Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Μαραμπέας,Γιαννημάρας & Μπασάκος για τα χρέη στη ΔΕΗ


Με αφορμή τη ρύθμιση των χρεών  του Δήμου Δυτικής Μάνης στη ΔΕΗ

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Λένε πως η φτώχεια φέρνει γκρίνια και αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος που αφορούσε στη λήψη απόφασης για τη ρύθμιση των οφειλών του Δήμου προς τη ΔΕΗ.
Η οφειλή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας, πρέπει να ξεπερνά κατά πολύ τα 400.000 ευρώ και για το λόγο αυτό πρότεινε να δεσμευτούν τα δημοτικά τέλη για να ικανοποιηθεί μέρος της απαίτησης της ΔΕΗ, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διακοπής της παροχής ρεύματος σε αντλιοστάσια και, κατά συνέπεια, της παροχής νερού στους κατοίκους.
Η συζήτηση που ακολούθησε την εισήγηση ήταν μια πρώτης τάξης αφορμή για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους ο δήμαρχος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Γιαννημάρας και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παν. Μπασάκος.

Βολές Μαραμπέα
Ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας ανέφερε πως από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα αντιμετώπισε το σοβαρό πρόβλημα της διακοπής ηλεκτροδότησης σε παροχές αντλιοστασίων και ξεκίνησε να αναφέρει το ιστορικό, λέγοντας πως «δεν έχω πρόθεση ούτε να κατακρίνω ούτε να ρίξω ευθύνες σε κανέναν».
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια ο Δήμος πλήρωσε στη ΔΕΗ 135.000 ευρώ και δεν εξόφλησε την οφειλή της ΔΕΥΑ. Λεύκτρου συνολικού ύψους 165.000 ευρώ περίπου, αν και η ΔΕΥΑΛ εισέπραξε, το α΄ τρίμηνο του 2011, 293.864 ευρώ, δηλαδή 128.000 ευρώ περισσότερα από ό,τι χρωστούσε στη ΔΕΗ. Από τα 165.000 ευρώ, οφείλονται ακόμα στη ΔΕΗ 122.000.
Ανέφερε για την επικοινωνία που είχε μαζί του ανώτερος υπάλληλος της ΔΕΗ ως προς το πρόβλημα ηλεκτροδότησης συγκεκριμένων αντλιοστασίων, λόγω οφειλών για τις οποίες ο προηγούμενος δήμαρχος είχε κάνει διακανονισμό.
Είπε πως του απάντησε ότι δε γνώριζε κάτι και του ζήτησε να στείλει τα σχετικά έγγραφα.
Σε ένα από αυτά που είχε σταλεί στις 22 Ιουλίου 2014, στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, γινόταν γνωστό πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των αντλιοστασίων ανέρχονταν στις 167.563 ευρώ και ζητούσε τακτοποίηση της οφειλής έως 30 Ιουλίου, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως θα γίνει διακοπή στις παροχές, σύμφωνα με σχετικό πρόγραμμα για τα αντλιοστάσια σε Νεοχώριο και Στούπα.
Το έγγραφο αυτό μαζί με το πρόγραμμα διακοπών κοινοποιούνταν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ακολούθησε στις 3 Σεπτεμβρίου 2014 κι άλλο έγγραφο σχετικό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των συγκεκριμένων αντλιοστασίων, που ανέφερε ότι το ποσό ανερχόταν σε
186.561 ευρώ και ότι έως τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να καταβληθεί το 20% και το υπόλοιπο σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Ανέφερε, επίσης, πως υπήρχε δέσμευση μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2014 να καταβληθεί η α΄ δόση του διακανονισμού που ανερχόταν σε 32.500 ευρώ και πως έπειτα από επικοινωνία του με τον ανώτερο υπάλληλο της ΔΕΗ, ο τελευταίος τον συμβούλευσε να απευθυνθεί στην τομεάρχη στην Πάτρα. Ο κ. Μαραμπέας επικοινώνησε, ζήτησε μερικές ημέρες για να ανταποκριθεί στη δέσμευση, αλλά η τομεάρχης ήταν αμετάπειστη, απαιτούσε να πληρωθεί άμεσα η α΄ δόση και ζητούσε στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμευτούν τα δημοτικά τέλη για εξόφληση των λογαριασμών.
Δόθηκε εντολή στο οικονομικό τμήμα του Δήμου να πληρωθεί η πρώτη δόση, στον προϋπολογισμό υπήρχαν μόνο 30.000 ευρώ που κατατέθηκαν στη ΔΕΗ στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ αναφέρθηκε και σε αλληλογραφία που του έστειλαν τα ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ και σημείωσε πως αναζητήθηκε το σύνολο της οφειλής.
«Από τη διερεύνησή μας προέκυψε ότι το ποσό ανέρχεται σε 360.384 ευρώ, χρήματα που αναφέρονται μόνο σε 14 από τα 21 αντλιοστάσια της Δ.Ε. Λεύκτρου. Για τα υπόλοιπα 7 αντλιοστάσια στα 4 η κατανάλωση είναι μικρή, όμως σε αυτά στη Βατρινίτσα, στη Στούπα και στα Ρίγκλια, η κατανάλωση είναι πολύ μεγάλη, μπορεί η οφειλή να ανέρχεται στο ύψος των εκατό χιλιάδων ευρώ.
Στα παραπάνω ποσά δεν έχουν συμπεριληφθεί οι λογαριασμοί έκδοσης Αυγούστου, οπότε καταλαβαίνετε ότι το ποσό θα γίνει πολύ μεγαλύτερο».
Αφού πρότεινε τη δέσμευση των δημοτικών τελών για να ικανοποιηθεί μέρος της απαίτησης της ΔΕΗ, ανέφερε πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή εισέπραξε τα έτη 2011-2014 από κατανάλωση νερού 1.526.246 ευρώ. Αναρωτήθηκε πού πήγαν αυτά τα χρήματα και γιατί έμειναν ανεξόφλητοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, αν και οι καταναλωτές πληρώνουν.

Οι απόψεις της μειοψηφίας
Προσπάθεια να αντιδράσει κατέβαλε ο τέως δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας, λέγοντας πως παρέλαβε χρέος για τα αντλιοστάσια 164.000 ευρώ. «Βρήκαμε κάποια δάνεια, κρατήσεις 30.000 ευρώ το μήνα, πληρώσαμε μέχρι σήμερα 1.260.000 ευρώ για τα δάνεια, που αν δεν τα πληρώναμε, θα είχαμε εξοφλήσει όλους τους λογαριασμούς», σχολίασε. Πρόσθεσε πως η καταγραφή των οφειλών που παρέλαβε στη δική του δημαρχοντία ήταν 3.012.000 ευρώ περίπου, μίλησε για τη μείωση των ΚΑΠ και δήλωσε πως συμφωνεί με τη δέσμευση, αν δεν είναι παράνομο το γεγονός ότι δεν μπορούν να πληρωθούν οι οφειλές από τα δημοτικά τέλη.
Αντίθετη άποψη με αυτή του δημάρχου εξέφρασε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Χρ. Λυμπερέας, ενώ ο συνάδελφός του Αλέξ. Ρουτζούνης μέμφθηκε τη Δημοτική Αρχή πως συκοφαντεί στα καφενεία την προηγούμενη. Ανέφερε πως όταν ήταν αντιδήμαρχος έλεγχε ο ίδιος το θέμα του χρέους, ενώ, όταν χρειάστηκε ρύθμιση, έγινε με απόφαση του δήμαρχου και όχι του Δ.Σ., λέγοντας πως «έγινε για δημιουργία εντυπώσεων και να ακούσει ο κόσμος ότι τάχα αυτοί ήτανε ανίκανοι». Πρόσθεσε πως η εισήγηση είναι παράνομη και πρότεινε τα χρήματα να βρεθούν από αλλού και όχι από τα ανταποδοτικά τέλη.

Και το «Θ» στη συνεδρίαση
Αναφορά σε δημοσίευμα του «Θ» σχετικά με την απόκλιση που παρατηρείται στον προϋπολογισμό για το πρώτο εξάμηνο του 2014, χωρίς να το κατονομάσει, έκανε ο Παν. Μπασάκος, ο οποίος συμφώνησε στη δέσμευση των δημοτικών τελών, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει λογιστική τακτοποίηση.
Εξέφρασε την αμφιβολία του ως προς την κατάρτιση προϋπολογισμού με πραγματικά στοιχεία για το 2015, αφήνοντας εντελώς ανοιχτή την πιθανότητα επέμβασης του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ.

Τι έγιναν τα 1,5 εκατ. ευρώ;
Τους ισχυρισμούς αντιγύρισε ο κ. Μαραμπέας, λέγοντας πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έχει διαπράξει παράβαση καθήκοντος. «Καταλαβαίνω ότι πράγματι είναι δύσκολες οι στιγμές που περνάτε γιατί τις πέρασα και μάλιστα χειρότερα, με προπηλακισμούς», είπε, μεταξύ άλλων, και ξανακατηγόρησε ευθέως ότι ενώ εισπράχθηκαν 1.500.000 ευρώ αυτό το διάστημα των τριών χρόνων, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις προς την ΔΕΗ.
Ζήτησε να μάθει τι έγιναν αυτά τα χρήματα και πρόσθεσε ότι «οι αποκλίσεις που έχουμε στον προϋπολογισμό οφείλονται στη μεγαλομανία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που έβαζε στον προϋπολογισμό μεγάλα έργα χωρίς μελέτες, χωρίς να είναι ώριμα και χωρίς να υπάρχουν χρήματα[…]. Εμείς πιστεύουμε ότι και τον αυτόματο πιλότο να βάλουμε ο Δήμος θα πάει καλύτερα από ό,τι πήγατε εσείς».
Όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε έντονα ο κ. Γιαννημάρας, αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά και μέμφθηκε τη σημερινή Δημοτική Αρχή πως απουσίαζε από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ. και δε ζήτησε αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
Παρεμβαίνοντας ο Παν. Μπασάκος είπε πως «εμμένουμε και ξαναλέμε ότι πρέπει ο κόσμος να πιει νερό και νερό όχι από αυτό που ακούσαμε στην ενημέρωση του δημάρχου των 800 κυβικών την ώρα, αλλά νερό πόσιμο».
«Μας εγκαλείτε κιόλας, ενώ είσαστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι», ανταπάντησε ο κ. Μαραμπέας, προσθέτοντας πως απουσίαζε από τα Δ.Σ. «συνειδητά, γιατί δεν εφαρμόζατε το νόμο, προσπαθούσατε να καλύψετε ό,τι ρουσφέτια είχατε υποσχεθεί μέχρι την τελευταία στιγμή , αυτό κάνατε σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια».
Ο κ. Γιαννημάρας απαίτησε να γραφεί στα πρακτικά ό,τι ανέφερε ο δήμαρχος και τελικά η απόφαση ήταν ομόφωνη.