Σε επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι ιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Σε επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι ιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εδώ και 2 εβδομάδες οι ειδικευόμενοι ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 4 μηνών, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ένα σύστημα Υγείας-Πρόνοιας που θα είναι δωρεάν και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού.
«Με βάση τις νόμιμες διαδικασίες», όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε σχετική ανακοίνωσή τους, «η παραπάνω κίνηση συνεπάγεται την πλήρη αποχή από τα καθήκοντά μας από τις 21/4/2015.
Γνωστοποιούμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση βρίσκεται μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα και δεν υποκινείται από κάποιον πολιτικό φορέα, αλλά από την ίδια τη ζωή και τις δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο χώρο εργασίας μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω:
-24ωρες εφημερίες που πολλές φορές λόγω του όγκου των περιστατικών ξεπερνούν τις 30-36 ώρες συνεχόμενης εργασίας, αρκετά συχνά χωρίς να λαμβάνουμε ρεπό την επόμενη μέρα, φτάνοντας στα όρια της εξόντωσης και φλερτάροντας με το ιατρικό λάθος.
Καθημερινές διακομιδές, συχνά έπειτα από 30 ώρες εργασίας, οι οποίες διευθετούνται από ειδικευόμενο ιατρό που δεν είναι ούτε κατάλληλα εκπαιδευμένος ούτε νομικά καλυμμένος για τους κινδύνους κατά τη διάρκεια της διακομιδής.
-Έλλειψη ιατρών βασικών ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα ο παθολόγος να εφημερεύει και ως γαστρεντερολόγος, πνευμονολόγος, νευρολόγος. Την αντίστοιχη έλλειψη προσωπικού στο χειρουργικό τομέα η διοίκηση την “καλύπτει” αναγκάζοντας τον ειδικευόμενο να εφημερεύει με ευθύνη για όλο τον τομέα. Έτσι ο γυναικολόγος βλέπει και ορθοπαιδικά περιστατικά και ο οφθαλμίατρος και τα χειρουργικά.
-Έλλειψη ασφάλειας στο χώρο του νοσοκομείου και κυρίως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, με κίνδυνο ακόμα και της σωματικής ακεραιότητας των ιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού και παρακώλυση της άσκησης των ιατρικών πράξεων.
-Η έλλειψη προσωπικού φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα για την άσκηση του ιατρικού καθήκοντος, καθώς στις περισσότερες κλινικές φτάνει να αντιστοιχεί ένας ιατρός για 20 ασθενείς, ενώ στις παθολογικές εκτοξεύεται η αντιστοιχία σε ένα γιατρό για 40 ασθενείς.
Είμαστε οι γιατροί που λέμε όχι στο φακελάκι και ζούμε αποκλειστικά από το μισθό μας, γι’ αυτό και διεκδικούμε:
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών 4 μηνών, τις οποίες έχουμε υπηρετήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες, ζημιώνοντας την υγεία μας και την ιδιωτική μας ζωή. Να σημειωθεί ότι τα χρωστούμενα δεδουλευμένα δημιουργούν βιοποριστικό πρόβλημα για μας, καθώς οι εφημερίες για τον ειδικευόμενο ιατρό αποτελούν το 1/3 του μισθού του.
Εκτός, όμως, από τα δεδουλευμένα μας, διεκδικούμε ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ώστε η άσκηση του ιατρικού μας καθήκοντος να γίνεται με ασφάλεια για τον ασθενή, καθώς και υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες περίθαλψης για τον ελληνικό λαό, ο οποίος χρυσοπληρώνει καθημερινά για ένα σύστημα υγείας που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.
Εάν τα κίνητρα του αγώνα μας ήταν μόνο οικονομικά, τότε θα είχαμε επιλέξει το δρόμο του εξωτερικού με τους 4πλάσιους-5πλάσιους μισθούς, όπως έχουν ήδη κάνει πολλοί συνάδελφοί μας. Σε πείσμα όσων μας κατηγορούν ότι δεν είμαστε πατριώτες επειδή αγωνιζόμαστε, απαντάμε ότι επιλέγουμε να μένουμε και να στηρίζουμε το υποστελεχωμένο και υπό κατάρρευση ΕΣΥ και να παρέχουμε με κάθε τρόπο τις υπηρεσίες μας στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
Ο αγώνας αυτός δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα του Νοσοκομείου Μεσσηνίας. Πάνω από 50 νοσοκομεία στην Αττική (Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Αττικό κ.ά.), αλλά και στην περιφέρεια (Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα κ.ά.), βρίσκονται ήδη σε επίσχεση, καθώς αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια οξυμμένα προβλήματα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ που καταρρέει και καλούμε τον κόσμο να κάνει και δική του υπόθεση την υπεράσπισή του, μαζί με τους υγειονομικούς που αγωνίζονται.
“Η ελπίδα δεν έρχεται από μόνη της εάν εμείς δεν σπάσουμε πρώτοι το φόβο που γεννάει η απάθεια”.
Στο πλευρό των ειδικευομένων που αγωνίζονται βρίσκονται το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσσηνίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας. ΕΣΥ;».