Στην… εντατική η Υγεία στη Μεσσηνία


Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά και σε αυτό της Κυπαρισσίας, ζώντας καθημερινά τα προβλήματα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εικόνα για το χώρο της Υγείας στο νομό μας είναι γεμάτη ωραιοποιήσεις, μισές αλήθειες, εντυπωσιακές κορώνες.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σοβαρότατα προβλήματα έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν – παρά μόνο με αυτοθυσία από το ιατρικό προσωπικό – οι ανάγκες και η εύρυθμη λειτουργία τους.
Τα παραπάνω τέθηκαν από τον πρόεδρο των νοσοκομειακών ιατρών Μεσσηνίας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Καλαμάτας, Μανώλη Μάκαρη, στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο υπουργείο.
Κατά τη διάρκειά της έγινε διεξοδική συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας στη Μεσσηνία.
Συγκεκριμένα, ο Μανώλης Μάκαρης έθεσε τα ακόλουθα ζητήματα:
1. Τονίστηκε η αναγκαιότητα άμεσης ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού σε όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας της Μεσσηνίας -Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ)- στις οποίες παρατηρούνται μεγάλα κενά.
2. Επισημάνθηκε ότι οι σημαντικές μειώσεις στους πόρους που διατίθενται για τις εφημερίες καθιστούν αρκετές φορές επισφαλή την εφημέρευση των νοσοκομείων, επειδή δεν προβλέπεται επαρκής αριθμός εφημερευόντων ιατρών σε όλες τις ειδικότητες.
3. Είναι απαραίτητη η αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι διακομιδές των βαρέως πασχόντων θα γίνονται με τη βοήθεια εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.
4. Είναι αναγκαία η αναβάθμιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών σε ανεξάρτητο τμήμα και η στελέχωσή του από ειδικευμένους ιατρούς, έτσι ώστε να γίνεται ταχεία και αποτελεσματική διακίνηση των περιστατικών.
5. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του προσωπικού των νοσοκομείων και των ασθενών από τα κρούσματα βίας που παρατηρούνται.
6. Είναι απαράδεκτη και αναποτελεσματική η μετακίνηση ιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, με σκοπό την παροδική κάλυψη των σημαντικών κενών που έχουν δημιουργηθεί.
7. Τέλος, η σημαντική καθυστέρηση στην εξόφληση των εφημεριών δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στο ιατρικό προσωπικό, σε μια ήδη δύσκολη συγκυρία.  
Ο υπουργός συμφώνησε στην ανάγκη άμεσης επίλυσης των παραπάνω θεμάτων και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανάλογες διαβεβαιώσεις για μεγαλύτερο ακροατήριο έδωσε χθες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο.
Δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες, 4.500 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τις μονάδες υγείας και σειρά μέτρων για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών ήταν μερικά από τα μέτρα που ανακοίνωσε.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει εκ νέου την υγεία «από θύμα λιτότητας σε θεμελιώδες δικαίωμα». Τόνισε δε ότι δε θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε σκάνδαλα κερδοσκοπίας. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη