Έλλειψη εμβολίου μπλοκάρει ταξιδιώτες και ναυτικούς να εργασθούν


Σοβαρό πρόβλημα για όσους θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, είτε για διακοπές είτε για επαγγελματικούς λόγους (π.χ. ναυτικοί), έχει προκύψει από τον Οκτώβριο, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει παντελής έλλειψη του εμβολίου για τον κίτρινο πυρετό.
Πρόκειται για υποχρεωτικό εμβόλιο σε όσους πρέπει να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες κι αν δεν έχουν το ανάλογο πιστοποιητικό, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος.
Όπως ενημερωθήκαμε από το Τμήμα Εμβολίων της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, έχει γίνει παραγγελία από τα τέλη Οκτωβρίου, όμως το Ινστιτούτο Παστέρ, που είναι και το μόνο που τα χορηγεί, δεν έχει ανταποκριθεί.
 
Έλλειψη εμβολίου
Το εμβόλιο για τον κίτρινο πυρετό έχει ζήτηση από αρκετά άτομα, τα οποία δεν μπορούν να το προμηθευτούν από το ελεύθερο εμπόριο και χορηγείται μόνο από τις Διευθύνσεις Υγείας.
Ιδιαίτερα για τους ναυτικούς είναι άκρως απαραίτητο, καθώς χωρίς το πιστοποιητικό ότι είναι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να εργασθούν.
Η έλλειψη έχει καταγραφεί σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα άνθρωποι που πρέπει να εργασθούν σε αυτές τις χώρες να αναζητούν τα εμβόλια σε όλες τις Διευθύνσεις Υγείας. Για παράδειγμα, στη Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας έχουν απευθυνθεί άνθρωποι από την Αθήνα, αλλά και τη Στερεά Ελλάδα, αλλά μάταια.
 
Αντιφυματικός εμβολιασμός
Κατά τ’ άλλα, από το Τμήμα Εμβολίων Μεσσηνίας συνεχίζεται ο αντιφυματικός εμβολιασμός, όμως με τις ποσότητες που έχουν σταλεί, ως πρώτη δόση, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί 970 αντιφυματικά εμβόλια, όμως έχουν ζητηθεί 3.000 δόσεις. Σημειώνεται ότι περίπου 500 είναι τα παιδιά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής από πέρυσι για να κάνουν το αντιφυματικό εμβόλιο.
Με τα διαθέσιμα εμβόλια ο εμβολιασμός θα συνεχισθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Όμως, εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο θα σταλούν και άλλες δόσεις.
Όπως μας εξήγησε, η υπεύθυνη του Τμήματος Εμβολίων Φωτεινή Πικιού, ο εμβολιασμός ξεκίνησε 5 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το αντιφυματικό ιατρείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας και τα Κέντρα Υγείας Μεσσήνης και Μελιγαλά. Δυστυχώς, από τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας τα παιδιά πρέπει να έρχονται στην Καλαμάτα, καθώς στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας (Πύλου, Κυπαρισσίας κ.λπ.) δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που να μπορεί να κάνει το αντιφυματικό εμβόλιο.
Η Διεύθυνση Υγείας παραλαμβάνει κάθε χρόνο τα αντιφυματικά εμβόλια και οι μονάδες υγείας που διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό υλοποιούν πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών της  Α΄ Δημοτικού. Στη Διεύθυνση Υγείας εμβολιάζονται παιδιά έως 12 ετών.
Ωστόσο, ούτε φέτος φαίνεται ότι θα σταθεί δυνατό να εμβολιασθούν όλα τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού στη Μεσσηνία.

Της Βίκυς Βετουλάκη