Re:Think Project: «Να γνωρίσουμε την κομποστοποίηση για να μη μοιάσουμε στην Τρίπολη»


 
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες το πρωί η ομάδα του Re:think Project στην Καλαμάτα, με σκοπό να ενημερώσει τους δημότες της πόλης για την ολοκλήρωση της 3ης φάσης της Συνοικιακής Κομποστοποίησης, που έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας.
Η Μυρτώ Φοίφα μίλησε αρχικά για τα αποτελέσματα αυτής της φάσης, καθώς με 37 νέους κομποστοποιητές σε γειτονιές της Καλαμάτας, από τον Ιούλιο του 2014 έως και το Φεβρουάριο του 2015, η πόλη έφτασε πλέον τους 61 συνοικιακούς κομποστοποιητές, από τους οποίους παράχθηκαν περίπου 370 τόνοι οργανικής ύλης.
Φιλοδοξία της ομάδας Re:think, όπως τόνισε η Μυρτώ Φοίφα, είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, έτσι ώστε να αναπτυχθούν ακόμα περισσότεροι κομποστοποιητές σε ολόκληρο το Δήμο. Κλείνοντας, η ίδια δήλωσε αρκετά χαρούμενη που η δράση αυτή, με το πρόγραμμα κομποστοποίησης, αναφέρθηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια του «Καλαμάτα ‘21», κα Πέγκα, ως μια πράξη καθημερινού πολιτισμού στην πόλη της Καλαμάτας.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Δημητρόπουλος μίλησε για το κατασκευαστικό κομμάτι των κομποστοποιητών και, όπως είπε χαρακτηριστικά, επιδίωξη της ομάδας είναι να αποτελέσουν σύντομα εργαλείο αστικού πολιτισμού, ενώ τόνισε ότι σκοπός τους είναι να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στη διαχείριση των αποβλήτων.
Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, υπεύθυνος πιστοποίησης του παραγόμενου «κομπόστ», μίλησε για τα πολύ καλά αποτελέσματα αυτής της φάσης του προγράμματος, καθώς τα επίπεδα της παραγόμενης οργανικής ύλης από τους κομποστοποιητές ήταν πολύ θετικά και οι πολίτες μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για γλαστρικά φυτά, αλλά και για τα φυτά στους κήπους τους.
Κλείνοντας, κάλεσε όλους τους Καλαματιανούς να γνωρίσουν και να αγκαλιάσουν την κομποστοποίηση, αν θέλουν να μη μοιάσει η πόλη μας στο μέλλον στην Τρίπολη και αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα με τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισαν δύο πολίτες της Καλαμάτας υπεύθυνοι για τους συνοικιακούς κομποστοποιητές στη γειτονιά τους.
Η Χριστίνα Καραλέκα, υπεύθυνη για τον κομποστοποιητή στο κηπάριο στη διασταύρωση της Φαρών με τη Βασ. Όλγας, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη που βλέπει όλο και περισσότερους γείτονές της να δείχνουν ενδιαφέρον για την κομποστοποίηση και, όπως είπε, σύντομα θα μπορούν να πάρουν και χώμα από το συγκεκριμένο κομποστοποιητή για τους κήπους και τις γλάστρες τους.
Τέλος, ο Δημήτρης Μαγγανάς, υπεύθυνος για τον κομποστοποιητή στο Πάρκο του ΟΣΕ, μίλησε για τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η επιτυχία αυτού του προγράμματος σε όλους τους δημότες της Καλαμάτας, καθώς θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη και ο όγκος των σκουπιδιών και δε θα χρειάζονται υπέρογκα ποσά για τους σκουπιδοεργολάβους.

Του Κώστα Γαζούλη