«Τρισυπόστατη» αλλά «προβληματική» η κοινωνική πολιτική στο Δήμο Τριφυλίας


Το μείζον ζήτημα της εποχής που διανύουμε είναι η κοινωνική πολιτική και η κοινωνική συνοχή.
Στο Δήμο Τριφυλίας, με βάση το ισχύοντα Ο.Ε.Υ., υπάρχει Τμήμα Πρόνοιας με πολιτικό προϊστάμενο αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Δημοτικής Υγείας, Εθελοντισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των φύλων, όπως υπάρχουν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας – Πολιτισμού – Αλληλεγγύης – Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας» (K.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.) και Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας».
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για τον προϋπολογισμό του 2015, από την εισηγήτρια του προϋπολογισμού, αντιδήμαρχο Οικονομικών Μαρία Πανουσιοπούλου, τονίστηκε πως «για πρώτη φορά δημιουργήσαμε κωδικό στον προϋπολογισμό μας για κοινωνική μέριμνα». Βεβαίως, αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Φτάνει, όμως, από μόνη της η εγγραφή ενός κωδικού στον προϋπολογισμό; Ασφαλώς και όχι!
Ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού έχει, από ιδρύσεώς του, συγκεκριμένο σκοπό και οριοθετημένες αρμοδιότητες! Έχει επιτελέσει τέσσερα χρόνια τώρα το σκοπό του και έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του; Όχι! Όχι, ως όφειλε! Και δεν έκανε τίποτα για να παράσχει περισσότερες υπηρεσίες!
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας – Πολιτισμού – Αλληλεγγύης – Περιβάλλοντος έχει, από ιδρύσεώς της, συγκεκριμένο σκοπό και οριοθετημένες αρμοδιότητες. Έχει επιτελέσει το σκοπό της ίδρυσής της και έχει ανταποκριθεί στις αρμοδιότητές της για την αλληλεγγύη; Ως ένα βαθμό, στο μέτρο του δυνατού, ναι! Με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που προϋπήρχε σε καποδιστριακούς Δήμους. Μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερα από προγράμματα και δράσεις χρηματοδοτούμενες για την αλληλεγγύη! Το Τμήμα Πρόνοιας υπάρχει στα χαρτιά και λειτουργεί έχοντας μόνο μία μόνιμη υπάλληλο του Δήμου, που ασκεί σε αυτό παράλληλα καθήκοντα με ανάθεση. Προσφέρει, επίσης, τις υπηρεσίες της η μία και μοναδική κοινωνική λειτουργός, η οποία είναι προϊσταμένη στο ΚΑΠΗ Φιλιατρών. Κοινωνικός λειτουργός που να είναι μόνιμα στο Δήμο δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει και ψυχολόγος!
Όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, οι κοινωνικές δομές του Δήμου – αυτές που υπάρχουν, όπως το ΚΑΠΗ Φιλιατρών – αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ουσιαστικά υπολειτουργούν, μη μπορώντας να παράσχουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, στο βαθμό που είναι αναγκαίες για τους πολίτες. Χωρίς να μπορούν να επιτελέσουν επαρκώς το ρόλο τους και δίχως να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις για κοινωνική φροντίδα και μέριμνα σε πολίτες που έχουν ανάγκη.
Βεβαίως και χρειάζονται χρήματα, αλλά πρωτίστως χρειάζεται εξειδικευμένο, επιστημονικό και άλλο προσωπικό για κοινωνικές υπηρεσίες! Ποιες παρεμβάσεις έγιναν για πρόσληψη κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου, οικογενειακών βοηθών και νοσηλευτών και άλλων;

του Ηλία Γιαννόπουλου