Νέοι φόβοι για «λουκέτα» σε αστυνομικά Τμήματα της Τριφυλίας με την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ

Νέοι φόβοι για «λουκέτα» σε αστυνομικά  Τμήματα της Τριφυλίας με την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ

Νέοι φόβοι έχουν προκληθεί και διάχυτη είναι η ανησυχία που επικρατεί στην Τριφυλία για «λουκέτα» που έρχονται προσεχώς σε αστυνομικά τμήματα της περιοχής, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης στην ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η αναδιάρθρωση θα φτάνει και σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπερνά το 50%, με το σχέδιο των αστυνομικών υπηρεσιών που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται σύντομα να παρουσιαστεί επισήμως από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, να προβλέπει την… εξαφάνιση έως και έξι στα δέκα αστυνομικών τμημάτων ή, αλλιώς, συγχώνευση «πέντε σε ένα», κυρίως στις επαρχιακές πόλεις και λιγότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναμένει την τελική εισήγηση – μελέτη της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ για την «εξαφάνιση» των απαιτούμενων αστυνομικών υπηρεσιών. Η εισήγηση περιλαμβάνει τα πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε αυτές. Με αυτά τα κριτήρια θα καταργηθούν αστυνομικές υπηρεσίες στις περιοχές στις οποίες μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης από υπηρεσίες όμορων περιοχών.
Οι κάτοικοι της Τριφυλίας αλλά και οι παράγοντες του Δήμου φοβούνται πως με την αναδιάρθρωση θα μπουν «λουκέτα» σε αστυνομικά τμήματα που έχουν μικρή δύναμη, κάτι που προωθούσε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση και, μάλιστα, είχε νομοθετήσει σχετικά, αλλά εξαιτίας των αντιδράσεων σε όλη τη  χώρα είχε «παγώσει».
Στην Τριφυλία, σύμφωνα με στοιχεία που κατ’ επανάληψη από προηγούμενα χρόνια ανέφεραν τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών υπαλλήλων και έχουν δημοσιευθεί, σχεδόν οι μισές από τις οργανικές θέσεις παρέμεναν κενές, αφού δεν υπηρετούσαν τόσοι υπάλληλοι όσοι προβλέπονταν. Με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, όχι μόνο δε διατηρούνται ή ενισχύονται, αλλά, αντίθετα, εκτιμάται ότι θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο.
Όπως έχουμε επισημάνει στο «Θ», σε μια περίοδο που λόγω και της οικονομικής κρίσης παρατηρείται αύξηση των παραβατικών συμπεριφορών και έξαρση της εγκληματικότητας, αντί να ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις, όπως όφειλε και οφείλει να κάνει η Πολιτεία, υπάρχουν φόβοι πως με την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ οι αστυνομικές δυνάμεις, εάν δεν ενισχυθούν σημαντικά, δε θα μπορούν εκ των πραγμάτων να επιτελέσουν τα καθήκοντα του ρόλου και της αποστολής τους.
Όπως, μάλιστα, λένε ευθέως πολίτες σε συζητήσεις τους, τα «λουκέτα» σε Α.Τ., όπως των Φιλιατρών και του Κοπανακίου και ίσως των Γαργαλιάνων, μόνο προβλήματα θα προκαλέσουν και σε τίποτα δε θα συμβάλουν στην καλύτερη αστυνόμευση.
Επίσης, με τη δημιουργία των τριών Κλάδων, Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών, πολλοί πολίτες αναρωτιούνται εάν στην Τριφυλία είναι στις προθέσεις του υπουργείου να δημιουργηθούν και τρία αντίστοιχα τμήματα! Ένα για την Τάξη, ένα για την Ασφάλεια και ένα για τους Αλλοδαπούς, που, ως γνωστόν, στην περιοχή είναι χιλιάδες, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι λαθρομετανάστες!
Στην Κυπαρισσία λειτουργεί Πρωτοδικείο με δύο Ειρηνοδικεία. Θα δημιουργηθεί Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων;
Είναι γεγονός πως οι αστυνομικοί υπάλληλοι της περιοχής, υπό αντίξοες συνθήκες και καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, νυχθημερόν πασχίζουν για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, την αποτροπή κρουσμάτων και την εξιχνίαση υποθέσεων, έχοντας πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους!
Είναι, επίσης, γεγονός ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με αποφάσεις του αστυνομικού διευθυντή, έχει ενισχύσει την Β’ ΟΠΚΕ, ενώ από το καλοκαίρι του 2013 συστάθηκε Ομάδα Ασφαλείας.
Ωστόσο, όπως έχουμε τονίσει, ο κόσμος της Τριφυλίας φοβάται πως η αναδιάρθρωση θα έχει επιπτώσεις και στην ασφάλεια και αστυνόμευση της περιοχής, σε μία περίοδο που, λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας, με πολλά κρούσματα και το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα έπρεπε όχι μόνο να μην καταργούνται οι κενές οργανικές θέσεις και να κλείνουν Α.Τ., αλλά να καλύπτονταν με αστυνομικούς υπαλλήλους και να ενισχύονταν οι δομές με πόρους και μέσα.
Η αναδιάρθρωση, τονίζουν, θα έχει ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο, μόνον εάν συνοδευτεί με αποφάσεις του υπουργείου για ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, πόρους και μέσα.

του Ηλία Γιαννόπουλου