Στον παγκόσμιο χάρτη του Ιατρικού Τουρισμού η Κυπαρισσία και η Τριφυλία


Στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού μπήκαν η Κυπαρισσία και η Τριφυλία ευρύτερα, μετά την επιτυχή διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου για τον Ιατρικό Τουρισμό, που διοργάνωσε το δίκτυο των Εξειδικευμένων Ιατρών Med-Professionals, την Κυριακή 8 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Athens Titania Hotel.
Στο συνέδριο συμμετείχε, ως μέλος του δικτύου των Εξειδικευμένων Ιατρών, η βιοπαθολόγος – μικροβιολόγος Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη, από την Κυπαρισσία, η οποία μίλησε αναπτύσσοντας το θέμα «Ιατρικός Τουρισμός και Κυπαρισσία… Τόπος να ζεις και να επισκέπτεσαι!».
Στη μεστή παρουσίασή της αναφέρθηκε στις ομορφιές και τους αρχαιολογικούς τόπους – σταθμούς της Πελοποννήσου και ειδικότερα του Νομού Μεσσηνίας, εστιάζοντας στην Τριφυλία και την Κυπαρισσία. Πρόβαλε τις υγειονομικές δομές της επαρχίας Τριφυλίας (Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Ιδιωτικά Ιατρεία, Εργαστήρια, Οδοντιατρεία, Φυσικοθεραπευτήρια, Φαρμακεία). Επίσης, παρουσίασε τις υπηρεσίες που προσφέρει το Εργαστήριό της με μια δυνατή ομάδα εργασίας (βοηθούς μικροβιολόγου – νοσηλεύτριες και γραμματειακή υποστήριξη) και σύγχρονα μηχανήματα.
Στόχος του συνεδρίου ήταν να καταστεί η Ελλάδα ο πιο ανταγωνιστικός χρυσός προορισμός για ταξιδιώτες υγείας! Επίσης, παρουσιάστηκε το νέο έντυπο των Med-Professionals, το δίγλωσσο αφιέρωμα σε Εξειδικευμένους Έλληνες Ιατρούς, κάτι που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα διανεμηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον Ιατρικό Τουρισμό φορείς.
Το Forum παρουσίασε με μεγάλη θέρμη ο κ. Κώστας Παπασπήλιος, συγγραφέας, ενώ η πρόεδρος του Δικτύου Med-Professionals, Ελένη Χόβρη, μίλησε για το χτίσιμο αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ταξιδιώτες Υγείας και τη χώρα μας.
Όσο για τις θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν: Εισήγηση του καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Ιωάννη Τούντα, σχετικά με την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα. Εξελίξεις για τον Ιατρικό Τουρισμό από τον πρόεδρο του ΕΟΤ, Χρήστο Πάλλη. Θεσμικό Καθεστώς σχετικά με τον Ιατρικό Τουρισμό, Διεθνής πιστοποίηση (ISO/TEMOS Quality in Medical Care Worldwide) – Προγράμματα ΕΣΠΑ/Υγεία (εκτενής αναφορά στα προγράμματα), από τον Ιωάννη Αδαμόπουλο (αντιπρόεδρος ADT Experts Consultants). BUPA ασφαλιστική και Ιατρικός Τουρισμός, από τον Χαράλαμπο Πουλαντζά (διευθύνων Σύμβουλος TE-TRUST).
Επίσης με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τουριστών υγείας, των διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών και των tour facilitators, σχετική αναφορά έγινε από εκπρόσωπο του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων, ενώ καταξιωμένοι Έλληνες Επιστήμονες παρουσίασαν καινοτομίες και τεχνικές που καθιστούν την Ελλάδα ισάξιο προορισμό διεθνώς.
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σπύρος Κοκκινάκης, ο Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, προϊστάμενος Τμήματος Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Πρόληψης και ο Κρέων Συμεωνίδης του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, ενώ παρευρέθησαν εκπρόσωποι άλλων κρατών (Κίνα, Ρωσία) παρέχοντας πληροφορίες και εμπεριστατωμένο υλικό για το εκάστοτε θεσμικό καθεστώς στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού.