Ξεκινάει και στην Καλαμάτα η εφαρμογή του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Υπό την πίεση των τελευταίων εξελίξεων, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη, αποφάσισε την επέκταση του μέτρου σε 36 νέες περιοχές ανά την Ελλάδα, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτό γίνεται «στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών, της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας και της προστασίας τους από επιτήδειους ή κυκλώματα που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την αγωνία και την ανησυχία τους».
Ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς, δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Καλαμάτα. Το μέτρο είχε εφαρμοστεί ξανά τον Ιανουάριο του 2010, επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Και 5ψήφιο νούμερο
Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, θα υπάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλαμάτας και έχει δοθεί οδηγία να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία και φροντίδα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με προτεραιότητα στη φροντίδα και εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και των υπερηλίκων.
Επίσης, το Υπουργείο θέτει στην υπηρεσία του κοινού τον αριθμό κλήσης 11188, «προκειμένου να μην αισθανθεί κανένας πολίτης μόνος και αβοήθητος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.
Ο θεσμός του Αστυνομικού της γειτονιάς, ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση και αρχικά εφαρμόσθηκε σε 2 αστυνομικά τμήματα της Αττικής και 2 της Θεσσαλονίκης.
Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς θα εργάζεται καθημερινά, πρωινά ή σε κάποιες περιπτώσεις απογεύματα, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας και της περιοχής του.
Θα φορά τη στολή και το πηλήκιο του αστυνομικού και φέρει στην αριστερή μεριά του σακακιού του κονκάρδα με το λογότυπο «Αστυνομικός της Γειτονιάς». Θα μοιράζει την κάρτα με το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του υπηρεσιακού κινητού του τηλεφώνου. Θα χρησιμοποιεί μηχανοκίνητο δίκυκλο που θα φέρει το ίδιο σήμα, καθώς και το σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο ρόλος του
Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς:
– Περιπολεί στη γειτονιά σε συγκεκριμένη πορεία, μαζί με συνάδελφό του, σε βάρδιες.
– Επικοινωνεί με τους κατοίκους, τη δημοτική αρχή, τη σχολική κοινότητα, τους εμπόρους, τους τοπικούς συλλόγους, τις ενώσεις πολιτών και τους κοινωνικούς φορείς. Καταγράφει τα προβλήματα και συνεργάζεται με τους πολίτες για την επίλυσή τους.
– Συμπαρίσταται σε θύματα εγκληματικών πράξεων, συγκεντρώνει πληροφορίες και στοιχεία και ενημερώνει σχετικά την υπηρεσία του.
– Βοηθά συνανθρώπους μας με αναπηρία, ηλικιωμένους ή μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων στη χορήγηση βεβαιώσεων, στη συμπλήρωση εντύπων ή σε άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας.
– Παρίσταται στις συγκεντρώσεις ή στις συνελεύσεις τοπικών φορέων και κατοίκων, όπου συζητούνται θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι πολίτες μπορούν να αναζητούν τον Αστυνομικό της Γειτονιάς στο κινητό του τηλέφωνο κατά τις ώρες της βάρδιάς του ή στο γραφείο του στο Αστυνομικό Τμήμα. Να τον ενημερώνουν για περιστατικά ή πληροφορίες που τους ανησυχούν και να του ζητούν ενημέρωση για το ρόλο και τις δράσεις της Αστυνομίας στην περιοχή τους.
Να τον ειδοποιούν για ζητήματα παραβατικότητας, ενδοοικογενειακής ή σχολικής βίας, ναρκωτικών, επίλυσης διαφορών στη γειτονιά, καθώς και για να διευκολύνει άτομα με αναπηρία ή ηλικιωμένους σε διοικητικές διαδικασίες που αφορούν στην Αστυνομία (έκδοση ταυτοτήτων, επικυρώσεις κλπ).
Β.Β.
Ξεκινάει άμεσα και στην Καλαμάτα ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς», υπό την πίεση των τελευταίων εξελίξεων
