Προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμής από το δήμο Καλαμάτας
Συνήλθε, χθες, σε κατεπείγουσα συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε και ελήφθη απόφαση για το διαγωνισμό μίσθωσης αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμής τελών για τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης του Νέδοντα.
Τα μέλη προχώρησαν σε έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών και κατάρτιση των όρων διακήρυξης ανοικτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) για την προμήθεια εξοπλισμού συστήματος πάρκινγκ μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) διάρκειας πέντε ετών.
Η διενέργεια της προμήθειας του εξοπλισμού θα πραγματοποιηθεί μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) διάρκειας 5 ετών και θα ανέλθει στο ποσό των 127.993,80 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και η συντήρηση του εξοπλισμού για 5 έτη.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας, από το Μάρτιο του 2009, έχει θέσει σε εφαρμογή την ελεγχόμενη στάθμευση σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της πόλης με «ξυστή» κάρτα. Παρ’ όλη τη λειτουργική απλότητα στην υλοποίησή της, η διαδικασία αυτή έχει αρκετά μειονεκτήματα.
Επίσης, στο κεντρικό parking, στην παρούσα φάση, έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν κάποια από τα προβλήματα με την τοποθέτηση μηχανήματος που δίνει απόδειξη για την ώρα εισόδου του οχήματος και με την πληρωμή σε δημοτικούς υπαλλήλους. Και σε αυτή την εναλλακτική διαδικασία εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Δημήτρη Μπούχαλη, η απόφαση της Δημοτικής Αρχής θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους χρήστες των χώρων στάθμευσης, ενώ, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει και αύξηση των εσόδων της τάξης του 20%, από τα οποία θα καλυφθεί και το κόστος της μίσθωσης.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης, από τον “Ανοιχτό Δήμο”, τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, αλλά πρότεινε ορισμένα μέτρα βελτίωσης του τεχνολογικού εξοπλισμού και αύξηση του χρονικού διαστήματος συντήρησης των μηχανημάτων από τον ανάδοχο.
Αντίθετα, ο επικεφαλής της “Αλλαγής”, Θόδωρος Μπρεδήμας, πρότεινε, δεδομένης και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, την πλήρη οικονομική απελευθέρωση των χρηστών των χώρων στάθμευσης ή εναλλακτικά τη λήψη μέτρων ανακούφισης για τις ασθενείς οικονομικά ομάδες πληθυσμού. Με τη σειρά του, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, σχολίασε ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι η αποδοτικότερη οικονομικά για το δήμο Καλαμάτας.
Τέλος, ο Παύλος Μπουζιάνης, υποστήριξε ότι η οικονομική χρέωση στους χώρους στάθμευσης είναι επιβεβλημένη, από τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια όπου λειτουργούσαν ως ελεύθεροι χώροι είχαν καταστεί “αποθήκες” αυτοκινήτων, χωρίς, έτσι, να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Η τεχνολογία απάντηση στο σημερινό…μπάχαλο στα πάρκινγκ του Νέδοντα
