Ξενάγηση μελών «Διαζώματος» από μαθητές στην Αρχαία Μεσσήνη


Με επιτυχία ξενάγησαν οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας την περασμένη Κυριακή τους προσκεκλημένους του «Διαζώματος» στο Εκκλησιαστήριο – Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, στο πλαίσιo της δράσης «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», με υπεύθυνες καθηγήτριες την Τρισεύγενη Πουλοπούλου- φιλόλογο και τη Γεωργία Ψαραδέλλη- μουσικό
Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλάμβανε:
-Αναφορά ομάδας μαθητών στην πόλη της αρχαίας Μεσσήνης
-Παρουσίαση από ομάδα μαθητών του χώρου του Εκκλησιαστηρίου – Ωδείου
-Χορωδία και ορχήστρα:
–«Χριστός Ανέστη», το θούριον του Πάσχα σε Ήχο Πλάγιο του Α’.
–Μουσική Επιγραφή στήλης Αρχαίας Μεσσήνης, η οποία βρέθηκε στην περιοχή του Ιεροθυσίου νότια του Ασκληπιείου. Πρόκειται για μουσικό δίστιχο με επίσημο λατρευτικό χαρακτήρα σε φωνητική, κυρίως, αρχαιοελληνική σημειογραφία, την οποία εξήγησε ο μουσικολόγος Δημήτρης Θέμελης.
Είναι το 4ο κατά σειρά κείμενο αρχαίας ελληνικής μουσικής (ύστερα από τα αντίστοιχα της Λαυρεωτικής, του Πηλίου και του Ηρακλή Παγκράτη στην Αθήνα) που, ενώ στην πλειονότητά του αποτελείται από φωνητικά σύμβολα, δε συνοδεύεται από αντίστοιχο ποιητικό κείμενο.
Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.
–Επιτάφιος του Σεικίλου (2ος αι. π. Χ.- 1ος αι. μ. Χ.), Σκόλιον μέλος, δηλαδή συμποσιακό τραγούδι, το οποίο αποτελεί ένα μικρό εγκώμιο καλοζωίας: «Όσο ζεις να χαίρεσαι, καθόλου να μη λυπάσαι, η ζωή είναι μικρή, την τελείωση ο χρόνος απαιτεί».
Πρόκειται για το αρτιότερο και πιο ευανάγνωστο μέχρι στιγμής δείγμα της αρχαίας μουσικής γραφής, γραμμένο σε φωνητική αρχαιοελληνική παρασημαντική, το οποίο βρέθηκε το 1883 χαραγμένο σε επιτύμβια στήλη στο Αϊδίνι της Μ. Ασίας, κοντά στις αρχαίες Τράλλεις.
Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο της Κοπεγχάγης στη Δανία.
–«Χορέψετε -χορέψετε». Παραδοσιακός σκοπός/πηδηχτός χορός Νάξου με ανάλογο του προηγούμενου περιεχόμενο: «Χορέψετε, χορέψετε, τα νιάτα να χαρείτε, γιατί σε τούτο τον ντουνιά δε θα τα ξαναβρείτε..».