Φραστικές ακρότητες στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας


Για ορισμένους η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, πέρα από την οδύνη που προκαλεί στους πολίτες, είναι και μια μοναδική ευκαιρία να αρχίσουμε να κόβουμε το δέντρο που μας οδήγησε στην κατάσταση σήψης.
Πρωτίστως ο λόγος γίνεται για το πολιτικό σύστημα διοίκησης. Αν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας είναι μια μορφή του, η σημαντικότερη για την τοπική μας κοινωνία, τότε η κατάσταση είναι θλιβερή. Ορισμένες, δε, στιγμές στην προχθεσινή συνεδρίασή του μόνο με μυρωδιά ζόφου μπορούν να συγκριθούν.
Ειδικότερα, όταν συζητούνταν το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στον Άγιο Φλώρο κι ενώ μιλούσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάσος Νιάρχος, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Μπούρας, φάνηκε να σχολίασε τον εισηγητή του θέματος, Δημήτρη Μπούχαλη. Τότε ο τελευταίος εξεμάνη και ανταπάντησε σε άπταιστα… γαλλικά. Φυσικά, η σκηνή πυροδότησε το κλίμα για αρκετή ώρα, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά απ’ όσους είχαν την κακή τύχη να παρακολουθούν τη συνεδρίαση.
Σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινότητα του Αγίου Φλώρου, τα πράγματα έχουν ως εξής: Ο Δήμος Καλαμάτας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε διαθέσει μια αίθουσα στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Φλώρου. Ξαφνικά (;) άλλαξε διάθεση και  τώρα θέλει να την πάρει πίσω, χωρίς, η αλήθεια είναι, πειστική αιτιολογία. Αποτέλεσμα, ο τοπικός Σύλλογος με ορισμένους κατοίκους να αντιδρούν, σημειώνοντας ότι τέτοιες αποφάσεις το μόνο που κάνουν είναι να διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες.
Κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας υπερασπίστηκε την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Φλώρου να επιστραφεί η αίθουσα στο Δήμο. Τόνισε ακόμη ότι πάντα σέβεται τους προέδρους που εκλέγουν τα χωριά. Επιπλέον δε, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτό που συνέβαινε τη δεκαετία του ’80, οπότε οι δήμαρχοι «έστηναν» έναν «ψευτοσύλλογο», για να παρακάμπτουν τους προέδρους που δεν ήταν της επιρροής τους.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων του Συλλόγου του Αγίου Φλώρου, ο γραμματέας του οποίου, Μάρκος Σγράντζος, παρουσίασε το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει ο Σύλλογός του, από τη δεκαετία του ’80, και τη βοήθεια που έχει προσφέρει και στη σημερινή πρόεδρο του χωριού.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, χαρακτήρισε τις αναφορές του δημάρχου σχετικά με τους «ψευτοσυλλόγους» ως «διχαστικές», και τον αποκάλεσε, επίσης, «δήμαρχο της βίας».
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, τόνισε ότι οι λόγοι που επικαλείται ο Δήμος προκειμένου να πάρει πίσω την αίθουσα, δεν είναι σε καμία περίπτωση πειστικοί. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο Δήμος τη θέλει προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει ως αποθήκη και για τη στέγαση δημοτικού παιδικού σταθμού, κάτι το οποίο δεν είναι σε κανέναν σχεδιασμό και προγραμματισμό του Δήμου.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, ζήτησε να συνεχιστεί η παραχώρηση της αίθουσας στο Σύλλογο, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει με τις πράξεις της, όχι να διχάζει τις τοπικές κοινωνίες, αλλά να τις ενώνει, και ότι η συνένωση δυνάμεων αποτελεί κύριο στοιχείο της αυτοδιοίκησης.
Η πρόεδρος του Αγίου Φλώρου, Αναστασία Μπελογιάννη, υπερασπίστηκε, επίσης, την απόφαση να παρθεί πίσω η αίθουσα, υποστήριξε ότι η ίδια επιδιώκει την καλή συνεργασία με το Σύλλογο και ανακοίνωσε ότι φέτος το πανηγύρι του χωριού, στις 17 και 18 Αυγούστου, θα το κάνει η Τοπική Κοινότητα με τη «Φάρις», όμως και ο Σύλλογος είπε ότι το ίδιο διήμερο θα κάνει το δικό του, καθιερωμένο, πανηγύρι στο χωριό!

Του Αντώνη Πετρόγιαννη