Απειλεί με ασφαλιστικά μέτρα τους ιδιοκτήτες, αν δεν πάρουν μέτρα ασφαλείας
Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, που εδρεύει στην Πάτρα και υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, επισκέφθηκε προχθές το Δημαρχείο και συναντήθηκε με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, παρουσία υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Καλαμάτας.
Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη λήψη μέτρων ασφαλείας σε διατηρητέα κτήρια αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκονται στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας.
Τονίζεται ότι, παράλληλα, ο Δήμος κινεί τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων κατά ιδιοκτητών, προκειμένου αυτοί να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων ασφαλείας σε διατηρητέα ακίνητα ιδιοκτησίας τους, καθώς πολλά από αυτά εγκυμονούν κινδύνους για διερχόμενους και περίοικους.
Ο κ. Νίκας ευχαρίστησε την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στο πρόσωπο των μελών του κλιμακίου, εξαίροντας τη συμβολή της στην επίλυση διαφόρων ζητημάτων και, ιδίως, στην αποκατάσταση και ανάδειξη αξιόλογων ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου Καλαμάτας και στη δημιουργία σε αυτό ενός υπαίθριου μουσείου σπαραγμάτων ταφικών μνημείων.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στην επιτυχή παρέμβαση στο «Αχίλλειον», που καλύφθηκε με μουσαμά ο οποίος φέρει αποτύπωση της όψης του κτηρίου. Φυσικά, παραμένει η αναγκαιότητα επισκευής – αποκατάστασής του και ο Π. Νίκας ζήτησε τη συμβολή της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, που είναι αρμόδια.
Επίσης, επισήμανε την ανάγκη άρσης επικινδυνότητας του κτηρίου του πρώην Οικονομικού Γυμνασίου, στην οδό Κουμουνδουράκη, με κατεδάφιση μίας γωνίας, καθώς ο Δήμος – που είναι ιδιοκτήτης – δε διαθέτει τους πόρους για την αποκατάστασή του.
Ο Π. Νίκας έκανε, ακόμη, λόγο και για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας, με σκοπό να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021, τονίζοντας ότι έχει δημιουργηθεί ομάδα προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας, που πλαισιώνεται από 200 νέους ανθρώπους, με αξιόλογη παιδεία και εμπειρίες από το εξωτερικό.
Πάντως, θεωρούμε ότι ο Δήμος Καλαμάτας, αντί να “κυνηγάει” τους ιδιοκτήτες, θα πρέπει να αναδείξει από την πλευρά του τα πραγματικά θέματα αιχμής. Αυτά αφορούν στην άρση της πολυνομίας που χαρακτηρίζει αυτό το πεδίο, την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών που ασχολούνται με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που να ευνοεί την επιχειρηματική επινοητικότητα, προκειμένου αυτά τα κτήρια να αναστηλωθούν.
Οι παραλείψεις του κράτους σ’ αυτούς τους τομείς έχουν δραματικό χαρακτήρα (εκτός των άλλων, στο νέο ΕΠΣΑ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα μνημεία, πόσω μάλλον για τα διατηρητέα). Οι παραλείψεις οδηγούν στην εγκατάλειψη, αναπόφευκτη συνέπεια της οποίας είναι η κατάρρευση. Μπορεί να ζούμε την τελευταία φάση της ζωής αυτών των κτηρίων.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη