Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί, κλειστά τα φαρμακεία και στη Μεσσηνία

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις  οι φαρμακοποιοί, κλειστά τα φαρμακεία και στη Μεσσηνία

Ανοίγει και πάλι, οριστικά κι αμετάκλητα αυτή τη φορά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, αλλά και το θέμα της διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), μετά την υπογραφή της συμφωνίας της χώρας με τους θεσμούς.
Παρότι ρυθμίσεις και αλλαγές σχετικές με τα φαρμακεία δεν περιλαμβάνονταν στην ελληνική πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στους Ευρωπαίους, έχοντας δημιουργήσει ελπίδες στους φαρμακοποιούς για την προστασία του κλάδου τους, τελικά το κείμενο της διαπραγμάτευσης που υπογράφηκε χθες το πρωί περιλάμβανε δύο αρνητικές εκπλήξεις για τους φαρμακοποιούς. Πρώτον, το άνοιγμα του ιδιοκτησιακού και δεύτερον, τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ, αλλά “σε επόμενη φάση”, όπως σημειώνεται στο κείμενο.
Και οι δυο ρυθμίσεις περιέχονται στην Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, για την οποία απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Έτσι, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι στα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν περιλαμβάνονται αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Φαρμακείων, αλλά και σε δεύτερο χρόνο η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Τα ΜΗΣΥΦΑ θεωρούνται casus belli για τους φαρμακοποιούς τα τελευταία πέντε χρόνια, οπότε και τέθηκε το θέμα της διάθεσής τους και από τα σούπερ μάρκετ. Πλέον, όμως, το μέχρι πρότινος καυτό αυτό ζήτημα για τον κλάδο γίνεται… ήσσονος σημασίας σε σχέση με τη λαίλαπα του ιδιοκτησιακού με την οποία έρχονται αντιμέτωποι. Παρότι δεν εξειδικεύεται περαιτέρω στο κείμενο, εκτιμούν πως το φαρμακείο αποσυνδέεται με αυτόν τον τρόπο από το φαρμακοποιό, καθώς θα μπορεί να ανοίγει φαρμακείο οποιοσδήποτε και όχι μόνο ο κάτοχος πτυχίου Φαρμακευτικής, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
 
Λουράντος 
«Σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες» 
Με την άμεση και επείγουσα σύγκληση τηλεδιάσκεψης χθες το μεσημέρι επιχείρησαν οι φαρμακοποιοί να αντασυνταχθούν και να συμφωνήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τις δυο επίμαχες ρυθμίσεις που τους αφορούν.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κώστας Λουράντος, κάλεσε τα μέλη του συλλόγου σε τηλεδιάσκεψη, επισημαίνοντας πως αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που προκαλεί το κλείσιμο των τραπεζών και ο έλεγχος των κεφαλαίων.
Με αλλεπάλληλες αναρτήσεις στο λογαριασμό του στο facebook o κ. Λουράντος δείχνει την πικρία και την απογοήτευσή του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, δηλώνοντας, μάλιστα, προδομένος, και καλεί τους συναδέλφους του να αγωνιστούν και να αντιδράσουν.
Με ανακοίνωσή του ο κ. Λουράντος ανατρέχει σε επιστολή… εκρηκτικού περιεχομένου που είχε δημοσιοποιήσει τον περασμένο Μάιο, οπότε και πάλι με αφορμή τα ΜΗΣΥΦΑ και τις παλινωδίες της κυβέρνησης για τα κανάλια διανομής τους, είχε χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό “ανεγκέφαλο”, “ψεύτη” και “ανέντιμο”.
Παράλληλα, κοινοποιεί νέα επιστολή, αμιγώς πολιτικού περιεχομένου και χωρίς καμία αναφορά στα κλαδικά ζητήματα των φαρμακοποιών, στον κ. Αλέξη Τσίπρα, με την οποία του καταλογίζει ότι μετέτρεψε ένα περήφανο ΟΧΙ σε ένα υπόδουλο ΝΑΙ, θέτοντας το ερώτημα “αν έχετε συνειδητοποιήσει, τι ακριβώς έχετε πράξει εναντίον της Ελλάδος”.