Χθες από το μονομελές εφετείο κακουργημάτων Καλαμάτας
Σε κάθειρξη 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ καταδικάστηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας πρώην δημοτικός υπάλληλος, Δήμου της Αττικής, εργαζόμενος στο εκεί Τμήμα Αλλοδαπών, ο οποίος κατηγορούνταν ως υπεύθυνος για τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος υπηκόου τρίτης χώρας, μέσω του αεροδρομίου Καλαμάτας.
Με 16μηνη φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 3.500 ευρώ, αλλά και με τριετή αναστολή, τιμωρήθηκε ερήμην ένας αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, ο οποίος επιχείρησε χρησιμοποιώντας διαβατήριο με άλλα στοιχεία από τα δικά του να ταξιδέψει στη Βρετανία, μαζί με τον κατηγορούμενο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά την ακροαματική διαδικασία, η Αστυνομία το 2013 είχε πληροφορίες για την ύπαρξη κυκλώματος στο αεροδρόμιο Καλαμάτας που διευκόλυνε, με πλαστά έγγραφα, αλλοδαπούς να απομακρυνθούν από την Ελλάδα.
Στις 27 Αυγούστου υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας αρνήθηκε να προβεί σε έλεγχο εισιτηρίου, που είχε εκδοθεί στο όνομα του κατηγορουμένου, επειδή θυμήθηκε πως είχε ξαναθεωρήσει στο παρελθόν αντίστοιχο.
Στις 17 Αυγούστου ένας Σύρος υπήκοος είχε ταξιδέψει προς τη Γερμανία με διαβατήριο στο όνομα του κατηγορούμενου, ενώ στις 27 Αυγούστου ο Σύρος που συνελήφθη μαζί με τον πρώην δημοτικό υπάλληλο, χρησιμοποιούσε διαβατήριο με στοιχεία Έλληνα και τη δική του φωτογραφία στο διαβατήριο.
Στο αυτοκίνητο του Έλληνα κατηγορουμένου είχε βρεθεί μία βαλίτσα και ένα σακ βουαγιάζ, για τα οποία αυτός υποστήριξε πως ήταν δικά του, ενώ στο σακ βουαγιάζ βρέθηκαν στοιχεία του Σύρου. Ο συνήγορος του κατηγορουμένου έκανε λόγο για αοριστία στο κατηγορητήριο, ενώ ο πελάτης του ανέφερε ότι στις 17 και 18 Αυγούστου έκανε διακοπές με τη σύζυγό του στη Βόρεια Εύβοια και, ως εκ τούτου, δεν ήταν στην Καλαμάτα για να συνοδεύει τους αλλοδαπούς, να τους παραδίδει το θεωρημένο εισιτήριο και να αποχωρεί.
Υποστήριξε πως ήθελε να ταξιδέψει ο ίδιος στη Βρετανία, στις 27 Αυγούστου, προκειμένου να επισκεφθεί συγγενικό του πρόσωπο, ώστε να τον βοηθήσει στην αναζήτηση χρημάτων για το ξεκίνημα δουλειάς στη Βρετανία, αφού το ψητοπωλείο που διατηρούσαν η αδελφή του με το γαμπρό του στον Άλιμο και συμμετείχε και αυτός, δεν πήγαινε καλά.
Όμως, τόσο οι ισχυρισμοί του όσο και η προσπάθεια του συνηγόρου του να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, δεν έγιναν αποδεκτοί από το δικαστήριο.