Σε επιφυλακή οι δικηγόροι της Καλαμάτας με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Σε επιφυλακή οι δικηγόροι της Καλαμάτας με  το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δικηγόροι για την εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη  Βουλή και με τον οποίο διαφωνούν πλέον ριζικά.
Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξπρές διαδικασίες πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, ενώ, όπως σημειώνει, με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν να δουν ποια κριτήρια θα τεθούν.
 
Α΄ κατοικία
Αναφερόμενος ο κ. Μαργέλης στην ανακοίνωση ότι η εφαρμογή του νέου Κώδικα θα ξεκινήσει από την αρχή του νέου έτους, σημείωσε ότι αυτό είναι παράδοξο, καθώς το δικαστικό έτος ξεκινά το Σεπτέμβριο, ενώ συμπλήρωσε ότι με την εφαρμογή του ανοίγει και η πόρτα για πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας.
«Βέβαια, η Ένωση Ελλήνων Τραπεζών και η κυβέρνηση εξέδωσαν ανακοίνωση ότι η α΄ κατοικία θα προστατεύεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, όμως μετά ο δρόμος είναι ανοικτός με διαδικασίες εξπρές και για την α΄ κατοικία, με ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες περιμένουμε να δούμε. Σε κάθε περίπτωση, οι βασικές αντιρρήσεις των δικηγόρων όλης της χώρας είναι ότι με αυτό το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καταργείται η δίκαιη δίκη», σχολίασε ο κ. Μαργέλης.
 
Χωρίς μάρτυρες
Εξηγώντας τόνισε ότι καταργείται η προφορικότητα στην τακτική διαδικασία: «Οι δίκες στη τακτική διαδικασία θα γίνονται χωρίς τους μάρτυρες. Το δικαστήριο θα κρίνει αν χρειάζεται. Μετά τη συζήτηση της υποθέσεως θα βγάζει προδικαστική απόφαση, ότι θέλει να εξεταστούν και μάρτυρες. Αυτό θα δημιουργεί προβλήματα εξόδων και ταλαιπωρίας και καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης. Ως προς την αναγκαστική εκτέλεση, όπου προβλέπονται διαδικασίες εξπρές, θίγονται τα δικαιώματα των οφειλετών και είναι υπέρ των τραπεζών».
Τέλος, είπε ότι επανακαθορίζεται η σειρά κατάταξης των  δανειστών στον πίνακα των γενικών προνομίων και ορίζεται ότι κατατάσσονται στην τρίτη σειρά οι απαιτήσεις του Δημοσίου, όταν μέχρι τώρα το Δημόσιο ήταν δεύτερο. Προτεραιότητα πλέον έχουν οι τράπεζες.

Της Βίκυς Βετουλάκη