«Δεν κουνιέται φύλλο» στην αγορά της Μεσσηνίας


«Το χειμώνα ετούτο/άμα τον πηδήσαμε/Γι’ άλλα δέκα χρόνια/άιντε καθαρίσαμε» τραγουδούσε το 1983 ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ήταν η εποχή που άρχιζαν οι… αγελάδες στην Ελλάδα να παχαίνουν.
Σήμερα οι παράγοντες της αγοράς στη Μεσσηνία ζουν με την ίδια ελπίδα, αλλά το μέλλον δεν προαλείφεται τόσο ευοίωνο. Τους φτάνει μια βαθιά ανάσα.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που μιλήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, ο χειμώνας που μας αφήνει σιγά σιγά, όπως σημειώνουν, να πάει και να μην ξαναγυρίσει, αφού ήταν μία από τις χειρότερες περιόδους της τελευταίας 5ετίας.
Έτσι, ελπίζουν η άνοιξη και το καλοκαίρι να αλλάξουν το κλίμα, όχι μόνο ως μετεωρολογικό φαινόμενο, διότι σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα είναι πλέον μη αναστρέψιμη και τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν.
Η κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας. Έτσι, όσο εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα, τα λεφτά θα μένουν στα… στρώματα και σε άλλα περίεργα μέρη και οι πολίτες θα περνούν μόνο απέξω από τα μαγαζιά.
Όπως μας έλεγε, χθες, ένας από τους πλέον έμπειρους λογιστές στην Καλαμάτα, ο Δημήτρης Μπούχαλης, αντιδήμαρχος Καλαμάτας, η αγοραστική κίνηση έχει παγώσει, η ασφυξία από τις τράπεζες ενισχύθηκε, ενώ επανήλθαν και οι δυσκολίες στις εισαγωγές, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος ελλείψεων προϊόντων και αυξήσεων στις τιμές.
Επιχειρηματίας που ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του, μας τόνισε: «Εάν συνεχιστεί για δύο μήνες ακόμη αυτή η κατάσταση, θα είναι μη αναστρέψιμη για το εμπόριο το 2015. Πάμε για νέα λουκέτα. Έχουμε γυρίσει στα επίπεδα του 2012 και κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται. Έπειτα από δύο χρόνια αρνητικού πληθωρισμού και τέσσερα χρόνια πιστωτικής ασφυξίας με αρνητική πιστωτική επέκταση, η αγορά βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα».
Κοινή είναι η εκτίμηση ότι στα μέσα του 2014 η κατάσταση πήγαινε προς σταθεροποίηση, όμως το αρνητικό πρόσημο επανήλθε, όχι με τη νέα κυβέρνηση, αλλά μόλις φάνηκε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα γίνονταν εκλογές. Όταν, δηλαδή, αυξήθηκε η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις.
«Από το 1987 που κρατάω στατιστικά, ο εφετινός ήταν ο χειρότερος Φεβρουάριος», περιγράφει την κατάσταση φίλος ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων. «Από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, η αγορά έπεσε περίπου 30%», πρόσθεσε.
Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η άνοδος των τιμών, που είναι συνεχής από τα μέσα Ιανουαρίου, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Για να αντιστραφεί η κατάσταση απαιτείται ρευστότητα. Αλλά μέχρι να βρεθεί, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών και στη Μεσσηνία αυξάνονται, το ίδιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μια ανάσα είναι η πρόσφατη απόφαση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις 100 δόσεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις κρατούνται μέχρι σήμερα ζωντανές μόνο με τεχνητά μέσα…  

Του Αντώνη Πετρόγιαννη