αθλητικό Φορέα για το Στάδιο

Στα άκρα Ένωση – μπασκετικοί με αθλητικό Φορέα για το Στάδιο

Μπορεί να μην έχει δει επισήμως τα φώτα της δημοσιότητας, όμως η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται μία ιδιόμορφη κόντρα, μεταξύ των ανθρώπων του μπάσκετ και του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, με αποδέκτη κυρίως τον πρόεδρό του, Γιάννη Αδαμόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες όλα ξεκίνησαν μετά την τοποθέτηση του ταραφλέξ στο Δημοτικό Στάδιο και όπως αναφέρουν οι μπασκετικοί, την επιδίωξη κάποιων να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τα σωματεία του βόλεϊ, ο συγκεκριμένος χώρος. Κι αν όλο αυτό το διάστημα, για συγκεκριμένους λόγους η κόντρα έμενε στην αφάνεια, μπορούμε να πούμε ότι πλέον από χθες πήρε πιο έντονη και ξεκάθαρη μορφή.
Αφορμή στάθηκε η αναβολή ενός αγώνα μίνι, αλλά και του σημερινού παιχνιδιού της Γ΄ κατηγορίας μεταξύ Ομόνοιας – ΑΣ Τριφυλίας  και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός ακόμη αγώνα της συγκεκριμένης κατηγορίας του τοπικού μπάσκετ, στο γήπεδο της Τέντας, χθες το μεσημέρι. Εξελισσόταν το παιχνίδι Παναθηναϊκού – Καλαμάτα 80 (2), που για την ιστορία βρήκε νικήτρια την τυπικά φιλοξενούμενη ομάδα με 48-23, όταν γονείς, αθλητές και άνθρωποι των ομάδων «εξερράγησαν», βλέποντας τη θερμοκρασία να πλησιάζει τους 50ο Κελσίου και κυρίως κάποια μικρά παιδιά να αισθάνονται αδυναμία και ένα ακόμη να έχει φθάσει στα πρόθυρα λιποθυμίας.
Αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και των ανθρώπων του μπάσκετ, με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιάννη Κουτραφούρη και του Συνδέσμου Διαιτητών Κυριάκο Ταβουλαρέα, να καταφθάνουν σε χρόνο ρεκόρ για να καταγράψουν το γεγονός και ν’ αντιδράσουν.
Είχε προηγηθεί τα προηγούμενα 24ωρα ένα παιχνίδι μάλλον εντυπώσεων, ανάμεσα σε ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και Δήμο – Αθλητικό Φορέα, που έκανε τους ανθρώπους του μπάσκετ, μετά και το χθεσινό δυσάρεστο γεγονός, το οποίο πληροφορηθήκαμε από γονείς, αλλά και ανθρώπους των ομάδων, να εκραγούν.
 
Κουτραφούρης: «Αν λιποθυμήσει κάποιο παιδί θα πάμε κατηγορούμενοι»
Εκνευρισμένος με το όλο θέμα που έχει προκύψει και που έγινε πολύ έντονα εμφανές, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ Γιάννης Κουτραφούρης μίλησε στο «Θάρρος» για τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει, κυρίως λόγω της «απομόνωσης» του κλειστού του Δημοτικού Σταδίου και της χρήσης του από τις ομάδες του βόλεϊ. Ο ισχυρός άνδρας του Ενωσιακού μπάσκετ ρίχνει ευθύνες στο Δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα και τον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα, Γιάννη Αδαμόπουλο μεταφέροντας τα ερωτηματικά του, τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης. Πιο συγκεκριμένα οι δηλώσεις του έχουν ως εξής: «Συνήθως, κάθε χρόνο μετά τις 15 Μάη η κατάσταση είναι αφόρητη στην Τέντα λόγω της ζέστης. Πάντα ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμάτας έκλεινε την Τέντα και όλες οι αγωνιστικές δραστηριότητες μεταφέρονταν κάτω, με δεδομένο ότι στο βόλεϊ ολοκληρώνονται πιο νωρίς τα πρωταθλήματα και μένουν μόνο οι αγώνες του μπάσκετ. Μετά όμως από την τοποθέτηση του νέου τάπητα δεν έχουν γραφτεί οι διαστάσεις του μπάσκετ. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού, ότι θα γίνει η γραμμογράφηση, βγάλαμε το πρόγραμμα και της Γ’ κατηγορίας και του β’ γύρου του μίνι για το Δημοτικό Στάδιο της Παραλίας, αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί. Οπότε αναγκαστικά έπρεπε να γίνουν οι αγώνες στην Τέντα για να τελειώσουν τα πρωταθλήματα. Δυστυχώς παρ’ ότι και την Παρασκευή ενημέρωσα το Δήμαρχο ότι η κατάσταση είναι αφόρητη και επικίνδυνη για την υγεία των αθλητών, μου δήλωσε αδυναμία για το Σαββατοκύριακο και «θα το δούμε Δευτέρα-Τρίτη μαζί με τον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα».
Η πληροφόρησή μου είναι –χωρίς να το έχει πει σε εμένα προσωπικά- το κάτω γήπεδο να γίνει μόνο βόλεϊ και το πάνω μόνο μπάσκετ. Το θέμα είναι ότι στο βόλεϊ υπάρχουν μόλις 4 ομάδες, ενώ οι ενεργές ομάδες στο μπάσκετ είναι 16, στην Α’, Β’, Γ΄κατηγορία, με τα αντίστοιχα παιδικά-εφηβικά και γυναικών-κορασίδων-νεανίδων. Δεν βγαίνουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις μόνο στην Τέντα, συν το ότι το ένα γήπεδο το έχει μόνο ο Φιλογυμναστικός Όμιλος Καλαμάτας, ενώ τα δύο βοηθητικά είναι απλώς προπονητήρια. Όλα αυτά τα αγνοούν τόσο στον Αθλητικό Οργανισμό, όσο και στο Δήμο. Και προσπαθούν να δώσουν κάποιες άλλες λύσεις που δεν είναι δυνατόν να γίνουν.
Είναι επιτακτική ανάγκη να διαγραμμιστεί το κάτω γήπεδο προκειμένου να μεταφερθούν οι αγώνες. Εδώ η κατάσταση είναι απελπιστική, μετρήσαμε ακόμη και θερμοκρασία 48 βαθμών Κελσίους και τα παιδιά είχαν πρόβλημα αναπνευστικό. Αν λιποθυμήσει κάποιο από αυτά τα παιδιά θα βρεθούμε κατηγορούμενοι!
Δυστυχώς μια δουλειά δύο ημερών, σέρνεται εδώ κι ένα 6μηνο.
Πουθενά στην Ελλάδα, εκτός από μια περίπτωση στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν υπάρχουν γήπεδα μόνο για βόλεϊ ή μπάσκετ.
Όταν κάνεις μια αναβάθμιση κλειστού βάζεις πρώτα παρκέ και μετά παίρνεις ποιοτικό, αλλά μετακινούμενο, τάπητα ταραφλέξ και το προσαρμόζεις προκειμένου να παίζουν οι ομάδες σου.
Εδώ έστρωσαν όλο το γήπεδο με μόνιμο ταραφλέξ και λένε είναι πολύ όμορφο, να γίνει στέκι του βόλεϊ. Καμία αντίρρηση να γίνει, το πρόβλημα είναι που θα γίνονται οι αγώνες του μπάσκετ. Δε μιλάμε για ξένες ομάδες είναι ομάδες της πόλης της Καλαμάτας. Και το πιο απλό: οι ομάδες των εθνικών κατηγοριών πρέπει να δηλώσουν και δεύτερη έδρα. Πού θα παίζει ο Ακάδημος που τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική και πού θα πάει όταν θα διεξάγεται το μήτινγκ ρυθμικής γυμναστικής; Στη Μεγαλόπολη;
Δεν είναι θέμα σκοπιμότητας ή αντιπαράθεσης αθλημάτων. Είναι αγωνιστικές ανάγκες. Αν ο Δήμος θέλει να υπάρχουν ομάδες μπάσκετ θα πρέπει να φροντίσει να γραφτούν οι γραμμές στο Κλειστό» κατέληξε ο κ. Κουτραφούρης.
 
Αποστόλης Κοσμάς: «Κάνουμε αγώνα να ’ρθουν τα παιδιά στο γήπεδο»
Θέση απέναντι στο ζήτημα πήρε και το μέλος της διοικούσας Επιτροπής του Ακάδημου – το παιχνίδι της ομάδας μίνι με την Καλαμάτα 80 αναβλήθηκε – και παλιός πρόεδρος του Γ.Σ. Μεσσήνης, Αποστόλης Κοσμάς…
«Εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι και τους αγώνες υπάρχουν και τα παιδιά που γυμνάζονται. Το μπάσκετ έχει 1.500 παιδιά και κάθε μέρα μπαίνουν στην Τέντα 500. Κάνουμε μεγάλο αγώνα να γυμναστούν τα παιδιά και να έρθουν στο γήπεδο αντί να πάνε στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και άλλες κακές συνήθειες».
Αναφορές στο θέμα που φέρνει στη δημοσιότητα το «Θάρρος» έκαναν αρκετοί γονείς, παράγοντες – προπονητές των δύο ομάδων και κάποιοι μικροί αθλητές, μεταφέροντάς μας τη μεγάλη απογοήτευση και την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης.

Των Νίκου Μπαλόπουλου – Χριστίνας Ελευθεράκη