Το γραφείο επιθεώρησης πλοίων του Λιμεναρχείου Καλαμάτας

Το γραφείο επιθεώρησης πλοίων του Λιμεναρχείου Καλαμάτας

Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας λειτουργεί και το Κύριο γραφείο Επιθεωρήσεων, ένα γραφείο που σαν αποστολή έχει να επιθεωρεί καράβια που πλέουν στην γύρω περιοχή και μέσω έλεγχων να κρίνει αν είναι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους ή θα πρέπει να σταματήσουν για να γίνουν κάποιες εργασίες σε αυτά.
Σκοπός του γραφείου είναι τα καράβια που ελέγχονται να βρίσκονται  σε καλή κατάσταση,  ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να μην κινδυνεύσουν πλήρωμα και  επιβάτες αλλά και να μην υπάρξει ρύπανση από το καράβι. Καταστάσεις , δηλαδή, που με σωστό έλεγχο θα μπορούν να  αποφευχθούν  ή έστω να  μειωθεί έκταση τους.
Βρεθήκαμε, χθες,  στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας, όπου μιλήσαμε με τον  υπολιμενάρχη Νικόλαο Γιαννουλάτο, που γνωρίζει  άριστα το θέμα.
     Το σύστημα ελέγχων λιμένα ξεκίνησε το 1982, όταν δεκατέσσερις ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους, με μια εθελοντική διακρατική συμφωνία , γνωστή ως το Μνημόνιο Συνεννόησης των Παρισίων,  για τον έλεγχο  των  λιμένων  (Μ.Σ. του Παρισιού – Paris MOU) .
Τώρα , 27 χώρες αποτελούν μέλη του ανωτέρω Μνημονίου των Παρισίων. 
      Το ανωτέρω Μ.Σ. του Παρισιού υποστηρίζεται από μια κεντρική βάση δεδομένων με την χαρακτηριστική ονομασία ¨ΘΕΤΙΣ¨ (THETIS )και φιλοξενείται – λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (European Maritime Safety Agency – EMSA) με έδρα τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.
       Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων των υπόχρεων πλοίων είναι διαθέσιμα για αναζήτηση και καθημερινή ενημέρωση από τα κράτη μέλη , ενώ ακόμη είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό μέσω του δημόσιου διαδικτυακού ιστότοπου του Μ.Σ. του Παρισιού καθώς επίσης δημοσιεύονται και στο δημόσιο διαδικτυακό ιστότοπο Equasis.
       Η Γραμματεία του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων έχει έδρα το Υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και βρίσκεται στη Χάγη.
          Αποτελεί ένα μέσο επιβολής της συμμόρφωσης των πλοίων με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης του πλοίου και το κράτος της σημαίας του οποίου φέρει το πλοίο , έχουν αποτύχει να εφαρμόσουν και να διασφαλίσουν την συμμόρφωση των πλοίων με τους ανωτέρω διεθνείς κανονισμούς.
        Βάσει της συμφωνίας, όλα τα ανευρεθέντα, κατά την διάρκεια μίας επιθεώρησης , ελαττώματα, τα οποία επηρεάζουν την αξιοπλοΐα του πλοίου ή δύναται αποτελέσουν κίνδυνο για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος ή και την ίδια της ασφάλεια των επιβαινόντων σε αυτό ,  επιβάλλεται να διορθωθούν, και εφόσον αξιολογηθούν κατάλληλα, αναφορικά με το ποσοστό επικινδυνότητας τους μπορούν μέχρι και τον απόπλου του πλοίου να απαγορεύσουν  έως ότου  αποκατάσταθούν.
        Επιπροσθέτως, υπάρχει η πιθανότητα ακόμη και της απαγόρευσης κατάπλου ενός τέτοιου υποβαθμισμένου πλοίου στο σύνολο των κρατών μελών του Μ.Σ .των Παρισίων , η οποία επιβάλλεται όταν συντρέχουν συγκεκριμένες συνθήκες και καταστάσεις. 
         Ως εκ τούτου ,  η ανωτέρω διαδικασία αποτελεί ένα μέσο (¨εργαλείο¨) υπεράσπισης των κρατών μελών , από την  επίσκεψη σε αυτά υποβαθμισμένων πλοίων και λαμβάνοντας υπόψη τον διεθνή χαρακτήρα του τομέα της Ναυτιλίας  και των άλλων περιοχικών συμφωνιών (Carribean MOU – Indian MOU – Tokyo MOU κ.τ.λ.) , την προστασία των ύψιστων αγαθών , ήτοι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα και του θαλασίου περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα.
     
 
To Γραφείο Επιθεωρήσεων της Καλαμάτας
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας έχει χαρακτηρισθεί ως Κύριο Γραφείο Επιθεωρήσεων (Κ.Γ.Ε.) για τις ανάγκες υλοποίησης των προβλεπομένων στο ΠΔ. 16/2011 (ΦΕΚ Α΄36) ¨ Έλεγχος των πλοίων από το κράτος λιμένα , σύμφωνα με την οδηγία 2009/16ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009¨ , όπως έχει  τροποποιηθεί και ισχύει .
Το αρμόδιο γραφείο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας έχει αρμοδιότητα στους λιμένες Καλαμάτας , Γυθείου , Κυθήρων , Μονεμβασίας , Νεάπολης Βοιών , Πύλου , Ελαφόνησου Λακωνίας , Διακόφτι Κυθήρων , Μεθώνης και Αγίας Πελαγίας Κυθήρων , και   είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση των καταπλεόντων και αποπλεόντων πλοίων (μέσω των αναγγελιών απόπλου και κατάπλου) καθώς και της επιθεώρησης των υπόχρεων εξ αυτών.
Παράλληλα, έχει καθιερωθεί και ανατεθεί ο ρόλος του Συντονιστή του ΚΓΕ Καλαμάτας σε βαθμοφόρο του Κ.Λ. Καλαμάτας,  με καθήκοντα την εποπτεία της ορθής τήρησης των διαδικασιών της Κ.Ο. 2009/16/ΕΚ και του Paris MOU στην περιοχή αρμοδιότητας του αντίστοιχου Κ.Γ.Ε. σε συνεργασία με τους άλλους επιθεωρητές PSC  οποίοι υπηρετούν στις όμορες λιμενικές αρχές Γυθείου και Λεωνιδίου.
    Συγκεκριμένα στο συντονιστή του Κύριου Γραφείου Επιθεωρήσεων (ΚΓΕ) του Κ.Λ. Καλαμάτας έχει ανατεθεί η τήρηση των διατάξεων που απορρέουν από την σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία (Κ.Ο. 2009/16ΕΚ,  όπως κυρώθηκε από το Π.Δ. 16/2011 ΦΕΚ 36 Α΄) σχετικά με τον έλεγχο και την επιθεώρηση των καταπλεόντων πλοίων υπό ξένη σημαία στους λιμένες αρμοδιότητας του ΚΓΕ. Αναλυτικά υφίσταται η υποχρέωση της συνεχούς, επί καθημερινή βάση, παρακολούθησης των αφίξεων των πλοίων υπό ξένη σημαία καθώς και της  εκτέλεσης επιθεώρησης υπόχρεων πλοίων προτεραιότητας Ι και ΙΙ στους λιμένες και στα αγκυροβόλια αρμοδιότητας του Κύριου Γραφείου Επιθεωρήσεων Καλαμάτας.
 Ο συνολικός αριθμός των καταπλεόντων πλοίων στο σύνολο των λιμένων αρμοδιότητας του Κ.Γ.Ε. Καλαμάτας  ανέρχεται στα 600 με 800 πλοία.
 Στο πλαίσιο εφαρμογής της Κ.Ο. 2009/16 όπως έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία με το Π.Δ. 16/2011 (36 Α) , η Υπηρεσία μας έχει ορισθεί ως Κύριο Γραφείο Επιθεώρησης (ΚΓΕ) πλοίων υπό Ξένη σημαία, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων στο πλαίσιο ελέγχων του Κράτους Λιμένα (Port State Control – PSC) με λιμένες αρμοδιότητας τους :
– Λ. Πύλου  
– Λ. Καλαμάτας
– Λ. Γυθείου
– Λ. Κυθήρων (Αγίας Πελαγία , Διακόφτι)
– Λ. Νεάπολης Βοιών  
– Λ. Μονεμβασίας
 
Υποχρεώσεις του ανωτέρω γραφείου είναι η παρακολούθηση των κατάπλου και απόπλου των πλοίων υπό ξένη σημαία στο σύνολο των ανωτέρω λιμένων και την επιθεώρηση των υπόχρεων εξ αυτών με σκοπό την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών εργασίας και λειτουργίας των πλοίων με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.  
 Οι έλεγχοι των πλοίων κάτω από το προαναφερόμενο νομικό πλαίσιο αποτελούν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλους τους τομείς του πλοίου (Ναυτιλιακά έγγραφα – Γέφυρα – Κύριο Κατάστρωμα – Μηχανοστάσιο – Ενδιαιτήσεις ) , διενεργούνται αποκλειστικά από εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές PSC (οι οποίοι φέρουν σχετική εξουσιοδότηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας / European Maritime Safety Agency – EMSA)  και είναι επιπρόσθετοι – ανεξάρτητοι με τους ελέγχους που διενεργούνται από τις τοπικές αρμόδιες Λιμενικές Αρχές οι οποίες ελέγχουν (έλεγχος ισχύος των προβλεπόμενων ναυτιλιακών εγγράφων) το σύνολο των καταπλεόντων πλοίων στις περιοχές αρμοδιότητας τους .
 
Τα πλοία στη Μεσσηνία και τα κατασχεμένα του λιμανιού της Καλαμάτας
 Αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία δεν υπάρχουν καράβια που έχουν παροπλιστεί μετά από έλεγχο, όπως μας είπε ο κύριος Γιαννουλάτος. Το μόνο πρόβλημα , που, δυστυχώς υπάρχει, είναι με τα πλοία στο λιμάνι της Καλαμάτας,  ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι  δε φταίει το λιμεναρχείο που παραμένουν εκεί. 
Πιο συγκεκριμένα   είπε  ότι, σύμφωνα με το Λιμενικό Κώδικα,  τα πλοία που είναι κατασχεμένα από έκνομες ενέργειες όπως είναι αυτά στο λιμάνι, παραμένουν στην φύλαξη της Λιμενικής Αρχής μέχρι να τα πλειστηριάσει ο ΟΔΔΥ.
Για το σύνολο των πλοίων αυτών που είναι στην Καλαμάτα έχουν αποσταλεί τα έγγραφα στο γραφείο του ΟΔΔΥ στην Πάτρα, που είναι πλέον υποχρεωμένος βάση του νόμου να τα πλειστηριάσει, αλλά υπάρχει   μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά του καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Χαρακτηριστικά  το παράδειγμα   σκάφους   στην Καλαμάτα, που έχει κατασχεθεί για μεταφορά μεταναστών  αλλά  παραμένει στο λιμάνι εδώ και δύο χρόνια ενώ έχουν σταλεί τα χαρτιά, έτσι μια φορά βγήκε σε πλειστηριασμό αλλά δεν υπήρξε καμιά προσφορά. 
Καθημερινά με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρη Βγενή καθημερινά βγάζουμε νερά από το ξύλινο σκάφος που έφτασε τελευταία στο λιμάνι της πόλης,  ευτυχώς το Λιμενικό Ταμείο θα φέρει ένα γερανό,  ώστε να βγει το σκάφος από τη θάλασσα διαφορετικά είναι θέμα χρόνου να βυθιστεί και να υπάρξει κάποια ρύπανση στο λιμάνι. Κίνδυνο όμως εγκυμονούν κα τα υπόλοιπα κατασχεμένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Καλαμάτα ανά πάσα στιγμή, εμείς δεν είναι εφικτό να ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκετε το κάθε πλοίο στις επιφάνειες που δεν φαίνονται για παράδειγμα κάτω από τις λαμαρίνες. Πρέπει όλα αυτά να φύγουν άμεσα από το λιμάνι της Καλαμάτας.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση