Δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα η Μεσσηνία από το “κανόνι” του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου


Ξέμειναν περί τους 150 Ρώσους τουρίστες    
Μικρές φαίνεται να είναι για τη Μεσσηνία αρχικά και την Πελοπόννησο στη συνέχεια οι επιπτώσεις από την άμεση διακοπή των εργασιών του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου «LABIRINT», η οποία είχε ως αποτέλεσμα να «ξεμείνουν» στη χώρα μας 8.000 με 10.000 Ρώσοι τουρίστες, από τους περίπου 30.000 που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο.
Όσο κι αν τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε πιο επώνυμους τουριστικούς προορισμούς (Κέρκυρα, Ρόδο και αλλού), ένα μικρό μέρος τουριστών, περί τους 250, βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, 150 εκ των οποίων είναι στη Μεσσηνία, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να διαμένει σε ξενοδοχεία στο Πεταλίδι και τους Χράνους, ενώ οι υπόλοιποι στην Καλαμάτα και σε άλλα σημεία.      
 
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δ. Μανιάτη, πρόκειται για ένα γεγονός που δεν είναι σπάνιο. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως «είναι κακό αυτό που συνέβη» και πρόσθεσε ότι επί δύο χρόνια οι Ρώσοι τουρίστες στήριξαν με την παρουσία τους στη Μεσσηνία την τοπική οικονομία.
Πάντως, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, φέτος υπήρξε μείωση στην προσέλευση των Ρώσων τουριστών κατά 20%, γεγονός που απέδωσε, κυρίως, στην υποτίμηση του ρουβλίου και κατέστησε την Ελλάδα ακριβότερο τουριστικό προορισμό.
 
Δ. Κατσίρης
Μικρή χαρακτήρισε τη ζημιά και ο Μεσσήνιος τουριστικός πράκτορας Δ. Κατσίρης, που συνεργάζεται με την εταιρεία «Άμπωτις», η οποία εξυπηρετεί τους πελάτες του συγκεκριμένου ρωσικού τουριστικού οργανισμού. Όπως μας εξήγησε, υπήρχαν ενδείξεις από πέρσι πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα, για να προσθέσει πως ο εν λόγω οργανισμός έφερνε στη Μεσσηνία το 10% των Ρώσων τουριστών.
Όμως, ανεξαρτήτως των συνθηκών, σημείωσε πως «έχουμε πέσει όλοι επάνω να μη χαθεί η αγορά. Αν δεν υπήρχε δε ο πόλεμος, δε θα είχαμε πού να φιλοξενήσουμε όλους αυτούς τους τουρίστες».  
 
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πλευρά της, σύμφωνα με την αρμόδια θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές και περιμένει κατευθύνσεις. 
 
Η εταιρεία «AMBOTIS»
Σε ανακοίνωσή της η «AMBOTIS TOURS AIR SERVICE (ΑΜΠΩΤΙΣ ΤΟΥΡΣ ΑΙΡ ΣΕΡΒΙΣ)-
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «μετά την ξαφνική ανακοίνωση του tour operator “LABIRINT” περί άμεσης διακοπής της λειτουργίας του, η εταιρεία μας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου οι τουρίστες του συγκεκριμένου τουριστικού οργανισμού που βρίσκονται σήμερα στη χώρα και εξυπηρετούνται από την εταιρεία μας, να ενημερωθούν για τις ακολουθούμενες διαδικασίες και περαιτέρω να εξυπηρετηθούν για την κάλυψη όλων των αναγκών τους.
Οφείλουμε να επισημάνουμε δε πως προς αντιμετώπιση περιστατικών αυτού του είδους, προβλέπονται διεθνώς ειδικές διαδικασίες, την εφαρμογή των οποίων και αναμένουμε από τα αρμόδια όργανα, προκειμένου και εμείς με τη σειρά μας να προβούμε στις δέουσες ενέργειες.
Το προσωπικό της εταιρείας είναι έτοιμο να παράσχει κάθε δυνατή πληροφορία, καθώς και να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση των τουριστών. Πέραν τούτου, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους συνεργάτες μας, καθώς και με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, προκειμένου να διευθετήσουμε όλες τις εκκρεμότητες που δημιουργήθηκαν εκ του απροόπτου αυτού συμβάντος».
Σύμφωνα με όσα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα protothema.gr, ο βασικός λόγος της χρεοκοπίας του πρακτορείου είναι οι σημαντικές οικονομικές δυσκολίες που προέκυψαν από τη διακοπή λειτουργίας της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ideal-Tour, η οποία κατέχει το 99% των μετοχών του Labirint. Το χρέος, που βαραίνει την Ideal-Tour, φαίνεται πως ξεπερνά τα 31 εκ. ευρώ.
Η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωσή της επικαλείται μια σειρά από λόγους για την αρνητική εξέλιξη, όπως η μείωση της αγοραστικής ικανότητας του ρωσικού πληθυσμού λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του ξένου συναλλάγματος, η αρνητική πολιτική και οικονομική κατάσταση, η αποτροπή των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Ρώσους πολίτες που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και το στρατό, καθώς και η παρατεινόμενη σύγκρουση με αεροπορική εταιρεία, θυγατρική της Aeroflot, που σταμάτησε να εξυπηρετεί τις έκτακτες πτήσεις τσάρτερ των δύο εταιρειών (Ιdeal-Tour και Labirint), για τις οποίες δεν είχε πληρωθεί.
 
Το ΥΠΟΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις
Από κοντά παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της πτώχευσης του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου Labirint το υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.
Όπως τονίζει το ΥΠΟΤ, υπάρχει στενή συνεργασία από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών, τις ρωσικές αρχές και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους φορείς του ελληνικού τουριστικού κλάδου, ενώ υπάρχει συνεχής ενημέρωση και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.
Την ίδια στιγμή, σημειώνει το υπουργείο, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση των συνεπειών του συγκεκριμένου περιστατικού και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και φιλόξενος τουριστικός προορισμός, που σέβεται τους επισκέπτες της».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου