Οι Καρυάτιδες σύμβολα γυναικείων μορφών προς μίμηση


Του Δημητρίου Ν. Μπουσούνη

Όποιος επισκέπτεται το σύγχρονο μουσείο της Ακρόπολης, μένει έκθαμβος με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που αντικρίζει.
Εκεί, εκτός των άλλων μοναδικών εκθεμάτων, συναντά τις περίφημες Καρυάτιδες! Παρ’ όλο που τ’ όνομά τους μας παραπέμπει στις Καρυές της Λακωνίας, αυτές ήταν οι αρχόντισσες της αρχαίας Αθήνας!
Η επιβλητική κορμοστασιά, η ένδυση, η περίτεχνη κόμη και το κοφτερό βλέμμα, αυτών των γυναικείων μορφών, καθηλώνουν τον κάθε επισκέπτη.
Ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες μας κάνουν υπερήφανους, γιατί χιλιάδες χρόνια τώρα στηρίζουν στην κεφαλή τους τις αρχές και τις αξίες του Ελληνισμού!
Όπως οι αρχαίες Σπαρτιάτισσες, έτσι κι αυτές στην εποχή τους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αθηναϊκής κοινωνίας. Μέσα από τη μήτρα αυτών των γυναικών, βγήκαν σπουδαίοι άντρες. Τους θήλασαν με το γάλα τους, για υψηλά ιδανικά, ώστε να γίνουν ενάρετοι!
Αυτοί με τη σειρά τους δημιούργησαν αθάνατα έργα τέχνης κι έκαναν την Αθήνα πόλη των γραμμάτων και των τεχνών. Την πρώτη Δημοκρατική Πρωτεύουσα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά του κόσμου ολόκληρου!
Εκεί έπεσε για πρώτη φορά ο σπόρος για Δημοκρατία, ελευθερία κι ανθρώπινα ιδανικά. Αυτά τα ιδεώδη ενστερνίστηκαν εκ των υστέρων πολλοί λαοί και ηγεμόνες ανά την υφήλιο κι ασπάστηκαν τον Ελληνισμό!
Οι Καρυάτιδες, λοιπόν, δεν είναι μόνο αγάλματα κάποιας άλλης εποχής, αλλά και σύμβολα γυναικείων μορφών προς μίμηση!
Όπως τότε, έτσι και τώρα η μάνα είναι εκείνη που θα δώσει την πρώτη τροφή στο παιδί της. Αυτή θα του μάθει τα πρώτα λόγια και θα το καθοδηγήσει στον ενάρετο δρόμο της ζωής.
Το σύγχρονο ελληνικό κράτος, όμως, δε θυμίζει σε τίποτα την προαιώνια αίγλη της Αρχαίας Αθήνας. Οπουδήποτε κι αν κοιτάξει κανείς σήμερα, θ’ αντικρίσει μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Έτσι η αρμονία και η ομορφιά του ελλαδικού χώρου, αντικαταστάθηκε από την ασχήμια κι ένα απέραντο σκουπιδαριό.
Μα, πώς φτάσαμε ως εδώ; διερωτάται ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης. Πού πήγαν οι διδαχές και η αμύθητη κληρονομιά που άφησαν οι ποιητές και οι φιλόσοφοι της εποχής εκείνης;
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως τα κάθε είδους αξιώματα σήμερα δεν ταυτίζονται με τις αρχές και τις αξίες που πρέπει να υπηρετούν. Πάνω από το γενικό συμφέρον και την αγάπη για την πατρίδα, επικρατεί η φαυλότητα και η ιδιοτέλεια.
Εκτός αυτού είναι και το γενικότερο κλίμα της παγκοσμιοποίησης, που συμβάλλει στην κατάντια της σημερινής εποχής. Η ομογενοποίηση των λαών, που προσπαθούν να επιβάλουν κάποιοι στο παγκόσμιο στερέωμα, έχει ολέθρια αποτελέσματα για πολιτισμούς μ’ αρχές κι αξίες. Αυτός ο αηδιαστικός χυλός των μαζών εξυπηρετεί πρωτίστως ιδιοτελείς σκοπούς του κεφαλαίου και τίποτα παραπάνω.
Αυτό σπρώχνει και τις σύγχρονες γυναίκες να επιδιώκουν μετά μανίας πρωτίστως την επαγγελματική καριέρα και δευτερευόντως τη μητρική τους υπόσταση. Στην ηλικία που αποφασίζει η πλειονότητα των Ελληνίδων γυναικών σήμερα να παντρευτούν και να γίνουν μητέρες, οι Καρυάτιδες της αθηναϊκής κοινωνίας, ήταν ήδη γιαγιάδες!
Όποια, πάντως, κι αν είναι η αιτία που φτάσαμε ως εδώ, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Η λύση βρίσκεται πάντα μέσα στην οντότητα, του καθενός από μας. Στη διαμόρφωση αυτής της οντότητας, όμως, πρωτεύοντα ρόλο παίζει η κάθε νοικοκυρά μέσα στο σπίτι της και κατόπιν το περιβάλλον.
Αν θέλουμε, λοιπόν ν’ αλλάξει η ασχήμια της εποχής μας, θα πρέπει οι σύγχρονες Καρυάτιδες να σηκώσουν στους ώμους τους ένα σημαντικό βάρος, από το Ερέχθειο της αυριανής κοινωνίας.

-Επ’ ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.