Δεξαμενές πυροπροστασίας: Τις κατασκεύασαν αλλά ποτέ δεν τις γέμισαν νερό


Εντολή να ξεκινήσουν αυτοψίες στις δεξαμενές που έχουν κατασκευασθεί για την αντιπυρική προστασία της Μεσσηνίας και δε λειτουργούν, έδωσε η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, μετά και τη συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα του Συντονιστικού Οργάνου για τις πυρκαγιές.
Από την 1η Μαΐου αρχίζει και επίσημα η αντιπυρική περίοδος και καμία από τις ανοιχτές δεξαμενές των 250 κυβικών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα και με όσα ανέφεραν οι δασικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού.

Αυτοψία στις δεξαμενές
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, όταν τοποθετήθηκαν οι εν λόγω δεξαμενές σε διάφορα σημεία της Μεσσηνίας, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να μπορούν να εφοδιασθούν με νερό τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, κανείς δε προέβλεψε από πού θα γεμίζουν. Έχουν, δε, επικάλυψη από μια ειδική μεμβράνη και πρέπει πάντοτε να είναι γεμάτες νερό, για να μην καταστρέφονται. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι όλες οι μεμβράνες στις δεξαμενές έχουν καταστραφεί, άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Τα πρώτα χρόνια είχε γίνει παρέμβαση στους Δήμους για το αν μπορούν να αναλάβουν αυτή τη διαδικασία, όμως η απάντηση ήταν αρνητική.
Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, έδωσε εντολή να γίνει αυτοψία από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας σε όλες τις ανοικτές δεξαμενές και να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μία. Ακολούθως να γίνει έκθεση και κοστολόγηση των παρεμβάσεων, ώστε να υπάρξει μέριμνα για την επισκευή τους και πλήρωση με νερό, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν, αν χρειασθεί, το καλοκαίρι.
Πάντως, ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα είναι ότι ορισμένες έχουν τοποθετηθεί σε τέτοια σημεία που δεν υπάρχει κοντά νερό, ώστε να γεμίσουν, είτε με φυσική ροή είτε με τη βοήθεια αντλίας.

Σύσκεψη με το Δασαρχείο
Άλλο θέμα που δρομολογείται προκειμένου να βρεθεί λύση, είναι η κατολίσθηση που έχει σημειωθεί στο δασικό δρόμο προς Γιάτρισσα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση στην περιοχή. Το πρόβλημα εστιάζεται στο δρόμο Μηλιά – Γιάτρισσα, στο δάσος της Βασιλικής.
Καθώς υπάρχει διαφωνία μεταξύ Δασαρχείου και Περιφερειακής Ενότητας για το πώς θα γίνουν εργασίες για την άρση της κατολίσθησης και την αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, του διευθυντή Δασών Γιώργου Σωτηρόπουλου, του δασάρχη Σπύρου Κατσίποδα, του διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Π. Γιαννακέα και στελεχών των υπηρεσιών.
Στόχος είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες (μελετητικές, τεχνικές και εγκρίσεων), ώστε πριν το καλοκαίρι να έχει καθαριστεί ο δρόμος.

Της Βίκυς Βετουλάκη