Ν. Λέκκα: «Όταν δεν παραβιάζεται η νομιμότητα, οι μετακινήσεις δε μας βρίσκουν αντίθετους»

Ν. Λέκκα: «Όταν δεν παραβιάζεται η νομιμότητα, οι μετακινήσεις δε μας βρίσκουν αντίθετους»

«Είμαστε δημόσιοι λειτουργοί στην υπηρεσία του πολίτη»

«Μία αλλαγή από μια Διεύθυνση σε άλλη, στο ίδιο κτήριο, στην ίδια πόλη και από τη στιγμή που έχει τηρηθεί η νομιμότητα και δεν παραβιάζεται η κατηγορία που έχουμε διορισθεί, δε μας βρίσκει αντίθετους».
Αυτό τόνισε, ερωτώμενη από το «Θάρρος», η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Νικολίνα Λέκκα, μετά την απόφαση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας να ζητήσει από την τοπική αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη να ακυρώσει την απόφαση με τις μετακινήσεις υπαλλήλων.
Η κα Λέκκα εργάζεται σε υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, είναι προϊσταμένη Τμήματος και στην απόφαση προβλέπεται μετακίνησή της σε άλλο τμήμα.

Προέχει η εξυπηρέτηση
Κατά την ίδια, η επίμαχη απόφαση είναι στην ουσία η βούληση της πολιτικής ηγεσίας και διευκρίνισε: “Η μετακίνηση κάθε υπαλλήλου ισχύει από την ώρα που θα εκδοθεί η ατομική διοικητική πράξη, που αφορά στη μετακίνηση του και θα του κοινοποιηθεί. Πάγια άποψη του συνδικαλιστικού κινήματος είναι: Σε κάθε είδους μετακίνηση θα πρέπει να τηρείται η νομιμότητα της διαδικασίας. Άποψή μας είναι ότι προέχει η εξυπηρέτηση του πολίτη και η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Μία αλλαγή από μια Διεύθυνση σε μια άλλη Διεύθυνση, στο ίδιο κτήριο, στην ίδια πόλη και από τη στιγμή που δεν παραβιάζεται η κατηγορία που έχουμε διορισθεί, δε μας βρίσκει αντίθετους. Ένα άλλο θέμα που υπάρχει είναι το θέμα της επιλογής προϊσταμένων. Επίσης, σε αυτό είμαστε απόλυτοι, ότι πρέπει να συσταθούν και να λειτουργήσουν τα συμβούλια επιλογής προϊσταμένων, ώστε ο κάθε ένας να πάρει τη θέση που του αρμόζει, να νομιμοποιηθεί στα μάτια των υπαλλήλων του και να μην υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα. Ακόμα, οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλλει μια διοικητική πράξη της οποίας δεν έχει τηρηθεί η νομιμότητα. Κι αν παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, σίγουρα θα καταγγελθεί».

“Είμαστε δημόσιοι λειτουργοί”
Διευκρίνισε ακόμη ότι στην απόφαση αυτή μέχρι να σταλούν οι ατομικές πράξεις μπορεί να υπάρξουν και αλλαγές, αφού μόνο οι πράξεις αυτές έχουν εφαρμοστική ισχύ: «Κάθε υπηρεσία έχει διευθυντές οι οποίοι γνωρίζουν και τα προβλήματα της υπηρεσίας τους και τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των υπαλλήλων τους, ενώ είναι σε θέση ο καθένας να μιλήσει για τη Διεύθυνσή του, τι χρειάζεται και πού χωλαίνει. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει να γίνονται οι αλλαγές. Το συνδικαλιστικό κίνημα, ωστόσο, θεωρεί πως, όταν δεν παραβιάζεται η νομιμότητα, η ιδιότητά σου ως υπαλλήλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Και μιλάω ως υπάλληλος που έχω μετακινηθεί πάρα πολλές φορές. Υπάρχουν υπάλληλοι που είναι 5 μήνες πριν από τη σύνταξη, εννοείται ότι αυτό το βλέπεις ότι δεν έχει λογική να γίνει. Πάντα κριτήριο πρέπει να είναι η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Και βάσει του Συντάγματος, ο δημόσιος υπάλληλος είναι δημόσιος λειτουργός στην υπηρεσία του πολίτη. Δεν είναι στην υπηρεσία του εαυτού του. Αν κάποιος ξέρει ότι με κάποιες αλλαγές παραβιάζεται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, πρέπει να το καταγγείλει». 

της Βίκυς Βετουλάκη