Άρνηση αναισθησίας για χειρουργεία σε παιδιά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας


Λύθηκε το πρόβλημα έπειτα από σχετική παρέμβασή του Συνηγόρου του Πολίτη  
Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε καταγγελία εις βάρος του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας για κατ’ επανάληψη άρνηση χορήγησης αναισθησίας σε προγραμματισμένα χειρουργεία παιδιών, με αιτιολογία την έλλειψη εκπαίδευσης και την αδυναμία τήρησης των οδηγιών που προβλέπονται για τη χορήγηση αναισθησίας στα παιδιά. Την ίδια στιγμή από το Χειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου συνέχιζαν να προγραμματίζονται χειρουργεία και να αναβάλλονται, αυξάνοντας την ταλαιπωρία των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους. Τελικά τα παιδιά μεταφέρονταν σε νοσοκομεία άλλων πόλεων για να μπορέσουν να χειρουργηθούν.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε χθεσινή ανακοίνωση, στην οποία φαίνεται ότι, έπειτα από σχετική παρέμβαση, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Όπως σημειώνεται, «ο Συνήγορος ζήτησε τη γνώμη του νοσοκομείου και τις έγγραφες απόψεις του Αναισθησιολογικού Τμήματος ως προς το θέμα. Η ∆ιοίκηση του νοσοκομείου δεν έλαβε θέση για το πρόβλημα, ούτε πήρε μέτρα για την επίλυσή του.
Ο Συνήγορος του Πολίτη επανήλθε ζητώντας από τη Διοίκηση να ενεργήσει ώστε να υπάρξει εσωτερική συνεννόηση των τμημάτων του νοσοκομείου και να μην προγραμματίζονται χειρουργεία που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Σημείωσε, μάλιστα, ότι δεν υπήρξε και καμία άλλη θετική εξέλιξη πάνω στο θέμα των χειρουργείων, μολονότι έγγραφο της διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τομέα πληροφορούσε ότι οι συνθήκες είχαν πλέον αλλάξει και ότι ο Αναισθησιολογικός Τομέας ήταν σε θέση να παρέχει την προβλεπόμενη από τις οδηγίες παιδιατρική αναισθησία.
Επιπλέον, η Αρχή παρατήρησε ότι για δεύτερη φορά στο ίδιο νοσοκομείο δε διερευνώνται σωστά οι καταγγελίες των πολιτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία εντοπισμού των προβλημάτων και λήψης των κατάλληλων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Μετά από αυτή την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας αποφάσισε τη χορήγηση αναισθησίας σε παιδιά, προκειμένου να αποφευχθεί εφεξής η οικονομική και ψυχική ταλαιπωρία των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους, που αναγκάζονται να φύγουν για εξειδικευμένο νοσοκομείο».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη