Ώστε να συζητήσουν με την Αστυνομία προβλήματά τους
Δεν έχουν δείξει ακόμα ενδιαφέρον πολίτες και φορείς της Μεσσηνίας για την «Ώρα του Πολίτη» με τους Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων του νομού μας. Αν και ο νέος θεσμός έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δύο εβδομάδες, κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει απευθυνθεί στα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής για να θέσει παράπονα ή ζητήματα που τον απασχολούν.
Η «Ώρα του Πολίτη», ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες πιλοτικά να εφαρμόζεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε επιλεγμένα Αστυνομικά Τμήματα και πλέον επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.
Για δύο ώρες κάθε εβδομάδα, οι Διοικητές των Τμημάτων είναι στη διάθεση των πολιτών προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους.
Κάθε Δευτέρα
Κάθε Δευτέρα και για δύο ώρες, οι Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων μπορούν να δέχονται πολίτες και εκπροσώπους τοπικών φορέων, για να συζητήσουν τους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις προτάσεις τους για θέματα αστυνομικής φύσης.
Στόχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η δημιουργία και εμπέδωση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που αναπτύσσονται με τη φυσική παρουσία και το διάλογο.
Πιλοτικά, η «Ώρα του Πολίτη» εφαρμόσθηκε για δύο μήνες (από 20 Απριλίου έως 20 Ιουνίου 2015) σε 14 Αστυνομικά Τμήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Ρόδο, Ηράκλειο, Γιάννενα και Λάρισα. Κρίθηκε επιτυχής και δόθηκε εντολή για εφαρμογή σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα.
Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, κάθε Δευτέρα, κατά τις ώρες 18.00-20.00, σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα, καθιερώθηκε η «Ώρα του Πολίτη».
Τις συγκεκριμένες ώρες, οι Διοικητές των Τμημάτων ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους, δέχονται τους πολίτες, φορείς και κοινωνικούς εταίρους της περιοχής ευθύνης τους, ύστερα από σχετική τηλεφωνική επικοινωνία για τον προγραμματισμό της συνάντησης, προκειμένου να συζητούνται απόψεις, να υποβάλλονται αιτήματα, παράπονα και να εκθέτονται προβληματισμοί και προτάσεις για θέματα που συνδέονται με τη δράση και το έργο της Αστυνομίας.
Κανένα ενδιαφέρον
Με τη δράση αυτή πολίτες, φορείς και σύλλογοι έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, ο οποίος στο πλαίσιο της διαβούλευσης σχηματίζει προσωπική άποψη και αντίληψη για θέματα αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας. Έτσι, μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα για την επίλυσή τους ή να παραπέμπει την υπόθεση στην αρμόδια υπηρεσία ή φορέα με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης.
Ωστόσο, στη Μεσσηνία δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον, αφού ούτε την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, ούτε αυτή που μας πέρασε, κανείς πολίτης ή εκπρόσωπος φορέα δεν ζήτησε συνάντηση με διοικητή Αστυνομικού τμήματος της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί η κάθε υπηρεσία.
Πάντως, ο κάθε ενδιαφερόμενος από τη Μεσσηνία μπορεί να κλείσει ραντεβού για συνάντηση με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής του και να θέσει ζητήματα που τον απασχολούν στα εξής τηλέφωνα:
– Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας 27210 44653
– Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων 27630 22210
– Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης 27210 73209
– Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου 27650 22205
– Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης 27250 22422
– Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά 27240 22201
– Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης 27220 29154
– Αστυνομικό Τμήμα Πεταλιδίου 27220 31203
– Αστυνομικό Τμήμα Πύλου 27230 22316
– Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών 27610 32563
– Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας 27610 62006
της Βίκυς Βετουλάκη