Έλληνας αγρότης, επιστροφή 2 αιώνες πίσω


 
Ζει υπό καθεστώς Οθωμανικής Κυριαρχίας
 
Τα δικαιώματα ΟΣΔΕ για τον Ισπανό αγρότη είναι δωρεάν, ο Ιταλός πληρώνει 7 ευρώ, ο Έλληνας το γνωστό «χαράτσι» 80-200 ευρώ
 
Του Bασίλη Ζαμπούνη
 
Για να ενεργοποιήσει τα δικαιώματα ΟΣΔΕ της Ενιαίας Ενίσχυσης ο Ιταλός αγρότης πληρώνει 7 ευρώ. Ο Ισπανός αγρότης δεν πληρώνει τίποτα, είναι δωρεάν. Οι φορείς των αγροτών, όπως π.χ. η ASAJA, η COAG, η UPA και άλλοι, θεωρούν αδιανόητο ότι θα χρεώσουν τους αγρότες μέλη τους, καθώς το θεωρούν υποχρέωσή τους να τους παρέχουν αυτή την υπηρεσία.
Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, είχε δηλώσει παλαιότερα ότι τέρμα το τσάμπα, επιβεβαιώνοντας την απόσταση μεταξύ του νομικού προσώπου και των φυσικών προσώπων, των αγροτών μελών συνεταιρισμών.
Επίσης, καμία χρέωση δεν κάνουν ούτε οι ισπανικές τράπεζες, επειδή ωφελούνται έμμεσα. Οι αγρότες είναι πελάτες τους και γι’ αυτό οι ίδιες διαμεσολαβούν δωρεάν στη διαδικασία των πληρωμών της Ενιαίας Ενίσχυσης.
Τα παραπάνω προέκυψαν από αποκλειστικό ρεπορτάζ του olivenews.gr. Επίσης, σε ερώτησή μας για το τι συμβαίνει και στις άλλες «βόρειες χώρες», με ανεπτυγμένες συνεταιριστικές υποδομές και συνείδηση, και εκεί, θεωρείται προφανές ότι ο αγρότης εισπράττει ακέραια την ενίσχυσή του χωρίς κρατήσεις.
Ο Έλληνας αγρότης βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς παρόμοιου της οθωμανικής κυριαρχίας, όπου το «χαράτσι» αποτελούσε τον έναν από τους τρεις υποχρεωτικούς «κεφαλικούς» φόρους. Τότε έπαιρνε σαν απόδειξη ένα χαρτάκι «ο φέρων το παρόν έχει την άδεια να φέρη επί εν έτος την κεφαλήν επί των ώμων του».
Για την τριμερή σύμπραξη του ΓΑΙΑ Επιχειρείν έχουν γραφεί πάρα πολλά. Θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε, αλλά από μια πρώτη προσέγγιση: Το ποσό της επιβάρυνσης, το «χαράτσι», είναι όχι μόνο αδικαιολόγητο, αλλά και αδικαιολόγητα υψηλό. Το όφελος των Ενώσεων, που κάνουν και όλη τη δουλειά, είναι «ψίχουλα». Η εν λευκώ εξουσιοδότηση που καλούνται να υπογράψουν οι παραγωγοί είναι καταχρηστική και δύσκολα θα σταθεί αν προσβληθεί στα δικαστήρια. Τα δυο από τα τρία μέρη του ΓΑΙΑ Επιχειρείν (ΠΑΣΕΓΕΣ και NEUROPUBLIC), διαχειρίζονταν το σύστημα μέσω των μνημονίων όλα τα τελευταία χρόνια, που σημαδεύτηκαν από διαδοχικά «πρόστιμα» (καταλογισμούς, διορθώσεις). Το πιο πρόσφατο που επέβαλε η Ε.Ε. ανέρχεται σε 137 εκατ. ευρώ  (μόνο για το ελαιόλαδο) και αφορά στη διετία 2003-2005.  Τέλος, να σημειώσουμε ότι το μεν ΓΑΙΑ Επιχειρείν συγκεντρώνει, μέχρι το 2020, υπερεξουσίες που καθιστούν απλό όμηρο τον οποιοδήποτε υπουργό Γεωργίας.
Γενικότερα οι διαρθρωτικές και κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές που συμβαίνουν οδηγούν σε μια μοντέρνα «κολληγοποίηση» των αγροτών του 21ου αιώνα.