Η ελληνική παράνοια συνεχίζεται και το Υπ. Οικονομικών ψάχνει εκ νέου τους νεκρούς

Η ελληνική παράνοια συνεχίζεται και το Υπ. Οικονομικών ψάχνει εκ νέου τους νεκρούς

Μάχη γίνεται τις τελευταίες ημέρες στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, καθώς οι ελάχιστοι πλέον υπάλληλοι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν το συντομότερο τις αιτήσεις δεκάδων πολιτών για έκδοση πιστοποιητικών δημοσίευσης η μη διαθήκης οικείων τους, μετά από ειδοποιήσεις που έλαβαν από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων.
Το περίεργο είναι ότι, αν και σε πολλές περιπτώσεις τα πιστοποιητικά αυτά ζητήθηκαν από τους ίδιους ανθρώπους και πέρυσι, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες δεν κράτησαν αρχείο, με αποτέλεσμα φέτος να τα ξαναζητούν. Κι αυτό, είτε γιατί κάποιοι βαριούνται να τα καταχωρήσουν στο σύστημα, είτε γιατί το κράτος έχει βρει έναν ωραίο τρόπο είσπραξης χρημάτων, καθώς η έκδοση των πιστοποιητικών αυτών απαιτεί την καταβολή στο δημόσιο του ποσού των 5 ευρώ.
Είναι τόσο τραγελαφική η κατάσταση, που χθες πολίτης στην Καλαμάτα ζήτησε πιστοποιητικό για συγγενή του που έχει πεθάνει από το 1964!
 
Πόσες φορές θα τα ζητήσουν;
Ιδιαίτερα από την Παρασκευή και μετά, στα αρμόδια τμήματα του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, η λέξη «πανικός» είναι λίγη για να περιγραφούν όσα γίνονται. Δεκάδες πολίτες κατακλύζουν τα γραφεία ζητώντας πιστοποιητικό δημοσίευσης ή μη διαθήκης, διότι το υπουργείο Οικονομικών έστειλε νέα ειδοποιητήρια για πεθαμένους που  ανακάλυψε ότι δεν έχουν καταθέσει φορολογική δήλωση.
Ακριβώς τα ίδια πιστοποιητικά είχε ζητήσει και πέρυσι το Υπουργείο Οικονομικών για να μην καταλογιστεί ΕΝΦΙΑ σε νεκρούς, ενώ τα ίδια πιστοποιητικά πριν λίγους μήνες ζήτησε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Κανείς όμως δεν ενημέρωσε το σύστημά του.
Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας απευθύνονται οι πολίτες για θανάτους που έχουν σημειωθεί μετά το Μάρτιο του 2013, καθώς νωρίτερα η αρμοδιότητα ανήκε στο Πρωτοδικείο.
Χθες, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία των δικαστηρίων έχει διακοπεί λόγω καλοκαιριού με το περισσότερο προσωπικό να βρίσκεται σε άδειες, στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, κατατέθηκαν περισσότερες από 50 αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών δημοσίευσης ή μη διαθήκης.
Στο δε αρχείο του Πρωτοδικείου οι αιτήσεις χθες μέχρι νωρίς το μεσημέρι ήταν 7 και την προηγούμενη ημέρα είχαν αγγίξει τις 20. Έχει φτάσει και το όριο των 40 την ημέρα. Μάλιστα, χθες κατατέθηκε και αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού για άνθρωπο που έχει πεθάνει από το 1964, αλλά η εφορία ακόμα τον… ψάχνει!
Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, συνολικά από την αρχή του έτους έχουν κατατεθεί πάνω από 2.300 αιτήσεις.
 
Κράτος χωρίς συνέχεια
Αν λοιπόν, το κράτος είχε συνέχεια, θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τη βάση δεδομένων του και να μη ζητούσε τα ίδια πιστοποιητικά κάθε λίγο και λιγάκι. Αν και κάποιοι κάνουν λόγο για έναν έξυπνο τρόπο να εισπράττονται χρήματα και να γεμίζουν κάποια κρατικά ταμεία. Η είσπραξη 5 ευρώ σε μορφή χαρτοσήμων είναι απαραίτητη για την έκδοση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού.
Βέβαια, το Ειρηνοδικείο και το πρωτοδικείο δεν είναι τα μόνα που δέχονται αιτήσεις για την έκδοση των συγκεκριμένων πιστοποιητικών, καθώς οι πολίτες καταθέτουν αιτήσεις και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, οι οποίες ακολούθως προωθούνται στις αντίστοιχες δικαστικές υπηρεσίες.
Τα πιστοποιητικά και μαζί και τους υπαλλήλους, κυνηγάει… ο χρόνος, καθώς η προθεσμία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 26 Αυγούστου και οι πολίτες βιάζονται να τα καταθέσουν εγκαίρως, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι έρχονται από άλλες περιοχές και πρέπει να πάρουν ότι ζητούν αυθημερόν.
Σε όλα αυτά πρέπει να υπολογισθούν και οι εργατοώρες που χάνονται από τους υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών, για να παραλάβουν τις αιτήσεις, να τις διεκπεραιώσουν, να αναζητήσουν τα αρχεία τους και να χορηγήσουν το πιστοποιητικό.
Φυσικά, η όλη ταλαιπωρία των πολιτών θα μπορούσε να λήξει μόνο με την κατάθεση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου, η οποία όμως εκδίδεται ατελώς και το κράτος δεν κερδίζει κάτι.

Της Βίκυς Βετουλάκη