Π. Τατούλης: «Ποινικό αδίκημα η υπεξαίρεση των χρημάτων του ΕΣΠΑ»

Π. Τατούλης: «Ποινικό αδίκημα η  υπεξαίρεση των χρημάτων του ΕΣΠΑ»

Επιβράβευση του σχεδιασμού της Περιφερειακής Αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και από τη νέα κυβέρνηση χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών και Περιβάλλοντος, όπου εντάσσεται το συγκεκριμένο έργο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στην Τρίπολη.
Επίσης, χαρακτήρισε ποινικό αδίκημα την υπεξαίρεση από την κυβέρνηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ.

Σκουπίδια
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει απόλυτα για μία ακόμη φορά το σχεδιασμό της Περιφέρειας και αποδεικνύει παράλληλα ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί από αυτή υπερβαίνουν κατά πολύ τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας.
Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο πλέον ολοκλήρωσε το φάκελο αξιολόγησης του έργου, θα συνεδριάσει εντός του Αυγούστου, οπότε θα εκδώσει την απόφασή του και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον υπουργό Οικονομίας και την ανάδοχο εταιρεία.
«Ο διαγωνισμός μας συνεχίζει να αποτελεί πιλότο για τη χώρα» δήλωσε ο κ. Τατούλης και επισήμανε ότι «οι άοκνες προσπάθειες όσων δήθεν ενδιαφέρονταν για το καλό του λαού έπεσαν στο κενό. Αποτελεί μείζον ζήτημα για τη χώρα η συμπεριφορά περιφερόμενων πολιτικών και υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι προσπαθούν να οριοθετήσουν τα δικά τους ιδιοτελή σχέδια και τις ιδεοληψίες ως πρόβλημα της χώρας».

Χρήματα ΕΣΠΑ
«Δε βάζουμε πλάτη σε κανέναν που κινείται έξω από τα όρια της λογικής» τόνισε ακόμη ο περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι η υπεξαίρεση των χρημάτων του ΕΣΠΑ από την κυβέρνηση δε συνιστά μόνο πολιτικό πρόβλημα, αλλά και ποινικό αδίκημα, για το οποίο φέρει ευθύνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το γνώριζε.
«Υπάρχει ορατός κίνδυνος να χάσει η χώρα πολλά δισ. ευρώ, αν η κυβέρνηση δεν επανορθώσει άμεσα» πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και ενημέρωσε ότι επίκειται συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, όπου θα ζητήσει ενημέρωση και εξηγήσεις.
Σε αντίθεση με την πλήρη στασιμότητα που παρατηρείται στην υπόλοιπη χώρα, δεδομένης της όξυνσης της κρίσης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει απρόσκοπτα τη δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων που έχει σχεδιάσει, η χρηματοδότηση των οποίων παραμένει απροβλημάτιστη, συνέχισε ο περιφερειάρχης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν μπορεί να πειράξει τα έργα της, «όσο και αν ανεπιτυχώς προσπαθούν με ιδιοτέλεια περιφερόμενοι λαοπλάνοι πολιτικοί να ενσπείρουν την αμφιβολία».
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι με 120 βουλευτές και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων, δεν αποτελεί την πλειοψηφία, αλλά τη μειοψηφία στη Βουλή, συνεπώς δε θα πρέπει να αυθαιρετεί και να αυθαδιάζει» δήλωσε ο κ. Τατούλης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
«Περιμένουμε τις απόψεις της κυβέρνησης για το αναπτυξιακό μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει» συνέχισε ο περιφερειάρχης, «γιατί οποιαδήποτε συμφωνία και αν φέρει στη χώρα, χωρίς ανασύσταση της οικονομίας δε θα είναι βιώσιμη. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει μόνο με δανεικά».