Ανησυχούν οι αγρότες του Μοριά για το “φονιά” της ελιάς

Ανησυχούν οι αγρότες του Μοριά για το “φονιά” της ελιάς

Ανησυχούν οι γεωργοί για
το βακτήριο της Xylellafactidiosa

-Την ανάγκη αυστηρών ελέγχων στην εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, επισημαίνουν Αρχές και γεωργοί

Ανησυχία επικρατεί στους γεωργούς της Πελοποννήσου, φοβούμενοι ότι το βακτήριο της Xylellafactidiosa μπορεί, αν φτάσει στη χώρα, να καταστρέψει το σύνολο των καλλιεργειών τους και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία της περιοχής, αφού δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής του.

Η προϊσταμένη του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου στο Ναύπλιο, Σταυρούλα Τσώλη, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως υπάρχει εγρήγορση κι έχουν δοθεί οδηγίες στο επίπεδο της λήψης προληπτικών μέτρων. Μπορούμε να προστατεύσουμε τις καλλιέργειες, υπογράμμισε, εάν γίνεται σωστός έλεγχος στις πύλες εισόδου της χώρας, εκεί όπου γίνεται εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και τόνισε ότι όλα τα φυτά θα πρέπει να έχουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
Ενδεικτικό της ανησυχίας των αγροτών είναι ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυνουρίας, με βασική παραγωγή την ελαιοκαλλιέργεια, έχει εκδώσει δέκα ανακοινώσεις για την Xylellafactidiosa, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Σακελλαρίου, προκειμένου να ενημερωθούν οι παραγωγοί.
«Είμαστε σε επιφυλακή», υπογραμμίζει ο κ. Σακελλαρίου, «και έχουμε καλή συνεργασία με τη Διεύθυνση Γεωργίας. Εκείνο που φοβόμαστε είναι η παράνομη εισαγωγή δενδρυλλίων».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κυνουρίας ανέφερε ότι εμπιστεύονται τους τοπικούς φυτωριούχους, γι’ αυτό και αγοράζουν μόνο ντόπια φυτά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κατσούλης, δήλωσε κι αυτός την ανησυχία του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημείωσε πως η Πολιτεία πρέπει να εντείνει τους ελέγχους στο πολλαπλασιαστικό υλικό που εισάγεται στη χώρα.
Αναφορικά με τις ελιές, επισήμανε πως δε γίνεται εισαγωγή δενδρυλλίων, γιατί στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, δύο από τους μεγαλύτερους ελαιοπαραγωγούς νομούς της χώρας, οι γεωργοί χρησιμοποιούν δενδρύλλια από τοπικούς φυτωριούχους.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, Παναγιώτης Χαντζάρας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έδειξε να μη γνωρίζει ότι το βακτήριο προσβάλλει τους αμπελώνες και νόμιζε πως μόνο οι ελιές προσβάλλονται από την Xylellafactidiosa, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ενημέρωση στο επίπεδο που θα έπρεπε.
Ο κ. Χαντζάρας, ο οποίος είναι πρόεδρος σε έναν από τους μεγαλύτερους Οινοποιητικούς Συνεταιρισμούς, ανέφερε πως αν το βακτήριο μεταδίδεται από πολλαπλασιαστικό υλικό, «να είστε σίγουροι ότι δε θα μείνει απολύτως τίποτα, γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος». Προσθέτοντας για τα φυτοϋγειονομικά διαβατήρια ότι «είναι κάποια χαρτιά τα οποία θα βρουν. Αν θέλουν να κάνουν δουλειά, να πάνε οι γεωπόνοι και να κάνουν ελέγχους συνεχώς στους φυτωριούχους».
Η γεωτεχνικός, υπεύθυνη φυτοπροστασίας στη Διεύθυνση Γεωργίας Λακωνίας, Αφροδίτη Γρηγοράκου, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το βακτήριο Xylellafactidiosa είναι ένας επιβλαβής οργανισμός καραντίνας, ο οποίος προσβάλλει περισσότερα από εκατόν πενήντα φυτά και μεταξύ των καλλιεργούμενων, ανήκει η ελιά, το αμπέλι, τα εσπεριδοειδή, τα πυρηνόκαρπα. Καθώς και καλλωπιστικά φυτά, αλλά και δασικά, όπως η βελανιδιά και ο πλάτανος.
Επισημαίνει ότι η πρώτη επιβεβαιωμένη παρουσία του παθογόνου στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται στη νότια Ιταλία το 2013, με προσβολές σε ελιά, αμυγδαλιά, πικροδάφνη και βελανιδιά, με προοδευτική εξάπλωση της ασθένειας και μεγάλες καταστροφές ελαιώνων.
Επίσης, ανέφερε ότι το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ενεργού ξύλου, εμποδίζοντας τη μεταφορά του νερού και ανοργάνων θρεπτικών στοιχείων στο φυτό, με αποτέλεσμα τα ασθενή φυτά να εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης και ξήρανσης του φυλλώματος, και ακολουθεί πλήρη νέκρωση του φυτού.
Επειδή τα συμπτώματα μοιάζουν με αδρομυκώσεις, τροφοπενίες ή ζημιές από ζιζανιοκτόνα, η κα Γρηγοράκου υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για ενδεχόμενη προσβολή από το βακτήριο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πολλά φυτά μπορούν να προσβληθούν, αλλά να παραμείνουν ασυμπτωτικά.
Μέγιστη προσοχή, είπε, απαιτείται στους φυτωριούχους, γιατί οι κυριότεροι τρόποι εισαγωγής του παθογόνου σε μία περιοχή είναι με τα φυτά προς φύτευση και με έντομα φορείς μυζητικού τύπου, τα λεγόμενα τζιτζικάκια, που τρέφονται από το χυμό των αγγείων του ξύλου.
Η γεωπόνος, που έχει εργαστεί πολύ τα τελευταία χρόνια για έναν άλλο παθογόνο, επικίνδυνο για τα εσπεριδοειδή, την τριστέτσα, τονίζει πως απαιτείται εγρήγορση χωρίς πανικό και αυστηρός έλεγχος του πολλαπλασιαστικού υλικού σε όλες τις εισόδους της χώρας, γιατί εκτιμά πως αν έρθει το βακτήριο Xylellafactidiosa στη χώρα, θα έρθει όπως και με την τριστέτα, με πολλαπλασιαστικό υλικό.
«Σε μια περιοχή όπως η Λακωνία, που οι ελιές, τα εσπεριδοειδή και τα αμπέλια αποτελούν τις δυναμικές και κύριες καλλιέργειες, με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στη γειτονική χώρα, την Ιταλία, το βακτήριο Xylellafactidiosa αποτελεί μια νέα απειλή για όλους μας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα.
Υπογράμμισε ότι «μετά την τριστέτσα, την καταστρεπτική ίωση που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, η οποία εισήχθη στη Λακωνία το 2007 με μολυσμένα δενδρύλλια από την Ισπανία και την οποία τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε με ασπίδα τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους που κάνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, “σκύβουμε” πάνω από την καινούρια απειλή, προσπαθώντας να αποτρέψουμε τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχει η εμφάνιση του βακτηρίου στη Λακωνία μας».
Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει οι υπηρεσίες της επιθεωρήσεις για το βακτήριο της Xylella, ενώ ζήτησε τη συνεργασία και την εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή και διακίνηση των φυτών, καθώς, επίσης, «τη χωρίς καθυστέρηση ενημέρωση και τη δυσπιστία σε κάθε “φερτή” και “άριστη” ποικιλία από άλλη χώρα, γιατί ακόμα και ένα όμορφο λουλούδι στον κήπο μας, μπορεί να φέρει την καταστροφή στην οικονομία της περιοχής μας».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ