Συνεχίζεται η διαμάχη Δήμου Καλαμάτας και Περιφέρειας


Σε περαιτέρω ένδικα βοηθήματα προχωρά η Δημοτική Αρχή, έπειτα από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής 
Ο… πόλεμος μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Περιφέρειας Πελοποννήσου καλά κρατεί. Χθες, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, είχαμε άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ με τις απεντάξεις των αναπλάσεων στις πλατείες Ανάληψης και Ανάστασης.
Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, ενώ εγκρίθηκε η απόφαση του δημάρχου Π. Νίκα σχετικά με την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων (αιτήσεων θεραπείας) ενώπιον της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, κατά αποφάσεων του περιφερειάρχη Π. Τατούλη, με τις οποίες ανακλήθηκαν προηγούμενες αποφάσεις του ιδίου περί ένταξης στο ΕΣΠΑ των παραπάνω έργων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής και αρμόδιο αντιδήμαρχο Δ. Μπούχαλη, η αιτιολόγηση της απόρριψης των δύο έργων είναι «ψευδής», αφού ο Δήμος Καλαμάτας, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του περιφερειάρχη, είχε ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και στα δύο έργα, θυμίζοντας, μάλιστα, ότι είχε γίνει και σχετικός διαγωνισμός και υπήρχε ανάδοχος των έργων. «Η στάση του κ. Τατούλη είναι, τουλάχιστον, ανεξήγητη και η Περιφέρεια το μόνο που επιδιώκει είναι να παίζει με… σημαδεμένη τράπουλα», σχολίασε.
Από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος του «Ανοιχτού Δήμου», Στ. Μπεχράκης, υποστήριξε ότι οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης πρέπει να συνεργάζονται, αφού πρόκειται για παράλληλες δομές χωρίς η μία να υπερισχύει της άλλης. «Διακρίνουμε μια πολιτική σκοπιμότητα στη στάση της Περιφέρειας και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με αυτή της Δημοτικής Αρχής. Οι Δήμοι πρέπει να έχουν σημαντικό λόγο στα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ. Παράλληλα, τέτοια φαινόμενα εκείνο που καταδεικνύουν είναι ότι η αρχιτεκτονική της σημερινής Αυτοδιοίκησης έχει αποτύχει», κατέληξε.
Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, ζήτησε τα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ να περνούν από τους Δήμους και μετά να γίνεται η ταξινόμησή τους με πληθυσμιακά κριτήρια, ώστε να υπάρχει και καλύτερος προγραμματισμός. «Εκείνο που πρέπει να προταχθεί είναι η αλλαγή των διαδικασιών και όχι οι ευκαιριακές συμμαχίες για την καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων», σημείωσε. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη