Στην κορυφή ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων


ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Τους κορυφαίους αγροτικούς συνεταιρισμούς παρουσίασε ο Μιχάλης Σμύρης, αναπληρωτής διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, μιλώντας στην εναρκτήρια ημερίδα του έργου ΑγροΕΤΑΚ στις 3 Μαρτίου. Παράλληλα, ανέφερε επιγραμματικά τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για την αναμόρφωση των συνεταιρισμών.
Ο κατάλογος που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία, διότι στους πρότυπους και υγιείς οικονομικά συνεταιρισμούς βρίσκεται κι αυτός των Γαργαλιάνων με κύκλο εργασιών 4,34 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως διαβάζουμε από την επίσημη ιστοσελίδα του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων ιδρύθηκε το 1949 από 49 πρωτοπόρους ελαιοπαραγωγούς. Σήμερα αριθμεί 600 μέλη με προοπτικές αύξησής τους. Διαθέτει ιδιόκτητη κάθετη μονάδα επεξεργασίας ελαιοκάρπου, αποθήκευσης και τυποποίησης ελαιολάδου εμβαδού 1443 τετραγωνικών μέτρων, χτισμένη σε ιδιόκτητη έκταση εμβαδού 6.402 τετραγωνικών μέτρων.
Από το 2008 προχώρησε σε εκσυγχρονισμό των κτηριακών του εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων επεξεργασίας του ελαιοκάρπου, δημιουργώντας μια πρότυπη μονάδα.
Η άρτια αυτή τεχνολογική υποδομή του εργοστασίου με τα πιο σύγχρονα ελαιουργικά μηχανήματα Alfa Laval, έχει δυνατότητα επεξεργασίας 10.000 κιλών ελαιοζύμης ανά ώρα, και εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα λαδιού και την προστασία του περιβάλλοντος, αφού τα μηχανήματα επεξεργασίας ελαιοκάρπου λειτουργούν αποκλειστικά σε δύο φάσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών συνοψίζονται ως εξής:
-Άμεση ριζική τροποποίηση του νόμου 4015/2011
-Σε δεύτερο στάδιο σύνταξη και ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς.
-Απρόσκοπτη εφαρμογή στην πράξη των θεμελιωδών αρχών και κανόνων του συνεργατισμού και απεμπλοκή των συνεταιρισμών από κομματικές, κρατικές και κάθε άλλου είδους παρεμβάσεις
-Παροχή πρόσθετων κινήτρων για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία των οργανώσεων παραγωγών των βασικών προϊόντων (οπωροκηπευτικά, λάδι, γάλα κλπ.), αλλά και εκσυγχρονισμός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου
-Προώθηση της δημιουργίας μεγάλων σχημάτων για ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά
-Πλήρης αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (μέτρο 9)
-Υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξυγίανσης, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων
-Συνεχής ενημέρωση, εκπαίδευση, κατάρτιση, επιμόρφωση των συνεταιρισμένων αγροτών
-Απαραίτητη προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας, η κατανόηση του οφέλους της συνεργασίας και της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των συνεταιρισμών.