«Ναυμαχία» στο λιμανάκι της Στούπας

«Ναυμαχία» στο λιμανάκι της Στούπας

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΛΩΤΟΥ ΓΕΡΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΟΥ

«Ναυμαχία» στο λιμανάκι της Στούπας

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Τις έντονες αντιδράσεις, αλλά και τις δυναμικές κινητοποιήσεις των επαγγελματιών της περιοχής προκάλεσε το απόγευμα του Σαββάτου η παρουσία ενός πλωτού γερανού στο λιμάνι της Στούπας, με σκοπό να ρίξει πέτρες και να κάνει εκβάθυνση του σημείου που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Έξαλλοι από την κατάσταση, οι επαγγελματίες της περιοχής αντέδρασαν με σκοπό να αποτρέψουν την οποιαδήποτε εργασία, αφού έκριναν ότι έτσι θα επέρχετο ζημία στην τουριστική κίνηση.
Η δυναμική αντίδραση περιλάμβανε «ρεσάλτο» στον πλωτό γερανό, αλλά και κόψιμο των κάβων του, ώστε να μην προσεγγίσει στο χώρο του λιμανιού.
Εκ των πρωταγωνιστών της ιδιότυπης αυτής «ναυμαχίας», ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Δυτικής Μάνης, Σ. Σαραντέας, σημείωσε πως «είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει, αλλά αποφασίστηκε η πλέον ακατάλληλη στιγμή να γίνουν εργασίες. Εμείς, βιαίως τις αποτρέψαμε, πήγαμε επάνω στον πλωτό γερανό και κόψαμε τους κάβους και αν δεν πηδάγαμε στο πλοίο, θα μας έπνιγαν με τις βαρκούλες που χρησιμοποιήσαμε για να τους πλησιάσουμε».
Αφού παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα στο λιμανάκι της Στούπας, πρόσθεσε ότι είναι άγνωστο πόσο θα αντέξει και δε θα καταρρεύσει. «Όμως, όση ανάγκη κι αν υπάρχει, δεν μπορούν να γίνουν εργασίες στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Η δε αναμόχλευση του πυθμένα θα καθιστούσε ακατάλληλη για κολύμβηση την παραλία της Στούπας, για μία εβδομάδα. Αν δεν κάναμε ό,τι κάναμε, θα ψάχναμε εκ των υστέρων να δούμε τι ζημιά προκαλέσαμε», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, δε, πως με έκτακτη απόφασή του το Δ.Σ. του Συλλόγου μαζί με τη «Γαία» και το Σύλλογο Καταλυματιών, αποφάσισε την αποτροπή της προσέγγισης, αφού ενώ υπήρξε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, δε δόθηκε εντολή στον εργολάβο για ακύρωση των εργασιών.

«Χάθηκε το έργο»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δ. Γιαννημάρας, σημείωσε πως μπορεί το έργο να ήταν γνωστό στη Δημοτική Αρχή εδώ και μήνες, αλλά δεν ήταν γνωστό πότε θα γινόταν η επέμβαση και ο ίδιος πληροφορήθηκε τα τεκταινόμενα αργά το βράδυ. Επισήμανε πως υπάρχει πρόβλημα με το μόλο, που έχει τρυπήσει, και έπρεπε να αποκατασταθεί, χωρίς να χρειάζεται ως έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας περιβαλλοντικές μελέτες. Ανέφερε κι αυτός την προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να επικοινωνήσει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις και πρόσθεσε: «Το έργο χάθηκε τώρα. Δε θα ξαναγίνει. Χρειάζεται ειδικές καιρικές συνθήκες, που δε θα μπορέσουμε να έχουμε στη συνέχεια. Εξάλλου, δε θα εργαζόταν ο γερανός πολλές ημέρες. Ήταν αρκετό να εργαστεί όλο το βράδυ του Σαββάτου και να έχει τελειώσει την Κυριακή, χωρίς να υπάρξει κάποιο άλλο πρόβλημα».
Τέλος, ο κ. Γιαννημάρας ανέφερε ότι, εκτός από το κόστος των 20.000 ευρώ για την τοποθέτηση των βράχων, θα πρέπει να διατεθούν 3.500 ευρώ για τη μετακίνηση του πλωτού γερανού.