Πλαστά τιμολόγια: «Με φορτηγά στέλναμε τα τιμολόγια από την ΕΑΣ στην εφορία»


Με τις καταθέσεις των δύο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που χειρίσθηκαν την υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, θα συνεχισθεί σήμερα το πρωί η δίκη των 20 αγροτών της Τριφυλίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Χθες, στο δικαστήριο κατέθεσαν υπάλληλοι των κεντρικών και των περιφερειακών γραφείων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, καθώς και υπάλληλοι εφοριών όπου είχαν κατατεθεί τα πλαστά τιμολόγια.
Εφέτης, πάντως, της Έδρας έψεξε τον τρόπο λειτουργίας της ΕΑΣ όσον αφορά στα τιμολόγια και την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες. Όπως επισήμανε, ο ρόλος της δεν ήταν απλώς μεσολαβητικός, αλλά όφειλε να γνωρίζει ποιος καταθέτει τι και όχι να δέχονται τιμολόγια από «δήθεν» αγρότες που δεν είχαν ούτε ένα κτήμα.
Χαρακτηριστικό είναι πως τότε διευθυντικό στέλεχος της ΕΑΣ κατάθεσε χθες πως την εποχή εκείνη τα τιμολόγια για επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες έφευγαν με… «φορτηγά» για την εφορία!
 
Χαοτική κατάσταση
Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν υπάλληλοι της ΕΑΣ από τα κεντρικά στην Καλαμάτα και τα γραφεία της ΕΑΣ σε Γαργαλιάνους, Κυπαρισσία, Μεσσήνη και Φιλιατρά.
Οι υπάλληλοι της ΕΑΣ κατέθεσαν πως δεν είχαν καμία ευθύνη να ελέγχουν αν τα τιμολόγια που τους κατέθεταν οι αγρότες ήταν πλαστά, ενώ σύμφωνα με εγκύκλιο από τα αρμόδια υπουργεία, μπορούσαν να δεχτούν τιμολόγια από αγρότες οποιασδήποτε περιοχής της Ελλάδας. Αυτό, όπως ισχυρίσθηκαν, δεν τους επέτρεπε να γνωρίζουν ο καθένας ποιος είναι και τι έχει.
Όπως εξήγησαν, οι αγρότες κατέθεταν στις ΕΑΣ τα τιμολόγια που είχαν μαζί με αποδεικτικό ότι έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς αγροτών. Αυτό μπορούσαν να το κάνουν είτε οι ίδιοι είτε μέσω τρίτων.
Τέτοιες περιπτώσεις υπήρξαν αρκετές, καθώς πολλοί κατηγορούμενοι αγρότες είχαν καταθέσει τιμολόγια για λογαριασμό συγγενικών τους προσώπων, τα οποία, επίσης, κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς με τις κατηγορίες της απάτης και της πλαστογραφίας.
Ακολούθως τα υποκαταστήματα έστελναν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις των αγροτών στα κεντρικά της ΕΑΣ, η οποία τα συγκέντρωνε και επίσης ηλεκτρονικά τα έστελνε στη ΔΟΥ. Όταν η εφορία τούς έδινε το «οκ», έστελναν και τους φακέλους με τα τιμολόγια στην εφορία. Το Τμήμα Εσόδων της εφορίας έβαζε τα χρήματα από την επιστροφή ΦΠΑ σε λογαριασμό της ΕΑΣ και αυτή με τη σειρά της, βάσει των καταστάσεων που είχε, τα μοίραζε στα υποκαταστήματά της, απ’ όπου και πληρώνονταν οι αγρότες.
Στην πλειοψηφία τους, οι υπάλληλοι της ΕΑΣ τόνισαν ότι η πληρωμή γινόταν μόνο στο δικαιούχο και όχι σε συγγενικό πρόσωπο ή με εξουσιοδότηση, ενώ υπήρξε και υπάλληλος που κατέθεσε πως σε κάποιες περιπτώσεις γινόταν πληρωμή σε τρίτο πρόσωπο. Μάλιστα, αν το ποσό ήταν μικρό, δινόταν και με εξουσιοδότηση.
Μάλιστα, όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση της προέδρου, η οποία σχολίασε ότι αποδεικνύουν τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε.
 
Τιμολόγια με μεγάλα ποσά
Υπάλληλος της ΕΑΣ Γαργαλιάνων είπε ότι τα τιμολόγια προέρχονταν από τις δύο εταιρείες «μαϊμού», όπως έμαθαν αργότερα, και ότι το 2011 όσα κατατέθηκαν για το 2010 είχαν πολύ μεγαλύτερα ποσά σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
Λίγο αργότερα, στη δική του κατάθεση, μάρτυρας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τριφυλίας κατέθεσε πως, όταν η εφορία τού έδωσε την έγκριση, επειδή το ποσό που έπρεπε να δώσει ήταν μεγάλο, ρώτησε την εφορία τι έπρεπε να κάνει και, τελικά, εξέδωσε δίγραμμες επιταγές στα ονόματα των δικαιούχων, τις οποίες κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών, χωρίς τελικά ποτέ να εισπραχθούν τα ποσά.
Υπάλληλος της εφορίας Γαργαλιάνων πρόσθεσε πως, όταν του προσκόμισαν τα τιμολόγια, κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά με τις εκδότριες εταιρείες, ενώ τα ποσά ήταν δυσανάλογα με άλλες χρονιές. Στο δε σύστημα της εφορίας, αν και τα τιμολόγια ήταν θεωρημένα, δεν είχαν καταχωρηθεί στη μερίδα των εταιρειών. Τότε, ενημέρωσε το ΣΔΟΕ, το οποίο του είπε να κρατήσει τα συγκεκριμένα τιμολόγια και να μην πληρώσει. Ήδη, όμως, αγρότης (που είναι κι αυτός κατηγορούμενος) είχε πάει στο ΣΔΟΕ και είχε αποκαλύψει τι γινόταν.
Υπάλληλος της ΔΟΥ Καλαμάτας κατέθεσε ότι γίνονταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα τιμολόγια που κατατίθοντο και όταν ελέγχθηκαν τιμολόγια από τις συγκεκριμένες εταιρείες,  διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστά. Απαντώντας, δε, σε ερωτήσεις δικηγόρων, παραδέχθηκε πως, αν πραγματοποιούνταν σωστός έλεγχος όλων των τιμολογίων, δε θα μπορούσε να γίνει αυτή η απάτη.
Υπάλληλος της ΕΑΣ Φιλιατρών ανέφερε ότι στο δικό τους γραφείο επτά κατηγορούμενοι κατέθεσαν τιμολόγια, με τρεις από αυτούς να καταθέτουν για πρώτη φορά. Ανάμεσά τους και Αλβανός (που, επίσης, είναι κατηγορούμενος), με τιμολόγια με υψηλά ποσά. Όπως τους είπε η ΔΟΥ που συμβουλεύτηκαν, αν έχει όλα τα δικαιολογητικά, να τα παραλάβουν. Διευκρίνισε, πάντως, ότι κανένα τιμολόγιο των δύο εταιρειών δεν πληρώθηκε, καθώς μπλοκαρίστηκαν από την εφορία.

Της Βίκυς Βετουλάκη