Έπιασε τα 4,30 ευρώ το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία

Έπιασε τα 4,30 ευρώ το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία

«Οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας», υπογραμμίζει ο Γιώργος Γκούμας, γενικός διευθυντής της Agrexpo A.E., διευκρινίζοντας ότι η ζήτηση είναι υψηλότερη από το μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών. Σε αυτό συνηγορούν και άλλοι ελαιοπαραγωγοί και Συνεταιριστές τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κρήτη.
Ανοδικές είναι οι τιμές και στην Ισπανία ήδη από τα μέσα Ιουλίου φτάνοντας για το έξτρα παρθένο στα 4,21 ευρώ το κιλό στις 20 Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Μικρών Αγροτών της Ανδαλουσία (UPA) χαρακτηρίζει την κατάσταση «αξιοσημείωτη» και υποστηρίζει ότι έχει προκληθεί από την περασμένη χαμηλή παραγωγή της Ισπανίας.
Η χαμηλή παραγωγή ελαιολάδου στις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες το 2014-2015 οδήγησε στις υψηλές τιμές και για τους Έλληνες παραγωγούς. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα στη Μεσσηνία έχουν γίνει πράξεις με τιμή παραγωγού στα 4 ευρώ το κιλό (για κατευθείαν πληρωμή) και στα 4,30 ευρώ το κιλό (για σταδιακή αποπληρωμή). Παράλληλα, στην Κορινθία έγιναν πράξεις με τιμή 3,90 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, αλλά και 4,20 (από Ιταλό έμπορο).
 
 
BLOOMBERG
«Ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή και τις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου» 

Καθώς πλησιάζει η έναρξη της σοδειάς των ελιών τον Οκτώβριο, ορισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν μία σπάνια ευκαιρία να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από την Ισπανία και την Ιταλία, που είναι η πρώτη και δεύτερη παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Η κακοκαιρία, μία μυστηριώδης ασθένεια των ελαιόδεντρων και μία μύγα που κολλά στις ελιές έχουν αποδεκατίσει τους ελαιώνες στην Ιταλία. Σχεδόν το ένα δέκατο από τα 10 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην περιοχή της Puglia έχουν μολυνθεί με μία ασθένεια που την αποκάλεσαν «έμπολα των ελιών», η οποία σκοτώνει με αργό ρυθμό τα δέντρα.
 Ως αποτέλεσμα, οι Ιταλοί παραγωγοί ελαιολάδου αναμένουν μία ακόμη κακή περίοδο – μετά την πτώση 34% που είχε η παραγωγή τους στην περίοδο 2014-15 – στους 302.000 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) στη Μαδρίτη. Η παραγωγή στην Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από 50%, στους 825.700 τόνους στην τελευταία περίοδο και θα παραμείνει πιθανόν συμπιεσμένη λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.
Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, είδε την παραγωγή της να υπερδιπλασιάζεται στην προηγούμενη περίοδο στους 300.000 τόνους και η εγχώρια βιομηχανία ευελπιστεί ότι θα φθάσει κοντά σε αυτό το επίπεδο και την ερχόμενη περίοδο. Χάρη σε αυτό τον συνδυασμό παραγόντων, «το ελληνικό ελαιόλαδο είναι πιο ανταγωνιστικό από ποτέ, τουλάχιστον με βάση τις τιμές», σημειώνεται. «Σύμφωνα με μία έκθεση του Συμβουλίου (IOC) από τον Ιούνιο, οι τιμές χονδρικής για τις κατηγορίες του πιο παρθένου λαδιού στην Ιταλία και την Ισπανία αυξήθηκαν κατά 114% και 84%, αντίστοιχα, σε 5,66 ευρώ και 3,59 ευρώ το κιλό. Αντίθετα, οι τιμές του ελληνικού λαδιού αυξήθηκαν μόνο 24% σε 3,09 ευρώ το κιλό».
Το πλεονέκτημα τιμής βοηθά τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, που αποτελούν κατά το πλείστον την ελληνική βιομηχανία ελαιολάδου, να βρουν νέες αγορές. Η έκθεση του IOC αναφέρει ότι οι ελληνικές εξαγωγές της τελευταίας σοδειάς προς τις ΗΠΑ – που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου – αυξήθηκαν 28% από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι εξαγωγές από την Ισπανία και την Ιταλία μειώθηκαν πάνω από 50% για κάθε χώρα.

Κρόκου Μαρία