Επιμένουν στο «όχι» για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη


«Είναι πολιτική η απόφαση του κ. Μανιάτη με την οποία ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες σε υπηρεσιακό επίπεδο, και εκκρεμεί και η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη», σημείωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο ξενοδοχείο «Ρεξ», για την αποτροπή της εγκατάστασης του σκουπιδότοπου στην Καλλιρρόη, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, Δ. Καπόπουλος.
Ο κ. Καπόπουλος υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, το 55% των σκουπιδιών που θα φτάνουν στο εργοστάσιο θα θάβεται, και πρόσθεσε ότι στην Καλλιρρόη θα δημιουργηθεί ο σκουπιδότοπος της Μεσσηνίας και δύο περιοχών της Αρκαδίας.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιρροϊτών, πολιτικός μηχανικός Πέτρος Μπούρκουλας, είχε παρουσιάσει διεξοδικά όλα τα στοιχεία τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εγκεκριμένη πλέον μελέτη, ενώ, όπως επισημάνθηκε, η ανάθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών στην ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνει σειρά αυθαιρεσιών, παρατυπιών, ελλείψεων και κενών.
Οι παριστάμενοι τόνισαν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ προαναγγέλθηκε κλείσιμο του δρόμου προς Καλό Νερό.
 
Κενά
Ο κ. Μπούρκουλας ανέφερε πως είναι αδύνατον, όσοι άνθρωποι και αν ασχοληθούν, να καταφέρουν σε ένα μήνα να συγγράψουν τις 2.117 σελίδες της μελέτης. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αποσπάσματά της που επαναλαμβάνονται σε 6-7 διαφορετικά σημεία και ότι είχε τόσα κενά που το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε να καλυφθούν εκ των υστέρων.
Επίσης, τα όσα προβλέπονται στη μελέτη έρχονται σε αντίθεση με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, που αναθεωρήθηκε το 2012, αλλά και ότι αρκετές υπηρεσίες υπουργείων δήλωσαν αδυναμία να γνωμοδοτήσουν.
Επιπλέον, σημείωσε ότι, ενώ η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην Ε.Ε. για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με τη συγκεκριμένη σύμβαση της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ ο στόχος αυτός δεν εξυπηρετείται. Αντίθετα, θα συνεχίσει να παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, κι αναρωτήθηκε «γιατί πάνε να φτιάξουν φαραωνική εγκατάσταση στην Καλλιρρόη; Για να οικονομήσει η ΤΕΡΝΑ;».

Αλλαγή στάσης της Ν. Γιαννακοπούλου
Ο κ. Μπούρκουλας αναφέρθηκε και στη μεταστροφή της στάσης της γ.γ. του ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, που ενώ δήλωνε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να υπογράψει για το σκουπιδεργοστάσιο στην Καλλιρρόη, όχι μόνο υπέγραψε, αλλά δήλωσε ότι θα λειτουργεί πολύ καλά. Αναρωτήθηκε, δε, πώς είναι δυνατόν λίγες ημέρες πριν η κα Γιαννακοπούλου να συγχαίρει το δήμαρχο Καλαμάτας επειδή ο Δήμος διαχειρίζεται τα σκουπίδια του με ανακύκλωση και κομποστοποίηση, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, και από την άλλη να υποστηρίζει ότι το σκουπιδεργοστάσιο στην Καλλιρρόη θα δώσει τη λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Χαμηλός υδροφόρος ορίζοντας, υψηλή σεισμικότητα
Παρουσιάζοντας επιστημονικά στοιχεία, κατέδειξε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, κάτι που αντιτίθεται στα όσα αναγράφει η μελέτη της ΤΕΡΝΑ, και σημείωσε την αυξημένη σεισμικότητα της περιοχής, όπως και ότι δεν καταγράφονται τα ρήγματα κάτω και κοντά στον προτεινόμενο χώρο.
Άφησε, δε, αιχμές για τη στάση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου και της νεοεκλεγείσας περιφερειακής συμβούλου, Αντωνίας Μπούζα. 
Αναφερόμενος στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, είπε ότι στηρίζεται σε στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου», Νίκος Γόντικας και πρόσθεσε πως η Εισαγγελία ανέθεσε στον εδώ εισαγγελέα να ερευνήσει την υπόθεση.

Άλλες απόψεις
Ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας, Στ. Κουνιάδος, επισήμανε πως η διαλογή στην πηγή είναι η μόνη λύση, ενώ ο κάτοικος της περιοχής, Ι. Αλεξόπουλος, κατέθεσε τις δικές του ενστάσεις σχετικά με τη δημιουργία του σκουπιδοεργοστασίου.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου