Τήρηση της νομιμότητας για τα πυρηνελαιουργεία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά ζητά ο Δήμος Οιχαλίας


Κάθε νόμιμο μέσο για να βρει το δίκιο του κι εν προκειμένω των δημοτών του, οι οποίοι υποφέρουν από τη μη σωστή λειτουργία των πυρηνελαιουργείων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, θα χρησιμοποιήσει ο Δήμος Οιχαλίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Αριστείδης Σταθόπουλος.
Συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Στάθη Μαργαρίτη, ζήτησε να σταματήσουν οι καφενειακές, όπως είπε, συζητήσεις για τις θέσεις και τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής. Σημείωσε πως πρόκειται για έναν πολύπαθο τόπο, ενώ είναι μεγάλες οι επιπτώσεις από τη λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων τόσο στις άλλες εγκατεστημένες μονάδες όσο και στην υγεία των κατοίκων των γειτονικών περιοχών. Ανέφερε ότι «δεν έχει γίνει ό,τι θα έπρεπε να είχε γίνει», χωρίς, όπως είπε, να κρίνει αυτούς που είχαν την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος της ρύπανσης, ενώ η προεκλογική του δέσμευση πως το θέμα της ΒΙΠΕ θα είναι σε άμεση προτεραιότητα, έγινε πράξη. Όπως παρατήρησε, στις 11 Σεπτεμβρίου (10 ημέρες μετά την ανάληψη της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής) στάλθηκε το πρώτο έγγραφο, το οποίο ακολούθησαν άλλα 12 έως τις 14 Νοεμβρίου, «προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να αρχίσει να μειώνεται αυτό το χάλι της υφιστάμενης κατάστασης».
Και συμπλήρωσε: «Οι αποδέκτες ήταν διάφοροι, πέσαμε πάνω σε τοίχο απροσπέλαστο, αλλά έχουμε ακόμη χρόνο μπροστά μας και, δυστυχώς, διαπιστώνουμε την ολιγωρία και τη δυστοκία στο να μας δοθούν απαντήσεις».
 
Έκδοση οικοδομικής άδειας κατά παράβαση της νομοθεσίας 
Ο κ. Σταθόπουλος ξεκίνησε λέγοντας πως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση της χορήγησης οικοδομικής αδείας για μία επιχείρηση που έσκαψε δεξαμενή 4 στρεμμάτων περίπου σε βάθος 3,70 μέτρων. Εντοπίστηκε ότι έχει συμβεί το αντίθετο, κατά παράβαση της νομοθεσίας. «Είμαστε παράξενοι που ζητούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας;», αναρωτήθηκε και εξέφρασε την άποψη ότι δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας.
 
Οι αέριοι ρύποι
Χαρακτήρισε «μύθο» ότι δεν μπορούν να μειωθούν οι αέριοι ρύποι και πρόσθεσε πως ύστερα από τηλεφώνημα κατοίκων της Σκάλας βρέθηκε εκεί το Σάββατο, όπου «η κατάσταση είναι τραγική. Ήταν τόσο αποπνικτική η δυσοσμία, που ντράπηκα. Τι να έλεγα στους ανθρώπους; Το μόνο που είπα, είναι ότι έχουμε ξεκινήσει διαδικασία για την εφαρμογή της νομιμότητας από τις μονάδες που λειτουργούν στη ΒΙΠΕ.
[…] Εμείς δεν επιθυμούμε την εξόντωση των βιομηχανιών, αλλά πάνω από κάθε μονάδα θέτουμε την υγεία των κατοίκων. Έτσι θα κινηθούμε αταλάντευτα, χωρίς να κάνουμε ούτε βήμα πίσω και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την υγεία των δημοτών».
Παρατήρησε ακόμη πως το θέμα μπορεί να λυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και να μειωθούν τα εκπεμπόμενα αιωρούμενα  σταγονίδια. Θέλησε, μέσω των ΜΜΕ, να μάθει αν έχουν τοποθετηθεί όσα προβλέπονται από τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και αν ναι, τι επιπλέον μπορεί να γίνει, και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα του προβλεπόμενου εξοπλισμού, διερωτώμενος για την ύπαρξή τους.
Γνωστοποίησε πως ο Δήμος απευθύνθηκε και σε ευρωπαϊκό όργανο του περιβάλλοντος και έστειλε στις 3 Νοεμβρίου επιστολή στη Διεύθυνση Ανάπτυξης, χωρίς να έχει δοθεί απάντηση. Την καθυστέρηση απέδωσε σε φόρτο εργασίας και σημείωσε πως θα έπρεπε η υπηρεσία να «κλέψει» λίγο χρόνο για να απαντήσει, «εκτός κι αν συμβαίνει κάτι άλλο».
 
Υγρά απόβλητα στο δίκτυο ομβρίων της ΒΙΠΕ και στο Δεσπότη
Στη συνέχεια ανέφερε ότι, με βάση ελέγχους που διενεργήθηκαν, τα δύο πυρηνελαιουργεία βρέθηκε να διαθέτουν τα υγρά τους απόβλητα στο δίκτυο ομβρίων της ΒΙΠΕ και αυτά να καταλήγουν στο (χείμαρρο) Δεσπότη. Μίλησε για συστηματική χρήση του δικτύου ομβρίων και δήλωσε προβληματισμένος που οι μονάδες δεν έχουν κατασκευάσει δικό τους δίκτυο.
Ο τελευταίος έλεγχος, συνέχισε, κατέληξε ότι και οι δύο δεν έχουν κατασκευάσει τα απαιτούμενα έργα.
 
Αμφιβολίες για τις μετρήσεις,  1-2 την τελευταία δεκαετία
Εξέφρασε τις αμφιβολίες του ως προς τη διενέργεια μετρήσεων, λέγοντας πως αναζητώντας τα σχετικά στοιχεία από υπηρεσίες, διαπιστώθηκε ότι την τελευταία 10ετία είχαν γίνει μόνο 1-2, των οποίων η εγκυρότητα αμφισβητήθηκε από τους ελεγκτές περιβάλλοντος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «ό,τι έχει γίνει στον έλεγχο των ρύπων, δεν είναι αυτό που έπρεπε» .
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως σύμφωνα με τις αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και των δύο μονάδων, ο πυρήνας πρέπει να παραμένει το πολύ έως 5 ημέρες σε χώρους αποθήκευσης, χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής χρόνος αποθήκευσής του στους χώρους αυτούς.     
 
Παρέμβαση στον εισαγγελέα και πρόστιμα Τατούλη
Κατά τον κ. Σταθόπουλο, έχει γίνει παρέμβαση στον εισαγγελέα για μη ορθή διαδικασία αδειοδότησης της μιας μονάδας (αυτή με τη δεξαμενή των 4 στρεμμάτων), ενώ αν χρειαστεί θα ασκηθεί προσφυγή και στο Ευρωκοινοβούλιο και στις οικολογικές οργανώσεις, προκειμένου να είναι σύμφωνος με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Χαρακτήρισε δικαίωση των θέσεων της Δημοτικής Αρχής τα πρόστιμα που επέβαλε πρόσφατα ο κ. Τατούλης, πρόσθεσε ότι κάλεσε τους επιχειρηματίες σε συνάντηση, αλλά προσήλθε μόνο ο ένας, ενώ όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις, μπορεί να γίνουν σε πολύ σύντομο διάστημα, κι αυτό εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα τους δώσουν οι υπηρεσίες στις οποίες έχει απευθυνθεί, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου