Επενδυτική… πολιορκία στις «Θίνες» Κυπαρισσίας


Η “πολιορκία” της παραλίας της Κυπαρισσίας, “Θίνες”, έχει πολλή ιστορία πίσω της. Τα τελευταία δεδομένα είναι ότι υπάρχει παράταση στην ισχύ της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας και εκτέλεσης εργασιών, έργων και επεμβάσεων σε τμήμα της περιοχής «Θίνες Κυπαρισσίας GR2550005 του Δήμου Τριφυλίας», σύμφωνα με σχετική απόφαση, η οποία έχει δημοσιευτεί  και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η παράταση, όπως σημειώνεται στην ίδια απόφαση, παύει να ισχύει με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος. Για το οποίο, όμως, τόσο η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση όσο και οι Σύλλογοι των Ελαιωτών και ο Σύλλογος Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας έχουν καταθέσει παρέμβαση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για αντισυνταγματικότητά του, όπως και άλλοι περιβαλλοντικοί σύλλογοι με ξεχωριστές παρεμβάσεις τους.
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα σ’ εκείνο το μικρό κομμάτι του Κυπαρισσιακού Κόλπου; Τις προηγούμενες ημέρες αναβλήθηκε, για δεύτερη φορά, η ποινική δίκη του ιδιοκτήτη της εταιρείας «Νέος Κότινος», Πέτρου Παππά, για την παράνομη διάνοιξη δρόμων στις αμμοθίνες της Ελαίας, προκειμένου να μπορέσει να χτίσει πολυτελείς τουριστικές κατοικίες σε μια περιοχή μοναδικού κάλλους αλλά και εξαιρετικά ευαίσθητη, καθώς αποτελεί από τις πιο σημαντικές παραλίες της Μεσογείου για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας.
Εναντίον του εφοπλιστή ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Κυπαρισσίας, μετά την έκθεση που έκαναν τα μέλη του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, τα οποία επισκέφθηκαν την περιοχή, ύστερα όμως από τη διάνοιξη των δρόμων.
Το Κλιμάκιο προφανώς και διαπίστωσε ότι η διάνοιξη των δρόμων ήταν μια παράνομη πράξη. Το ίδιο άλλωστε τονίζει και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, που επίσης ερεύνησε την υπόθεση. Το δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 12 Νοεμβρίου 2015.
Η επίμαχη έκταση, η οποία αποτελεί δωρεά -με βασιλικό διάταγμα του 1953- σε κάτοικο της περιοχής, αφορά 308 στρέμματα. Αρχικά ήταν δασική, στη συνέχεια μετατράπηκε σε γεωργική και πριν από κάποια χρόνια αποχαρακτηρίστηκε ως μη γεωργική, κατά συνέπεια οικοδομήσιμη.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι προστατεύει την ιδιοκτησία της και θέλει να επενδύσει σε αυτήν νόμιμα. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν πρόστιμα και επίσημες εκθέσεις που απαγορεύουν την ανάλογη επένδυση. Μάλιστα, κλιμάκιο της Ε.Ε., που βρέθηκε στην περιοχή, έλεγξε τα δεδομένα και στη συνέχεια συνέταξε μια έκθεση, στην οποία ζητούσε από το ελληνικό κράτος να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά πλήθος παραβάσεων (καντίνες, αυθαίρετες κατασκευές, δρόμοι κ.λπ.), διαφορετικά θα ακολουθούσε παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Πρόσφατα, μια νεοεισαχθείσα υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C-504/14, Επιτροπή κατά Ελλάδας) εκθέτει για άλλη μια φορά τη χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά και πάλι από το ευρωδικαστήριο να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που τάσσει η οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η χώρα μας: Δεν έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να θεσπίσει και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό καθεστώς αυστηρής προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον κόλπο της Κυπαρισσίας, ώστε να αποφεύγεται κάθε παρενόχληση του είδους κατά την περίοδο αναπαραγωγής του και κάθε δραστηριότητα η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή καταστροφή των τόπων αναπαραγωγής του.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη