600.000 ευρώ περίπου για 2,5 χιλιόμετρα στο Άνω – Κάτω Βέργα

600.000 ευρώ περίπου για 2,5 χιλιόμετρα στο Άνω – Κάτω Βέργα

Ορίστηκε, χθες, προσωρινός μειοδότης με έκπτωση μόλις 9,57%

Ο κλάδος των εργοληπτών δημοσίων έργων, ιδιαίτερα εταιριών μικρής οικονομικής κλίμακας, έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Αποτέλεσμα, σε έργα με μεγάλο προϋπολογισμό να συμμετέχουν εταιρικά σχήματα για τα οποία…ουκ έστιν αριθμός. Μάλιστα, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού, ο τελικός ανάδοχος τέτοιας φύσης έργων να δίνει έκπτωση πάνω από 40%!
Παραδόξως, στο διαγωνισμό που διεξήχθη πρόσφατα για το έργο βελτίωσης της τοπικής οδού Άνω- Κάτω Βέργας, το ενδιαφέρον υπήρξε έντονο, αλλά η συμμετοχή μικρή. Η δε έκπτωση που επετεύχθη ήταν μόλις 9,57%. Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι για μια παρέμβαση περίπου 2,5 χιλιομέτρων δίνονται τόσα χρήματα, αν και όπως έλεγαν από το Δήμο, το υψηλό κόστος οφείλεται στα πολλά τεχνικά έργα.
Με τούτα και με εκείνα, η Οικονομική Επιτροπή, ανέδειξε, χθες, προσωρινό μειοδότη την εταιρεία “Εύκτιτος Τεχνική”, για το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 612.000,01 ευρώ με το ΦΠΑ, που έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» – άξονας ΟΠΑΑΧ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για σημαντικό έργο, μετά την ολοκλήρωση του οποίου δε θα χρειάζεται να μεταβεί κανείς στα Σωτηριάνικα για να φθάσει στον οικισμό της Άνω Βέργας. Η διαδρομή θα συντομευθεί από 20 χιλιόμετρα σε 8, ενώ θα γίνει και ασφαλέστερη.
Το φυσικό αντικείμενο, σύμφωνα με τη μελέτη, περιλαμβάνει τμηματική ισοπέδωση οδοστρώματος, τμηματικό καθαρισμό και διάστρωση περίσσιων υλικών εντός της υπάρχουσας τάφρου, υπόβαση από ΑΑΑ, κατασκευή επί όλου του μήκους του δρόμου επενδεδυμένης τάφρου από σκυρόδεμα, κατασκευή 5 σωληνωτών οχετών Φ 800 σε σημεία όπου είναι αναγκαίο, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας.
Το πρώτο χιλιόμετρο του δρόμου από την Κάτω Βέργα μέχρι του σημείου όπου θα ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση, θα συντηρηθεί από το Δήμο Καλαμάτας.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, το μέλος της Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος, Σταμάτης Μπεχράκης, σημείωσε ότι με αφορμή την παραπάνω παρέμβαση, είναι μια ευκαιρία για το δήμο Καλαμάτας να “σβήσει” την…ουλή, σήμα αντιαισθητικό, τουλάχιστον, που γίνεται ορατή στην περιοχή από την πόλη.

του Αντώνη Πετρόγιαννη