Άναψε φωτιές η σύμπλευση Βαρουφάκη με Μάνο


Ένα νέο επεισόδιο ξεκίνησε μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή την υιοθέτηση από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη άποψη του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου για διασπορά της εξουσίας και διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος και τη χρηματοδότηση των δήμων από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για πεποίθηση που δεσμεύει την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα η άποψη του κ. Μάνου με την οποία συμφώνησε ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Υποστηρίζω ότι μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας.
 Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τ.Α. από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος.
Η χρηματοδότηση του Δήμου από τους δημότες θα επιτρέψει την καθιέρωση της συμμετοχής των δημοτών στην ιεράρχηση των δημοτικών δράσεων και στη διαμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού. Είναι ένα σύστημα που ενδυναμώνει τους πολίτες και κάνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο υπεύθυνη και υπόλογη στους δημότες.
Πρακτικά, αν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τ.Α., ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δις ευρώ ετησίως. Συνεπώς μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας. Επειδή ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δις ευρώ, δεν θα χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ (ή ΦΜΑΠ) και η κυβέρνηση δεν θα μπλέξει σε μια αναπόφευκτη περιπέτεια (ασυνάρτητες αντικειμενικές τιμές, κλπ).
 
Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ 

Μόλις είδε το φως της δημοσιότητας ο παραπάνω διάλογος ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις. Μέτωπο με τον Γιάνη Βαρουφάκη άνοιξε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης με αφορμή την αποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών της πρότασης του Στέφανου Μάνου για την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από την κεντρική διοίκηση. «Κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον κ. Βαρουφάκη ότι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος υπήρξε καθοριστική. Η χρηματοδότηση των Δήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, γιατί επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Γι αυτό το λόγο η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να εξαγγέλλεται και να ασκείται μέσω twitter. Απαιτεί υπευθυνότητα και ουσιαστικό διάλογο όλων των κοινωνικών εταίρων» απάντησε.
 
Δ. Μπούχαλης, αντιδήμαρχος Καλαμάτας 
Από την άλλη πλευρά, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών στο δήμο Καλαμάτας Δ. Μπούχαλης δέχεται την παραπάνω πρόταση υπό την προϋπόθεση  ότι ο νέος φόρος για τα ακίνητα θα αποδίδεται στους δήμους, κι αυτό εφ’ όσον: Υπάρχει η απαραίτητη υποδομή και πρόσβαση στο περιουσιολόγιο για την άντληση στοιχείων σε ακίνητα.
Επίσης, ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας να καθοριστεί από την κυβέρνηση και να μην πετάξει το… μπαλάκι στους δήμους. Αυτό να γίνει κλιμακωτά, με απαλλαγή της πρώτης κατοικίας και ύπαρξη αφορολόγητου ανάλογα και με την οικογενειακή κατάσταση. Τέλος, θα πρέπει να ενισχυθούν οι δήμοι με εξειδικευμένο προσωπικό.    

Του Αντώνη Πετρόγιαννη