Το λειψό προσωπικό των δικαστηρίων μειώνεται κι άλλο εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων


Με δύο γραμματείς έχει απομείνει το Εφετείο Καλαμάτας, ενώ από το 2004 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα έχει όλες κι όλες 5 οργανικές θέσεις.
Το Εφετείο, όμως, δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς το Ποινικό του Πρωτοδικείου έχει απομείνει με 4 γραμματείς, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα προσωπικού και στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, το οποίο «έχει φορτωθεί» με εκατοντάδες υποθέσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και αρμοδιότητες που παλιά ανήκαν στο Πρωτοδικείο.
Σχετικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, παρατήρησε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό επηρεάζουν την εξυπηρέτηση πολιτών και δικηγόρων, ενώ από τον επόμενο χρόνο αυτό θα γίνει εντονότερο, καθώς θα φύγουν κι άλλοι υπάλληλοι με συνταξιοδότηση.
 
Εφετείο με 5 οργανικές
Οι δύο γραμματείς στο Εφετείο Καλαμάτας είναι αυτοί που ανεβαίνουν στην έδρα σε δύο συνεδριάσεις το μήνα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, σε μια συνεδρίαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων και σε μία του Τριμελούς Κακουργημάτων, στη συνεδρίαση του Πενταμελούς Κακουργημάτων και στις συνεδριάσεις του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου. Καθώς οι υποθέσεις που χειρίζεται είναι οι σοβαρότερες, η μία συνεδρίαση σπάνια πλέον διαρκεί μια ημέρα, ενώ υπάρχουν και υποθέσεις που μπορεί να εκδικάζονται ακόμα και 10 και 15 ημέρες.
Παλαιότερα, στο Εφετείο υπήρχε άλλος ένας γραμματέας, ο οποίος όμως μετακινήθηκε στο Πολιτικό Τμήμα λόγω συνταξιοδότησης άλλου υπαλλήλου.
Φυσικά, αντικείμενο των γραμματέων δεν είναι μόνο η τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων και το γράψιμο των αποφάσεων για κάθε υπόθεση (υπάρχουν και αποφάσεις που μπορεί να ξεπερνούν τις 200 σελίδες), αλλά και η διεκπεραίωση άλλων δικαστικών εργασιών.
Το Εφετείο Καλαμάτας ιδρύθηκε το 2004 και από τότε ορίσθηκαν 5 οργανικές θέσεις. Όσες, δηλαδή, είχε τότε το Ειρηνοδικείο Μεσσήνης. Ακόμα διαθέτει 5 οργανικές θέσεις, κατά συνέπεια χρειάζονται αλλαγές για να αυξήσει το προσωπικό του.
 
Χειρότερα από το 2015
Το Ποινικό του Πρωτοδικείου Καλαμάτας διαθέτει 4 γραμματείς και κατά μέσο όρο έχει 20 συνεδριάσεις δικαστηρίων από το Μονομελές και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, το Δικαστήριο Ανηλίκων  και το Μεικτό ορκωτό Δικαστήριο, με κάποιες υποθέσεις να χρειάζονται δεύτερη και τρίτη ημέρα για να ολοκληρωθούν.
Στο Ποινικό του Πρωτοδικείου οι οργανικές θέσεις είναι 32 και υπηρετούν 20 υπάλληλοι.
Για τις ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους, ο κ. Μαργέλης σημείωσε ότι είναι σημαντικές και πως από την επόμενη χρονιά αναμένεται να αυξηθούν, καθώς αρκετοί υπάλληλοι θα συνταξιοδοτηθούν.
«Δυστυχώς, παρά τις ενέργειες του Δικηγορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και την ενημέρωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το πρόβλημα θα παραμείνει, δεδομένου ότι απαγορεύεται η πρόσληψη νέων υπαλλήλων. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, δυστυχώς, με αυτό. Οι δικαστικοί υπάλληλοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και είναι θέμα πόσο θα αντέξουν. Επίσης, παρατηρούνται ζητήματα δυσλειτουργίας υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση πολιτών και δικηγόρων, καθώς δεν είναι ικανός ο αριθμός των δικαστικών υπαλλήλων. Πραγματικά χρειάζεται άμεση ενίσχυση το προσωπικό στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας», κατέληξε ο κ. Μαργέλης.

Της Βίκυς Βετουλάκη