Το Ειδικό Αναπτυξιακό θα «ωριμάσει» έργα για το επόμενο «ΕΣΠΑ»


Εργαλείο προετοιμασίας για την ωριμότητα έργων, ώστε με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου να μπορούν άμεσα να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, θα αποτελέσει το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου, το οποίο έχει εγκριθεί ειδικά για την Περιφέρεια με 120.000.000 ευρώ.
Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο «Θάρρος» η θεματική αντιπεροφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η κατεύθυνση και η στόχευση θα αφορούν στην ανάπτυξη της πόλης – κωμόπολης, δηλαδή στην προοπτική ανάπτυξης πόλεων, εκτός πρωτεύουσας των νομών, με επίκεντρο την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Ήδη έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ειδικού Προγράμματος, με ενεργή τη συμμετοχή των Δήμων. Στο Συντονιστικό Όργανο του Ειδικού Αναπτυξιακού, από πλευράς Μεσσηνίας, συμμετέχει ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος.
 
Στόχοι
Κατά την κα Νικολάκου, στις κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού και οργάνωσης του νέου προγράμματος δίνεται βαρύτητα στη διαδικασία της bottom up προσέγγισης (από κάτω προς τα πάνω): «Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός, με τη συμμετοχή των πολιτών και τον κοινωνικό διάλογο, αποτελούν εργαλεία για την ετοιμότητα της παρουσίας μας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, ώστε να εργαστούμε με κοινό στόχο το παρόν και το μέλλον όλων στην Πελοπόννησο.
Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το 2012, θα παίξει ρόλο μετάβασης από την 4η Προγραμματική Περίοδο στη start up διαδικασία για το σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020».
Οι γενικοί και ειδικοί στόχοι του προγράμματος και η ανάγκη αποτύπωσης της ωριμότητας και ετοιμότητας υλοποίησης των προτεινόμενων έργων προϋποθέτουν την κατάρτιση σχεδίων δράσης, τα οποία αποτελούν γνώμονα ολοκληρωμένου σχεδιασμού.
Αυτά είναι:
-Σχέδιο δράσης για τις ενέργειες Ολοκλήρωσης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού. (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ κ.λπ.)
-Σχέδιο δράσης για τον προγραμματισμό έργων διαχείρισης των υδατικών πόρων της Περιφέρειας
-Σχέδιο δράσης για το σχεδιασμό έργων και δράσεων για την ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη (γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία)
-Ολοκλήρωση   του   περιβαλλοντικού  σχεδιασμού   και  δίκτυο   προστατευόμενων περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου
-Οδικός χάρτης για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας
-Σχέδιο δράσης για την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ταυτόχρονα, όλα αυτά θα αποτελέσουν εργαλεία δημοσιότητας και διαβούλευσης και θα παρουσιαστούν σε ειδικές συνεδριάσεις – ημερίδες της αρμόδιας Επιτροπής σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
 
Έργα και δράσεις
Σε ό,τι αφορά τα έργα και τις δράσεις άμεσης προτεραιότητας, αυτά διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
1. Αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών:
-Υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την άρση της εγκατάλειψης και ερήμωσης των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών και δημιουργία νέων μορφών οικονομίας σε αυτές, με βάση ολοκληρωμένες μελέτες. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Λίμνη Λάδωνα, η οποία διαθέτει ολοκληρωμένη μελέτη.
2.     Δράσεις διαχείρισης και προστασίας του δικτύου προστατευμένων περιοχών και του δασικού πλούτου της Πελοποννήσου με την ανάπτυξη καινοτόμων οικονομικών δραστηριοτήτων στις ορεινές περιοχές:
-Αφορά στη συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την προστασία, διαχείριση και ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων στις δασικές περιοχές (διαχείριση δασών, πιστοποίηση ξυλείας, εργασίες βελτίωσης και προστασίας, καθώς και την οργάνωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους τομείς αξιοποίησης βιομάζας παραγωγής pellets κ.λπ.)
-Αφορά στη βελτίωση, ανάδειξη, σήμανση των πεζοπορικών διαδρομών και των υποδομών εξυπηρέτησης επισκεπτών-Ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός, τουρισμός φύσης, περιπέτειας υγείας κ.λπ.)
-Αφορά στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας με χρήση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων (leasing) και στήριξη των δικτύων παραγωγής και διάθεσης ποιοτικών προϊόντων.
3. Νέο τουριστικό προϊόν για την Πελοπόννησο:
-Ο τουρισμός του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο: Αφορά στην προγραμματική συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου και των υποδομών του για την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού μέσω ΣΔΙΤ
-Ανάδειξη της πελοποννησιακής γαστρονομίας, των προϊόντων και του περιβάλλοντος ως health tourism προορισμού.
4. Στήριξη της εξωστρέφειας των τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων-Εργαστήριο παραγωγής και ενίσχυσης νέων επιχειρηματικών ιδεών:
-Δημιουργία ολοκληρωμένης στρατηγικής και υλοποίηση δράσεων για εμβληματικά τοπικά προϊόντα, με έμφαση σε πιστοποιημένα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικής καλλιέργειας κ.ά., όπως: ελιά και ελαιόλαδο Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, οίνοι Αγιωργίτικο Νεμέας, Μοσχοφίλερο Μαντινείας, Malvazia, φέτα και τυροκομικά, μέλι και δασικά προϊόντα
-Υποστήριξη συνεργασίας ερευνητικών ιδρυμάτων, ομάδων παραγωγών, επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και κινητοποίηση του τοπικού παραγωγικού δυναμικού με ενθάρρυνση και κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας για τη δημιουργία απασχόλησης και την εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής, όπως η δημιουργία Olive oil shop.

Της Βίκυς Βετουλάκη