Βαρουφάκης: Θα έχουμε πρόβλημα με την αποπληρωμή ΔΝΤ και ΕΚΤ


Αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει εύκολα να αποπληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τώρα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούλιο.
«Δεν θα έχουμε πρόβλημα ρευστότητας αναφορικά με το, δημόσιο τομέα», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha, σημειώνοντας, όμως, ότι «οπωσδήποτε θα έχουμε πρόβλημα με την αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ τώρα και της ΕΚΤ τον Ιούλιο».
Παράλληλα, μιλώντας στον Real FM, προέβη στη διευκρίνιση πως οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως πλέον η Ελλάδα δεν συζητά για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3%, αλλά για πλεόνασμα έως 1,5% του ΑΕΠ. «Το καταστροφικό 3% έχει φύγει από τη συζήτηση και πλέον μιλάμε για ένα πλεόνασμα που θα το κρίνουμε εμείς. Δεν μπορεί να είναι πάνω από 1,5%», τόνισε.
Ο ίδιος σημείωσε πως για να μειωθεί το χρέος στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ όπως προβλέπει η συμφωνία του Νοεμβρίου 2012 θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους. «Εγώ δεν μιλάω απλά για επιμήκυνση, αλλά για swap (ανταλλαγή) χρέους», σημείωσε, αποσαφηνίζοντας πως ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ δεν εκφράζουν τις ίδιες απόψεις στο ζήτημα αυτό. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και κάποιες πλευρές θεωρούν πολύ θετικές στις προτάσεις μας», είπε.
Ξεκαθάρισε, ακόμη, πως «η Τρόικα τελείωσε» και ότι πλέον δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να έλθει και να διαπραγματευθεί επί ελληνικού εδάφους, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους θεσμούς των ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ.
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία για τετράμηνη γέφυρα, διαχωρίζοντας τα μέτρα που ενέκρινε χθες το Eurogroup από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. «Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι πρόγραμμα τετραετίας, ενώ εδώ μιλάμε για τετράμηνη διαχείριση», εξήγησε σχετικά.
Ερωτηθείς για επιμέρους μέτρα ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, ξεκαθάρισε ότι ο «απαράδεκτος» ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει το 2015, αποσαφήνισε πως δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας των επόμενο τετράμηνο, ενώ για τη ρύθμιση των 100 δόσεων προανήγγειλε μικρές βελτιώσεις στηριζόμενες σε προτάσεις του ΟΟΣΑ. Απαντώντας δε σε ερώτηση για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ απάντησε ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα σταδιακά και εντός του 2015. «Το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε στα 12.000 θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών», ανέφερε.
Ο ίδιος επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα κριθεί για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, ωστόσο αρνήθηκε να παράσχει στόχους για έσοδα από την πηγή αυτή. «Είναι δέσμευσή μας να δώσουμε τη μάχη», είπε.
Τέλος, αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις είπε πως πρέπει να σταματήσει το «ξεπούλημα των ασημικών», ενώ εξέφρασε την άποψη πως μπορεί η δημοσια περιουσία να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας.
kerdos.gr