Επίθεση σε εργαζομένους στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας


Την επίθεση προς το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας που έλαβε χώρα την Παρασκευή 3 Απρίλη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, ομάδα «συνοδών ασθενούς» εισέβαλε στο χώρο των Επειγόντων, επιτέθηκε και χτύπησε τον υπάλληλο της εταιρείας φύλαξης που επιχείρησε να εμποδίσει την εισβολή στο γραφείο των ιατρών, ενώ προπηλάκισε ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος που εκείνη τη στιγμή αντιμετώπιζαν βαρύ περιστατικό.
«Το συγκεκριμένο συμβάν», όπως αναφέρεται από το Σωματείο, «έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων που βιώνουν συστηματικά οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και ιδιαίτερα στο χώρο των Επειγόντων, κατά τη διάρκεια των οποίων τίθεται σε κίνδυνο η ζωή κι η αξιοπρέπεια των ασθενών αλλά και του προσωπικού. Παρά τις συνεχιζόμενες καταγγελίες μας για τα περιστατικά αυτά, λύση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ούτε η διοίκηση του νοσοκομείου ούτε η Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης.
Όσο κι αν ωραιοποιείται η κατάσταση απ’ την πλευρά της διοίκησης με τις πρωτοβουλίες για την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στον περιβάλλοντα χώρο και την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης της προστασίας του νοσοκομείου, τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή. Η παρουσία δύο μόνο υπαλλήλων για τη φύλαξη ενός τεράστιου χώρου, όπως αυτός του νοσοκομείου, που βρίσκεται σε καθημερινή και 24ωρη εφημερία, αποτελεί “τσιρότο” σε μια τεράστια πληγή.
Η διοίκηση οφείλει να δώσει άμεση λύση με την εκπόνηση σχεδίου για τη φύλαξη, που θα περιλαμβάνει την παρουσία προσωπικού φύλαξης σε καθημερινή και εικοσιτετράωρη βάση σ’ όλους τους ορόφους του νοσοκομείου, ενισχυμένη παρουσία στις εισόδους του ΤΕΠ και στις δύο πύλες του ιδρύματος, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση του επισκεπτηρίου, η παρουσία του απαραίτητου αριθμού συνοδών και η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.
Μοναδική και σταθερή λύση είναι η πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου και εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης, το οποίο μέσα από τη διαθεσιμότητα του 2014 στους νυχτοφύλακες, τις συνταξιοδοτήσεις και τις μηδαμινές προσλήψεις την τελευταία 10ετία έχει αποδεκατιστεί.
Το Τμήμα Επειγόντων είναι απαραίτητο να λειτουργήσει ως αυτόνομο τμήμα, με επιστημονική διαλογή των περιστατικών, ειδικευμένους ιατρούς και επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό για να καλύπτονται οι ανάγκες.
Καλές είναι οι ανακοινώσεις για τις προμήθειες από το ΕΣΠΑ για το βιογραφικό του εκάστοτε διοικητή, αλλά η πραγματικότητα είναι μία: το μείζον ζήτημα στο οποίο το Νοσοκομείο Καλαμάτας αιμορραγεί είναι η έλλειψη έμψυχου δυναμικού, η ανυπαρξία των κατάλληλων συνθηκών για ασφαλή εργασία και νοσηλεία των ασθενών της πόλης».

Ειδικευμένοι Ιατροί ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας
Στο ίδιο περιστατικό αναφέρονται με ανακοίνωσή τους και οι Ειδικευμένοι Ιατροί ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας: «Στις 3 Απριλίου, την ώρα που ιατροί και νοσηλευτές αντιμετώπιζαν έναν βαρέως πάσχοντα ασθενή, συγγενείς ασθενών βιοπράγησαν ενάντια σε εργαζόμενο της ασφάλειας του νοσοκομείου και προπηλάκισαν ιατρούς και νοσηλευτές.
Το τελευταίο διάστημα παρόμοια περιστατικά λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα.
Οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, ταλαιπωρημένοι σε ένα σύστημα υγείας υπό κατάρρευση, επιτίθενται πια σε ό,τι έχει απομείνει. Ιατροί με 24ωρες εξαντλητικές απλήρωτες εφημερίες, νοσηλευτές με υπερφορτωμένες βάρδιες και απλήρωτες αμέτρητες ώρες υπηρεσίας, αρχίζουν να φοβούνται πια για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Απαιτούμε:
-από την πολιτεία να αντιμετωπίσει τη βαθιά ανθρωπιστική κρίση και να καλύψει άμεσα τα τεράστια κενά σε ιατρούς, νοσηλευτές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στην πρωτοβάθμια υγεία
-από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς τα περιστατικά βίας αποσυντονίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων σε αυτό
-από τη διοίκηση του νοσοκομείου να ενισχύσει τη φύλαξή του
-από τους πολίτες να κατευθύνουν την οργή, την αγανάκτηση και την αντίδρασή τους προς αυτούς που προκάλεσαν την υγειονομική κρίση, που δεν είναι άλλοι από τους θιασώτες των μνημονιακών πολιτικών.
Τέλος, αναρωτιόμαστε, αν είναι νοήμων ο νους που πιστεύει ότι, εκφοβίζοντας το λειτουργό υγείας, θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση».